Πώς θα καταλάβετε αν το μωρό σας έχει αστιγματισμό
Ο αστιγματισμός είναι συνήθως συγγενής, εμφανίζεται δηλαδή από τη γέννηση και παραμένει σταθερός με μικρές αυξομειώσεις.
Τα παιδιά που έχουν μικρό αστιγματισμό (μέχρι 0,75 της διοπτρίας) δεν χρειάζονται γυαλιά αν δεν παραπονιούνται για πονοκεφάλους, ζαλάδες ή κάποιες άλλες ενοχλήσεις.
Ο οφθαλμίατρος μπορεί εύκολα να διαπιστώσει αν το μωρό παρουσιάζει κάποια διαθλαστική ανωμαλία στα μάτια του ακόμα κι αν είναι μόλις λίγων ημερών. Η διάγνωση γίνεται με μια απλή και ανώδυνη εξέταση που λέγεται σκιασκοπία.
Πρόκειται για μια σχετικά απλή διαδικασία, που βασίζεται στην αρχή της εξουδετέρωσης, με σκοπό τον προσδιορισμό της δύναμης των φακών που χρειάζεται το παιδί.
Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας ένα ειδικό όργανο χειρός, το σκιασκόπιο, ο οφθαλμίατρος προβάλλει μια δέσμη φωτός στην κόρη του ματιού του παιδιού. Στη συνέχεια κινεί τη δέσμη, παρατηρώντας μέσα από το ίδιο το σκιασκόπιο την κατεύθυνση προς την οποία μετακινείται η αντανάκλαση της δέσμης στον βυθό του ματιού, ενώ παράλληλα δοκιμάζει φακούς που τοποθετεί μπροστά από το μάτι του παιδιού. Όταν η κίνηση της αντανάκλασης εξουδετερωθεί, αυτό σημαίνει ότι ο τοποθετημένος φακός (ή φακοί) αντιστοιχεί στη συνταγή γυαλιών του παιδιού.
«Το παιδί μου πρέπει να φορέσει γυαλιά; Και αν ναι, τι τύπου;»
Σε μερικές περιπτώσεις όμως, όταν το παιδί δεν μπορεί να δει καλά από το ένα ή και από τα δύο μάτια παρ’όλο που φοράει γυαλιά, τότε λέμε ότι έχει αμβλυωπία ή «τεμπέλιασμα» ματιών.
Επειδή η αμβλυωπία όμως είναι μία πάθηση ύπουλη, η οποία συχνά δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα , πρέπει να πηγαίνετε το παιδί σας στον οφθαλμίατρο. Γιατί όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.