Αντηλιακό και μωρά - Να βάζετε ή όχι και σε ποια ηλικία;

Η απάντηση είναι «όχι, συχνά».

Μαργαρίτα Νικολάου
Αντηλιακό και μωρά - Να βάζετε ή όχι και σε ποια ηλικία;
Bigstock

Όταν βγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους με το μωρό σας, είτε για μια γρήγορη βόλτα στο πάρκο είτε για μια μέρα στην παραλία, είναι σημαντικό να το κρατάτε μακριά από τον ήλιο. Πρέπει όμως να βάλετε αντηλιακό στο μωρό σας για να το προστατέψετε από τις λαμπερές ακτίνες του ήλιου; Η απάντηση είναι «όχι συχνά».

Προστασία των παιδιών από τον ήλιο

Το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας είναι ευάλωτο και ενέχει ο κίνδυνος σοβαρού εγκαύματος. Όπως εξηγεί και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αυτό δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Τα βρέφη διατρέχουν επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο (απ' ότι οι ενήλικες) για να εμφανίσουν παρενέργειες αντηλιακού, όπως εξάνθημα.

Ο FDA και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστούν να κρατάτε τα νεογέννητα και τα μωρά μικρότερα των 6 μηνών μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Η καλύτερη αντηλιακή προστασία για αυτά τα βρέφη είναι να μένουν στη σκιά. Αναζητήστε φυσική σκιά, όπως κάτω από ένα δέντρο ή δημιουργήστε τη δική σας σκιά κάτω από μια ομπρέλα παραλίας, μια σκηνή ή το σκέπαστρο του καροτσιού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατάτε το μωρό σας μακριά από τον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός και οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) είναι πιο έντονες. Εάν πρέπει να βρίσκεστε έξω στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, θα πρέπει να φροντίσετε να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις. Πριν αγοράσετε και εφαρμόσετε αντηλιακό στο μωρό σας θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ειδικά αν το μωρό σας είναι μικρότερο των 6 μηνών.

Αντιηλιακή προστασία: Πώς να επιλέξετε το καλύτερο αντιηλιακό

Σε ποια ηλικία να βάλω αντηλιακό στο μωρό;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστούν να μην χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. «Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δεν υπάρχουν μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα σε βρέφη», λέει η Carla Torres-Zegarra, MD, παιδο-δερματολόγος. Τα βρέφη είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν εξάνθημα ή άλλη αντίδραση σε ορισμένα αντηλιακά συστατικά.

Ωστόσο, το δέρμα τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες (UV). «Το βρεφικό δέρμα είναι πολύ λεπτό», λέει. «Το δέρμα ενός μωρού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι να γίνει περίπου 2 μηνών». Αντί να χρησιμοποιείτε αντηλιακό, θα πρέπει να κρατάτε τα μωρά στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο και να τους φοράτε ρούχα που καλύπτουν το σώμα τους.

Θα υπάρξουν και οι φορές που μπορεί να χρειαστεί να φορέσουν αντηλιακό, ακόμη και τα βρέφη κάτω των 6 μηνών. Όπως αναφέρει και ο Joel L. Cohen, MD, δερματολόγος, «Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε λίγο αντηλιακό παρά να κινδυνεύουν τα παιδιά να καούν από τον ήλιο». (Το ηλιακό έγκαυμα σε βρέφος μπορεί να είναι σοβαρό. Εάν το μωρό σας καεί από τον ήλιο, καλέστε τον παιδίατρό σας.)

Ντύστε το μωρό σας σωστά: Καλύψτε το

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προτείνει να ντύνονται τα βρέφη με ελαφριά και ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα και μπλουζάκια με μανίκια που θα καλύπτουν τα χέρια τους. Τα μωρά πρέπει να φορούν καπέλο που σκιάζει το λαιμό για να αποτρέψει το ηλιακό έγκαυμα και όχι τα καπέλα του μπέιζμπολ, τα οποία δεν σκιάζουν το λαιμό ή τα αυτιά. Ο λαιμός και τα αυτιά είναι δύο ευαίσθητα σημεία για ένα μωρό.

«Μήπως το μωρό ζεσταθεί υπερβολικά αν το καλύψω με μακριά παντελονάκια, μπλουζάκια ή σεντονάκια»;

«Είναι αλήθεια ότι τα μωρά τείνουν να υπερθερμαίνονται πιο εύκολα από τα μεγαλύτερα παιδιά», λέει η Judith Hoffman, MD, παιδίατρος στη Νέα Υόρκη. «Τα νεογέννητα και τα μικρά μωρά δεν μπορούν ακόμη να ελέγξουν και να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους». Έτσι, αν θέλετε να τα καλύψετε, μην χρησιμοποιείτε βαριά ρούχα και σεντόνια. Αναζητήστε ελαφρύ αντηλιακό ρουχισμό με δείκτη υπεριώδους προστασίας (UPF) 50 ή μεγαλύτερο. Αυτά τα λεπτά υφάσματα (που «αναπνέουν») είναι ειδικά σχεδιασμένα για να προστατεύουν χωρίς να νιώθουν τα μωρά άβολα.

Πώς θα επιλέξω το κατάλληλο αντηλιακό για το παιδί μου;

Συμβουλές για να προστατεύσετε τα βρέφη από τον ήλιο

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου αυτό το καλοκαίρι ειδικά αν βγαίνετε συχνές βόλτες έξω με βρέφη μικρότερα των 6 μηνών:

  • Κρατήστε το μωρό σας στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Μιλήστε με τον παιδίατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντηλιακό.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας φοράει ρούχα που καλύπτουν και προστατεύουν το ευαίσθητο δέρμα του.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας φοράει ένα καπέλο που παρέχει σκιά στο πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά.
  • Παρακολουθήστε προσεκτικά το μωρό σας για προειδοποιητικά σημάδια ηλιακού εγκαύματος ή αφυδάτωσης. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν ταραχή, ερυθρότητα και υπερβολικό κλάμα.
  • Εάν το μωρό σας καεί από τον ήλιο, εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στις πληγείσες περιοχές και καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας.
  • Κρατήστε το ενυδατωμένο. Δώστε στο παιδί σας φόρμουλα ή μητρικό γάλα εάν είστε έξω στον ήλιο για περισσότερα από λίγα λεπτά για να το ενυδατώσετε.

με πληροφορίες: consumerreports.org/ / fda.gov

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved