Επηρεάζεται το μωρό από το κλάμα της εγκύου;
Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Το γέλιο διαδέχεται το κλάμα και η χαρά τη λύπη. Μάλιστα η εναλλαγή είναι τόσο έντονη που οι έγκυες σχεδόν ...τρελαίνονται.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί για όλα φταίνε οι ορμόνες που λειτουργούν σαν μεγεθυντικός φακός των συναισθημάτων κάνοντας το δυσάρεστο να φαντάζει τραγικό και το ευχάριστο ξεκαρδιστικό, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.
Το κατά πόσο το στρες της μητέρας που μπορεί να εκδηλώνεται με νεύρα ή με κλάμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία ενός μωρού και την ομαλή έκβαση της κύησης έχει αποτελέσει ευρύ πεδίο μελέτης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σήμερα, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός σημαντικών μελετών συμφωνούν στο ότι το έντονο στρες δεν είναι παράγοντας θετικός για τις έγκυες γυναίκες καθώς επιφέρει μια σειρά από αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καθώς και την έκβαση της εγκυμοσύνης.
Για το λόγο αυτό οι έγκυες γυναίκες πρέπει όταν αναγνωρίζουν οι ίδιες ανησυχητικά συμπτώματα να μαθαίνουν πως, με απλούς τρόπους, μπορούν να περιορίσουν το στρες στην εγκυμοσύνη για το δικό τους καλό και κατ᾽επέκταση του μωρού τους.
Τι μπορείτε να κάνετε; Να ζητήσετε κατανόηση και ψυχολογική στήριξη από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σας. Απλώς αποδεχτείτε το γεγονός ότι τόσο λόγω των ορμονών όσο και λόγω της ψυχολογικής φόρτισης όλα τα συναισθήματα που βιώνετε έχουν μεγαλύτερη ένταση, μιας και αυτό που ζείτε είναι ναι μεν μια φυσιολογική διαδικασία, αλλά και μια φάση που εμπεριέχει πολλές και σημαντικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα.