Τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά 2 ετών;

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ένα παιδί 2 ετών;

Τι ώρα πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά 2 ετών;
Bigstock

Από την ηλικία του 1 έως 2 ετών, τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται περίπου 11–14 ώρες ύπνου την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων ενός ή δύο μεσημεριανών ύπνων.

Γύρω στους 18 μήνες, ή μερικές φορές νωρίτερα, τα περισσότερα νήπια συνδυάζουν τους δύο μεσημεριανούς ύπνους σε έναν μόνο απογευματινό.

Πού πρέπει να κοιμάται το νήπιο;

Το παιδί σας, ηλικίας 1-2 ετών, θα πρέπει να κοιμάται ακόμα σε ένα ασφαλές, σταθερό κρεβάτι. Πριν από τα πρώτα του γενέθλια τα παπλώματα δεν συνιστώνται λόγω του πιθανού κινδύνου του Σύνδρομου Ξαφνικού Βρεφικού Θανάτου (SIDS). Επίσης, αντικείμενα ασφαλείας όπως τα "lovies" (ένα μικρό μαλακό πάπλωμα ή ένα λούτρινο ζωάκι) είναι αποδεκτά και μπορούν να προσφέρουν πολύ άνεση. Αλλά μην τοποθετείτε υπερβολικά μεγάλα λούτρινα παιχνίδια ή ζωάκια στο κρεβάτι του παιδιού σας.

Προσοχή στα αντικείμενα με κορδόνια ή λουριά που μπορεί να τυλιχτούν γύρω από τον λαιμό του. Να είστε συνεχώς προσεκτικοί για αντικείμενα κοντά στο κρεβάτι που το παιδί σας θα μπορούσε να φτάσει από όρθια θέση: κουρτίνες, σχοινιά από τα παράθυρα, εικόνες ή διακοσμητικά στους τοίχους είναι όλες πιθανότητες.

ipnos-morou-to-kalokairi.jpg

Παιδί και ύπνος: Πώς θα κάνετε την διαδικασία λιγότερο εξαντλητική

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ένα παιδί 2 ετών;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, τα παιδιά 24 μηνών χρειάζονται τουλάχιστον 11 - 14 ώρες συνολικού ύπνου την ημέρα.

Βέβαια, κάθε παιδί έχει διαφορετικό μοτίβο ύπνου. Αν και υπάρχουν γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τις ώρες ύπνου, είναι επίσης καλή ιδέα να παρατηρείτε τη διάθεση και την ενεργητικότητα του παιδιού σας. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια πιο ακριβή εικόνα για το τι πραγματικά χρειάζεται όσον αφορά τον ύπνο.

Οι ερευνητές που μελετούν τον ύπνο των παιδιών έχουν διαπιστώσει ότι το τυπικό 2χρονο παιδί κοιμάται το απόγευμα για περίπου μιάμιση έως τρεις ώρες. Τα μικρότερα νήπια συνήθως κοιμούνται δύο φορές την ημέρα, αλλά γύρω στους 18 με 24 μήνες, τα περισσότερα παιδιά περιορίζουν το μεσημεριανό ύπνο σε μία φορά την ημέρα.

«Τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς συχνά έχουν τη δυνατότητα να κοιμηθούν για μία ή δύο ώρες. Πολλοί γονείς αναπαράγουν αυτό το πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα, δημιουργώντας έτσι μια συνήθεια σύντομου μεσημεριανού ύπνου. Αν οι γονείς παρατηρήσουν ότι το παιδί τους είναι νυσταγμένο τα Σαββατοκύριακα, είναι αποδεκτό να προσφέρουν έναν ύπνο που διαρκεί από μιάμιση έως τρεις ώρες», επισημαίνει ο παιδίατρος Δρ. Nilong Vyas.

Γενικά, οι μεσημεριανοί ύπνοι των παιδιών γίνονται πιο σύντομοι καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Στο τέλος, μπορούν να καλύψουν όλο τον ύπνο που χρειάζονται τη νύχτα. Περίπου το ήμισυ των παιδιών σταματούν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι την ηλικία των 3 ετών, και σχεδόν όλα τα παιδιά εγκαταλείπουν τον μεσημεριανό ύπνο γύρω στην ηλικία των 5 ή 6 ετών. Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται το παιδί μειώνεται καθώς μεγαλώνει, και οι ειδικοί συστήνουν για τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών 10 έως 13 ώρες ύπνου την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνων, με την επισήμανση να επιτρέπετε στο παιδί να κοιμηθεί αν το χρειάζεται.

Ο μεσημεριανός ύπνος ενός 2χρονου πρέπει να γίνεται νωρίς το απόγευμα, ώστε να μην επηρεάσει τον νυχτερινό ύπνο. Προσπαθήστε η ώρα αφύπνισης από τον μεσημεριανό ύπνο να είναι τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες πριν από την ώρα του βραδινού ύπνου.

melatonini-kai-ipnos-paidiou.jpg

Τι ώρα κοιμούνται τα μωρά;

Ενδεικτικό πρόγραμμα ύπνου για ένα παιδί 2 ετών

Πρόγραμμα ύπνου για 2χρονο παιδί

7:00 π.μ. – Ξύπνημα
(Πρωινό, παιχνίδι, βόλτα, δραστηριότητες)

12:30 μ.μ. – Μεσημεριανός ύπνος (1.5 – 2 ώρες)
(Ιδανικά κοιμάται μέχρι 2:00 – 2:30 μ.μ.)

2:30 - 3.00 μ.μ. – Ξύπνημα από τον ύπνο
(Απογευματινό σνακ, ήρεμο παιχνίδι, ρουτίνα μπάνιου)

7.30 - 8:30 μ.μ. – Ώρα για ύπνο
(Βραδινή ρουτίνα: μπάνιο, παραμύθι, χαμηλά φώτα, αγκαλιά)

5+4 τρόποι με τους οποίους οι γονείς σαμποτάρουν τον ύπνο του παιδιού τους -Τι προτείνουν οι ειδικοί

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved