Μία από τις ερωτήσεις που κάνουν οι νέοι γονείς είναι, «Πώς θα κοιμηθεί το μωρό μου όλη νύχτα». Κάθε παιδίατρος, κάθε γιαγιά και παππούς ακόμη και οι ξένοι με παιδιά, έχουν το δικό τους μυστικό κόλπο για τον ύπνο του του μωρού και που σίγουρα (αποδεδειγμένα κιόλας) δεν θα λειτουργήσει στο δικό σας παιδί, γι' αυτό καλύτερα να μην το δοκιμάσετε.
Κάποιες συμβουλές σίγουρα μπορεί να φανούν χρήσιμες, κάποιες άλλες όμως όχι και ίσως να είναι και επικίνδυνες για το δικό σας μωρό.
Όλοι οι γονείς, ειδικά όταν το παιδί τους είναι νεογέννητο, μπορούν να επιβεβαιώσουν ένα πράγμα: ότι ο ύπνος τους πρώτους μήνες με το μωρό στο σπίτι είναι πολυτέλεια. Πολυτέλεια που είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Οι γονείς και οι φροντιστές που απελπίζονται με τον ύπνο του μωρού, συχνά καταφεύγουν σε κάθε μέσο που μπορεί κανείς να φανταστεί για να έχουν έστω και τέσσερις ή πέντε ώρες αδιάκοπου ύπνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το 90% των νεογνών κοιμούνται 6-8 ώρες συνεχόμενα τη νύχτα μέχρι την ηλικία των τριών μηνών.
Η σωστή ερώτηση όμως στον ύπνο του μωρού δεν είναι «Πώς θα κοιμηθεί το μωρό μου όλη τη νύχτα», αλλά, «Πώς θα κοιμηθεί το μωρό με ασφάλεια».
Βάζοντας το μωρό για ύπνο
Μωρό με μωρό διαφέρει. Τα παιδιά προτιμούν διαφορετικές στάσεις και θέσεις στον κρεβάτι τους για να κοιμηθούν. Αν λοιπόν έχετε ένα εύκολο μωρό, που δεν κάνει άστατο ύπνο, η πιο ασφαλής στάση ύπνου είναι ανάσκελα.
Το 1994, το NICHD ξεκίνησε το πρόγραμμα Back to Sleep, το οποίο είχε ως στόχο τη μείωση του αριθμού των θανάτων των βρεφών που αποδίδονται στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS).
Σύμφωνα με το AAP, «Από τη στιγμή που η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνέστησε όλα τα μωρά να τοποθετούνται ανάσκελα για ύπνο το 1992, οι θάνατοι από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου έχουν μειωθεί δραματικά».
Η ασφάλεια του μωρού είναι προτεραιότητα
Η ασφάλεια του μωρού σας είναι μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητές σας. Και, ενώ είναι δελεαστικό να ξαπλώνετε μαζί του στο δικό σας μεγάλο κρεβάτι και να κάνετε αγκαλιές θα πρέπει να σκέφτεστε ότι είναι κάτι επικίνδυνο για εκείνο, ειδικά αν δεν έχετε πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Yale και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, μόνο το 77,3% των μαμάδων κοιμίζουν τακτικά τα μωρά τους ανάσκελα. Κάποιοι φροντιστές δεν ακολουθούν αυτές τις οδηγίες γιατί δεν τις γνωρίζουν και επίσης δεν ακολουθούν αυτές τις οδηγίες ούτε οι γιαγιάδες που φροντίζουν τα παιδιά γιατί απλά ξέρουν καλύτερα πώς θα κοιμηθεί ένα παιδί. Οι γιαγιάδες αφού έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους με επιτυχία ξέρουν πώς να βάλουν ένα μωρό για ύπνο, σωστά; Λάθος! Σύμφωνα με την έρευνα οι θάνατοι βρεφών τα τελευταία χρόνια συμβαίνουν εξαιτίας λάθος θέσης ύπνου.
Ο κανόνας ABC για τον ύπνο του μωρού
Ο κανόνας ABC (Alone on the back in a Crib = Μόνο με την πλάτη μέσα στην κούνια) είναι αυτός που προτείνει και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης σε όλους τους γονείς.
Ο κανόνας abc αναλυτικά:
- Βάζετε πάντα το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα.
- Βάλτε το μωρό σας να κοιμηθεί σε μια σταθερή επιφάνεια και σε στρώμα κατάλληλο και εγκεκριμένο για βρέφη.
- Μην αφήνετε μαλακά αντικείμενα όπως μαξιλάρια, κουβέρτες, παπλώματα, παιχνίδια, κουνουπιέρες κ.λπ., κοντά στο μωρό κατά τη διάρκεια του ύπνου.
- Κρατήστε το πρόσωπο του μωρού μακριά από παιχνίδια και άλλα μαλακά αντικείμενα που ενδεχομένως να έχετε τοποθετήσει μέσα στην κούνια.
- Μην κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι. Μπορείτε να κοιμηθείτε στο ίδιο δωμάτιο αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι.
- Μην υπερθερμαίνετε το δωμάτιο ύπνου του μωρού σας και μην τοποθετείτε το μωρό σας κοντά σε αεραγωγούς θέρμανσης, μονάδες κλιματισμού, ανοιχτά παράθυρα, ρεύματα αέρα κ.λπ.
- Ντύστε το μωρό σας με ελαφριά ρούχα. Εάν η θερμοκρασία του δωματίου είναι άνετη για εσάς, τότε είναι άνετη και κατάλληλη και για το μωρό σας.
με πληροφορίες από το mothersandmore.org