Ποιος παράγοντας καθορίζει το χρώμα των ματιών του μωρού;
Τι χρώμα ματιών θα έχει το μωρό; Θα διατηρηθεί το μπλέ-γκρίζο ή θα γίνει καστανοπράσινο;
Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς είναι ότι το χρώμα ματιών του μωρού εξαρτάται από την ποσότητα της μελαμίνης που υπάρχει στην ίριδα. Τα μωρά με γαλάζια μάτια έχουν σχετικά μικρές ποσότητες μελαμίνης ενώ αυτά που έχουν καστανά μάτια, μεγαλύτερες.
Στη μήτρα, όλα τα μωρά έχουν γαλάζια μάτια, ανοιχτότερα ή σκουρότερα, ανάλογα με την καταγωγή τους. Για παράδειγμα, τα πολύ ξανθά μωρά, μπορούν να γεννηθούν με ανοιχτά ή ζωηρά γαλάζια μάτια ενώ τα μελαχρινά ή μαύρα μωρά θα έχουν σκούρα γκρι μάτια. Μετά τη γέννα, τα μάτια τους μωρού αλλαζουν προοδευτικά μέχρι να αποκτήσουν το τελικό τους χρώμα έξι μήνες έως και τρία χρόνια αργότερα!
Το τελικό χρώμα των ματιών είναι θέμα γενετικής, αναφέρει η Δρ. Virginia Beckett στο βιβλίο της «Η εγκυμοσύνη μου» ( εκδόσεις Διόπτρα). Τα γαλάζια μάτια αντιστοιχούν σε υπολειπόμενο γονίδιο ενώ τα καστανά σε επικρατές. Αν λοιπόν έχουν και οι δύο γονείς γαλάζια μάτια, το μωρό θα έχει κι αυτό γαλάζια, ενώ αν ένας ο γονιός έχει γαλάζια και άλλος καφέ ή μαύρα, το μωρό έχει μισές πιθανότητες να αποκτήσει γαλάζια, και άλλες τόσες καστανά ή κάτι ενδιάμεσο, δηλαδή πράσινα ή γκρι.
Μπορεί να φαίνονται περίπλοκα όλα αυτά, αλλά όπως εξηγεί η η Δρ. Virginia Beckett, δείτε το ως εξής: Τα άτομα με γαλάζια μάτια έχουν πάντα δύο γονίδια για γαλάζια μάτια, γιατί το γαλάζιο είναι υπολειπόμενο. Οι καστανοί μπορεί να έχουν ένα γονίδιο για γαλάζια και ένα για καστανά ή δύο για καστανά.
Το μωρό θα πάρει ένα γονίδιο από τον καθένα, οπότε αν έχει γαλάζια μάτια έχει ένα γονίδιο από τη γαλανομάτα μαμά και άλλο ένα από τον μπαμπά με τα καστανά μάτια.
Δύο γονείς με καστανά μάτια μπορεί να δώσουν ο καθένας ένα γονίδιο για γαλανά, με αποτέλεσμα το μωρό να έχει γαλανά μάτια, διαφορετικά από των γονιών του.
photo:wallpapersinhq.pw