«Γιατί το παιδί μου ξυπνάει πάντα τόσο νωρίς;» Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Ποιος χρειάζεται ξυπνητήρι όταν έχει ένα νήπιο που ξυπνά από τα άγρια χαράματα;

Το νήπιό σας ήταν πρωταθλητής στον ύπνο. Μάλιστα σας εντυπωσίαζε το γεγονός ότι δεν ξύπναγε πριν τις 8 το πρωί - κάθε πρωί- σαν ρολόι. Αλλά τώρα ξαφνικά ξυπνάει αχάραγα, ζητά και από εσάς να ξυπνήσετε νωρίς και όλη την υπόλοιπη μέρα είναι γκρινιάρικο. Τι γίνεται; Γιατί άλλαξε το πρόγραμμά του και τι μπορείτε να κάνετε για να μπείτε σε πρόγραμμα ξανά;

Ξυπνά το μωρό σας πολύ πρωί; Πώς μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια, σύμφωνα με μία ειδικό

Το να ξυπνάει ένα μικρό παιδί πολύ νωρίς είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει απλώς να αποδεχτείτε και να ζήσετε με αυτό. Ενώ τα μωρά και τα μεγαλύτερα παιδάκια είναι από τη φύση τους πρωινοί τύποι, αν το ξύπνημά τους αρχίζει από τις 6 το πρωί είναι καιρός να δράσετε.

Πώς ξέρετε αν το μικρό σας παιδί ξυπνάει πολύ νωρίς;

Θα ξέρετε ότι το νήπιό σας ξυπνάει πολύ νωρίς αν συνήθως σηκώνεται για την ημέρα μεταξύ 7:30 και 8.00 π.μ. αλλά τώρα αρχίζει να σας καλεί γύρω στις 5, 5:30 π.μ., 6 π.μ. (ή νωρίτερα!).

Ως υπενθύμιση, τα νήπια ηλικίας 1 έως 3 ετών πρέπει να κοιμούνται 11 έως 14 ώρες καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών και νυχτερινών ύπνων. Το πολύ πρωινό ξύπνημα μπορεί να αλλάξει αυτό το πρόγραμμα και να μειώσει τις ώρες που κοιμάται.

Ένα νήπιο που ξυπνάει πολύ νωρίς μπορεί να πηγαίνει για ύπνο πολύ νωρίς και να κοιμάται περισσότερο απ' όσο χρειάζεται στην πραγματικότητα. Το αντίθετο είναι επίσης πιθανό: Μερικές φορές τα νήπια που ξυπνούν νωρίς πάνε για ύπνο πολύ αργά, κοιμούνται πολύ λίγο και καταλήγουν με υπερκόπωση, γκρίνια και φυσικά... έλλειψη ύπνου.

Πρέπει να αφήνετε το μωρό σας μόνο του στην κούνια;

Η ώρα που το παιδί σας κοιμάται και το πρόγραμμα ύπνου μπορεί επίσης να μην είναι ισορροπημένα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο πρωινό ξύπνημα.

Γιατί το νήπιό σας ξυπνά τόσο νωρίς;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το νήπιο παιδί σας ξυπνά τόσο νωρίς, συμπεριλαμβανομένων:

Είναι στη φύση του: Ναι! Κι όμως, υπάρχουν παιδιά που λατρεύουν το πρωινό ξύπνημα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μιας και στην εφηβεία αυτό θα αλλάξει.

Του λείπετε: Ο φόβος του αποχωρισμού μπορεί να κάνει ένα παιδί να ξυπνά νωρίς.

Η πάνα του ή το κρεβάτι του είναι βρεγμένο: Η εκπαίδευση από την πάνα στο γιογιό μπορεί να φέρει και αλλαγές στον ύπνο. Αν το παιδί είναι βρεγμένο τότε θα ξυπνήσει.

Περνάει μια περίοδο παλινδρόμησης του ύπνου: Ακριβώς όπως η παλινδρόμηση ύπνου του βρέφους, έτσι και η παλινδρόμηση ύπνου του νηπίου μπορεί να διακόψει τον ύπνο, κάνοντας το παιδί σας να ξυπνά από τα άγρια χαράματα.

Βγάζει δόντια: Ο πόνος της οδοντοφυΐας μπορεί να κάνει ένα παιδί να ξυπνήσει το πρωί.

Έχει νέο αδερφάκι: Παράγοντες όπως ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στον ύπνο του νηπίου σας.

Έχει πολύ φως το δωμάτιο: Αν δεν έχετε παντζούρια στο παιδικό δωμάτιο, ίσως το πρωινό φως να περνά από τις κουρτίνες.

Θόρυβος: Ένας θόρυβος από τον δρόμο, από τον γείτονα ή ακόμη και από το ψυγείο που κάνει απόψυξη, ίσως να ξυπνήσουν το παιδί νωρίς το πρωί.

Το παιδί μου υπνοβατεί

Tips για να βοηθήσετε το νήπιο παιδί σας να κοιμάται περισσότερο

Παρόλο που δεν μπορείτε να προσαρμόσετε πλήρως το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού σας ώστε να ταιριάζει με το δικό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω tips ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας να κοιμάται περισσότερο το πρωί.

Προσαρμόστε την ώρα του ύπνου

Αν πηγαίνει για ύπνο στις 7 μ.μ., κρατήστε το ξύπνιο περισσότερο κάθε βράδυ. Ιδανικά μέχρι τις 8 μ.μ.

Φτιάξτε μια ρουτίνα

Η ρουτίνα έχουμε πει ότι είναι το Α και το Ω στο πρόγραμμα του παιδιού. Φάτε νωρίς, ζητήστε του να πλύνει δόντια, κάντε του ένα χαλαρωτικό μπανάκι, διαβάστε ένα παραμύθι με σβηστά φώτα, δώστε του ένα φιλί για καληνύχτα.

H βραδινή ρουτίνα ύπνου του νηπίου - Συμβουλές για γονείς

Βάλτε την άσκηση στη ζωή του

Είναι αποδεδειγμένο ότι αρκετά παιδιά αν κουράζονται αρκετά μέσα στη μέρα τους, τότε κοιμούνται πιο γρήγορα το βράδυ και περισσότερο.

Κόψτε τον μεσημεριανό ύπνο

Αν το παιδί σας κοιμάται το μεσημέρι , κόψτε αυτόν τον ύπνο και βάλτε το απευθείας το βράδυ στο κρεβάτι.

Περιορίστε τα υγρά

Αν το βρίσκεται βρεγμένο, περιορίστε τα υγρά πριν τον ύπνο.

Δοκιμάστε ένα ξυπνητήρι

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι μπορεί να κοιμάται μέχρι να ακούσει το αγαπημένο του ξυπνητήρι να χτυπά. Έτσι θα ξέρει ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να ανοίξει τα μάτια του και πως μπορεί να κοιμηθεί μέχρι να ακούσει τον χαρακτηριστικό ήχο.

Η σημασία του ύπνου για τα παιδιά: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται όταν πηγαίνουν σχολείο

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Αν έχετε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, ίσως είναι καλή ιδέα να ρωτήσετε τον παιδίατρο για το αρκετά πρωινό ξύπνημα του παιδιού σας. Ένας ειδικός ύπνου ή ένας γιατρός ωτορινολαρυγγολόγος θα μπορούσε να ανακαλύψει μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως άπνοια ύπνου ή ροχαλητό, που εμποδίζει τη νυχτερινή ξεκούραση του παιδιού σας.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να πίνουν ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved