Έτσι είναι οι διακοπές με παιδιά: είστε συνεχώς σε εγρήγορση

Αντί να πάμε εκεί που θέλουμε, επιλέγουμε μέρη όπου το παιδί μας θα περάσει καλά.

Έτσι είναι οι διακοπές με παιδιά: είστε συνεχώς σε εγρήγορση
Bigstock

Πάντα μου άρεσε το καλοκαίρι γιατί έκανα διακοπές. Μπορούσα να χαλαρώνω στη θάλασσα, να κατασκηνώνω στα δάση ή να εξερευνώ αρχαίες πόλεις.

Ο σύζυγός μου και εγώ δεν χρειαζόμασταν ανέσεις και μπορούσαμε να προγραμματίσουμε ένα ταξίδι αυθόρμητα 2 ώρες πριν φύγει το τρένο. Αλλά όταν αποκτήσαμε παιδί, μάθαμε ότι οι διακοπές δεν είναι τόσο απλές. Ειδικά όταν έχεις οικογένεια.

Οικογενειακές Καλοκαιρινές Διακοπές - Αποδράσεις: Γιατί είναι πολύτιμες

Με λένε Μαίρη και θέλω να μοιραστώ τις σκέψεις μου γιατί οι διακοπές με παιδιά δεν είναι καθόλου χαλαρωτικές όπως ακριβώς η άδεια μητρότητας. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να τις απολαμβάνουμε εξίσου.

diakopes-me-mikra-paidia.jpeg

Μπορούμε να χαλαρώσουμε για ένα λεπτό; Αδύνατον.

Οι μαμάδες το γνωρίζουν από πρώτο χέρι: δεν μπορούν να πάρουν τα μάτια τους από το παιδί ούτε για ένα δευτερόλεπτο καθώς είναι πιθανόν να βάλει κάτι στο στόμα του, να πέσει ή εξαφανιστεί τελείως. Κάποτε έχασα τον 3χρονο γιο μου σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Ήταν γεμάτο κόσμο, τρένα και βαλίτσες. Η καρδιά μου σταμάτησε.

Τότε είδα μία γυναίκα να κρατάει το χέρι του γιου μου και να απομακρύνεται. Έτρεξα πίσω τους, τους πρόλαβα και ο γιος μου έτρεξε κοντά μου. Η γυναίκα αποδείχθηκε ακίνδυνη: απλώς πήγαινε τον γιο μου στο γραφείο πληροφοριών. Ανέπνευσα με ανακούφιση.

Έτσι είναι οι διακοπές με παιδιά: πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση για να μη συμβεί κάτι στο παιδί σου. Είναι πιο εύκολο με ένα μωρό που μπορεί μόνο να φάει και να κοιμηθεί (και όχι ακόμα να μπουσουλήσει ή να περπατήσει). Με παιδιά από ένα έως 18 ετών δεν μπορείς να χαλαρώσεις.

Αντί να πάμε εκεί που θέλουμε, επιλέγουμε μέρη όπου το παιδί μας θα περάσει καλά

Το ταξίδι με μικρά παιδιά μπορεί να είναι προκλητικό και αγχωτικό. Οι γονείς μπορεί να αναρωτιούνται αν αξίζει να πάνε στην άλλη άκρη του κόσμου όταν δεν μπορούν να προβλέψουν πώς θα αντιμετωπίσει το παιδί τους μια μεγάλη πτήση, ένα διαφορετικό κλίμα, μια ξένη κουζίνα ή μια πιθανή ασθένεια.

Παρόμοια προβλήματα προκύπτουν με μικρότερα ταξίδια. Για παράδειγμα, ο γιος μου συνήθιζε να πελαγώνει με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς μέχρι τα επτά του χρόνια και δεν μπορούσε να πάρει κανένα φάρμακο γι' αυτό λόγω της αλλεργίας του. Μετά από 30 λεπτά σ΄ένα αυτοκίνητο, μια βάρκα ή τρένο, γινόταν νευρικός και μας άγχωνε όλους.

Με τα παιδιά, οι προτιμήσεις των γονιών γίνονται λιγότερο σημαντικές. Δεν έχει σημασία αν η μαμά θέλει να πάει σε νησί ή ο μπαμπάς να κάνει κάμπινγκ, το ζητούμενο είναι πώς θα περάσει καλύτερα το παιδί.

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις από τους ενήλικες

Τα παιδιά φαίνεται να προσελκύουν κάθε είδους ασθένειες αλλά η αλήθεια είναι ότι πάντα έτσι ήταν. Όταν ήμουν μικρό κορίτσι, οι γονείς μου με πήγαν στη θάλασσα με μια μεγάλη παρέα ενηλίκων και παιδιών. Έπαθα στρεπτόκοκκο και περάσαμε 12 από τις 14 ημέρες των διακοπών μας στο νοσοκομείο. Είδα τη θάλασσα μόνο μία φορά καθόλη τη διάρκεια των διακοπών μας.

Στρεπτόκοκκος Α: Μετάδοση, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Τώρα είμαι μαμά και το κουτί πρώτων βοηθειών μου καταλαμβάνει τη μισή βαλίτσα μου γιατί πρέπει επίσης να φέρω μια συσκευή εισπνοής και κάποια φάρμακα που δεν υπάρχουν παντού. Ο γιος μου είχε ήδη κολλήσει ροταϊό, γρίπη και επιπεφυκίτιδα στις διακοπές.

oikogeneiakes-diakopes-(2).jpg

Το παιδί μου δεν θέλει να κάνει διακοπές με τον τρόπο που θέλω εγώ

Οι γονείς συχνά πρέπει να εγκαταλείψουν τα δικά τους ενδιαφέροντα για τα παιδιά τους και οι διακοπές δεν αποτελούν εξαίρεση. Παραλείψαμε την επίσκεψη μιας λίμνης στο δάσος επειδή ο γιος μου ζαλίζεται στο αυτοκίνητο. Δεν προγραμματίζω μακρινούς περιπάτους στις παλιές πόλεις που λατρεύω, καθώς το παιδί δεν μπορεί να περπατήσει πολλά χιλιόμετρα , κουράζεται και βαριέται.Τα παιδιά βέβαια μεγαλώνουν, αλλά δεν ξέρω ακόμα πότε θα γίνουν εύκολα τα πράγματα.

Πώς θα έχουν τα παιδιά ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι παρά τις προκλήσεις, οι διακοπές με τα παιδιά είναι φοβερές!

ελεύθερη απόδοση από brightside.me

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved