Συνταγή για πάστα ταψιού «του ονείρου»
Είμαστε μαμάδες φυσικά και μας αρέσουν τα γρήγορα και νόστιμα γλυκά.
Τα γλυκά ψυγείου μας αρέσουν τόσο πολύ. Και τούτο εδώ είναι από αυτά τα γλυκά που μια μαμά μαθαίνει απ' έξω και φτιάχνει ξανά και ξανά για την οικογένειά της. Πάστα ταψιού, σιροπιαστή με αφράτη κρέμα και γκανάζ σοκολάτας.
Πάστα ταψιού από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά για το παντεσπάνι
- 6 αυγά
- 200 γραμμ. ζάχαρη
- 250 γραμμ. κουβερτούρα
- 4 κ.τ.σ. σπορέλαιο
- 100 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.τ.γ. υγρή βανίλια
- μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
- Βάλτε σε μπεν μαρι τη σοκολάτα να λιώσει.
- Σε ένα μίξερ χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Αφού χτυπήσετε καλά, βάλτε τα υπόλοιπα υλικά.
- Μόλις ομογενοποιηθεί -και αφού έχει κρυώσει η λιωμένη σοκολάτα- ρίξτε τη μέσα στο μείγμα και συνεχίστε το ανακάτεμα.
- Βάλτε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ψηθεί.
- Βγάλτε το και σιροπιάστε. (ζεστό παντεσπάνι, ζεστό σιρόπι)
Υλικά για το σιρόπι
- 200 γραμμ. νερό
- 250 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κ.τ.σ. κονιάκ
- 1 ξυλάκι κανέλας
- φλούδες από ένα λεμόνι
Εκτέλεση:
- Βάλτε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το κονιάκ.
- Μόλις βράσει για 2-3 λεπτά αφαιρέστε από το μάτι της κουζίνας και ρίξτε το κονιάκ.
- Όσο είναι ακόμη ζεστό σιροπιάζετε το ζεστό σας παντεσπάνι.
Υλικά για την κρέμα
- 2 συσκευασίες σαντιγί σε σκόνη
Εκτέλεση:
Τις ετοιμάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
Αν θέλετε να τις κάνετε με γεύση σοκολάτα, απλά προσθέστε λίγο κακάο σε σκόνη.
Υλικά για την γκανάζ σοκολάτας
- 400 γραμμ. κουβερτούρα
- 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.τ.γ. μέλι
Εκτέλεση:
- Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι καλά.
- Ρίξτε μέσα την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει.
- Προσθέστε το μέλι στη ζεστή σοκολάτα και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει και αυτό.
Φτιάξτε το γλυκό
Βήμα 1ο: Ψήνετε το παντεσπάνι.
Βήμα 2ο: Σιροπιάζετε το παντεσπάνι και αφήνετε να κρυώσει καλά.
Βήμα 3ο: Βάζετε την κρέμα που φτιάξατε με σαντιγί επάνω από το παντεσπάνι.
Βήμα 4ο: Βάζετε από πάνω τη γκανάζ σοκολάτας και τοποθετείτε στο ψυγείο.
Το γλυκό το φτιάχνετε μέσα στο ταψί κατευθείαν και όχι σε κάποιο άλλο σκεύος.