Είναι το καλοκαίρι η κατάλληλη εποχή να κόψετε την πάνα του παιδιού;

Θεωρητικά ναι, αρκεί να είναι έτοιμο και το παιδί για την μετάβαση από την πάνα στο γιογιό.

Νίκη Παπανικολάου
Είναι το καλοκαίρι η κατάλληλη εποχή να κόψετε την πάνα του παιδιού;
Bigstock

Οι περισσότεροι γονείς περιμένουν το καλοκαίρι για να κόψουν την πάνα στο μωρό και οι λόγοι είναι προφανείς:

Εκπαίδευση για την τουαλέτα: Τι να κάνετε όταν το παιδί δε θέλει το γιογιό

  • Το παιδί είναι ελαφριά ντυμένο, περνά αρκετές ώρες σε εξωτερικούς χώρους ( κήπο, βεράντα, θάλασσα, παιδική χαρά) και πίνει αρκετά υγρά για να παραμένει ενυδατωμένο.
  • Σε περίπτωση ατυχήματος ( που θα υπάρξει) δεν θα καθαρίζετε χαλιά και δεν θα πλένετε παπλώματα παρά μόνο τα σεντόνια.
  • Οι γονείς έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους – λόγω των διακοπών – που τους επιτρέπει να είναι συνεπείς στην εκπαίδευση τουαλέτας.

Από την πάνα στο γιογιό - Πώς θα βοηθήσετε το παιδί με τη μέθοδο Montessori

Είναι έτοιμο το παιδί;

Ωστόσο το ζητούμενο δεν είναι η κατάλληλη εποχή αλλά αν το παιδί μπορεί να αποχωριστεί την πάνα.

Συνήθως τα μωρά αρχίζουν να μπορούν και αναπτύσσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους μεταξύ 18 – 30 μηνών. Στην ηλικία των 2 - 3 τριών ετών οι σφιγκτήρες ωριμάζουν και το παιδί αποκτά καλύτερο έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσης.

giogio-ekpaideusi-gia-ton-toualeta.jpg

Συμβουλές για κόψιμο πάνας το καλοκαίρι

Αναγνωρίστε τα σημάδια

Ο κύριος στόχος είναι να κάνετε το παιδί να αναγνωρίσει πότε θέλει να πάει στην τουαλέτα ώστε να σας ενημερώνει έγκαιρα. Ίσως χρειαστεί να το ρωτάτε εσείς για να του το υπενθυμίζετε κι όταν δεν προλαβαίνει και κάνει τα τσίσα πάνω του εξηγήστε του ότι αυτό θα συμβαίνει αν ξεχνιέται.

Μείνετε ψύχραιμοι

Μέχρι να μάθει το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα θα χρειαστεί χρόνος ( εκτός αν είστε από τους τυχερούς και η εκμάθηση είναι εύκολη και γρήγορη). Ατυχήματα θα συμβούν αλλά είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Οπλιστείτε με υπομονή και παραμείνετε ψύχραιμοι.

Επιχείρηση γιογιό: Πώς να κόψει ένα μωρό την πάνα

paidi-xrisimopoiei-giogio.jpg

Αγνοήστε τυχόν «λάθη»

Τα παιδιά ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα στον έπαινο παρά στην τιμωρία και θέλουν επίσης να το κάνουν σωστά, γι' αυτό επαινέστε τα όταν τα καταφέρνουν και συγχωρέστε τα όταν …ξεχνιούνται. Να είστε θετικοί - υπάρχει πάντα η επόμενη φορά.

Χρησιμοποιήστε γιογιό

Πολλά παιδιά πρέπει να πάνε στην τουαλέτα μετά το φαγητό, γι' αυτό ενθαρρύνετέ τα να χρησιμοποιούν το γιογιό μετά το μεσημεριανό γεύμα ή ένα σνακ. Μην τα αφήνετε να κάθονται εκεί για περισσότερα από λίγα λεπτά καθώς μπορεί να συνηθίσουν και να το θεωρήσουν…καρεκλάκι. Οι καλύτερες στιγμές πάντως για να έχετε αποτελέσματα είναι αμέσως μετά το φαγητό ή τον ύπνο.

Μην απογοητεύστε αν δεν υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα και κυρίως μην επηρεάζεστε από τι κάνουν τα συνομήλικα παιδιά, φίλων ή γνωστών σας. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αντιδρά με άλλο τρόπο. Χρειάζεται, όπως σε κάθε αλλαγή, υπομονή και προσπάθεια.

Με πληροφορίες από parenta.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved