Δόντια μωρού: 5 tips για να το ανακουφίσετε από τον πόνο
Ο πονόδοντος είναι το ίδιο ανυπόφορος και σε ένα μωρό.
Η περίοδος που το μωράκι σας βγάζει τα πρώτα του δοντάκια είναι δύσκολη για όλη την οικογένεια. Πολύ περισσότερο, όμως, για το ίδιο το μωρό, αφού ο πονόδοντος είναι το ίδιο ανυπόφορος με εκείνον ενός ενήλικα. Αν και κάποια δοντάκια, όταν βγαίνουν πονάνε λιγότερο, όμως, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ανυπόφορη κατάσταση για το μωρό.
Βέβαια, θα πρέπει να ξέρετε ότι η διαδικασία της οδοντοφυΐας διαφέρει, από μωρό σε μωρό. Σε άλλα μωρά, δηλαδή, μπορεί να ξεκινήσει από νωρίς (από τον 3 με 4 κιόλας μήνα) και σε άλλα να καθυστερήσει πολύ (μην εκπλαγείτε, αν στα πρώτα του γενέθλια είναι… φαφούτικο). Επίσης, σε άλλα μωρά η διαδικασία είναι ανώδυνη, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα και σε άλλα περισσότερο επώδυνη, με συμπτώματα, όπως πόνος, γκρίνια, ανησυχία, ακόμη και πυρετός.
Για τις περιπτώσεις αυτές, που το μωρό πονάει, υπάρχουν κάποια tips, που θα το ανακουφίσουν. Δείτε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε:
Παγωμένα παιχνίδια οδοντοφυΐας
Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά παιχνίδια οδοντοφυΐας. Βάλτε τα στην κατάψυξη και δώστε του από ένα κάθε φορά που πονάει. Το κρύο θα το ανακουφίσει.
Παγωμένο κουτάλι
Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε έναν παλιό, παραδοσιακό και δοκιμασμένο τρόπο. Τοποθετήστε ένα κουτάλι στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Μόλις παγώσει καλά, δώστε στο μωρό να το πιπιλίσει. Ο συνδυασμός του κρύου και της πίεσης θα το ανακουφίσει, ενώ μειώσει και το πρήξιμο στα ούλα. Προσοχή, όμως, να μην τραυματιστεί.
Κρίκος Οδοντοφυΐας και πιπίλα
Καταπραϋντική δράση έχει και ο κρίκος οδοντοφυΐας, λόγω της πίεσης που ασκεί. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί τύποι, οπότε βρείτε εκείνον που θα του ταιριάξει καλύτερα. Και η πιπίλα βοηθάει, επίσης, στην προσωρινή ανακούφιση.
Τζελ ανακούφισης ούλων για μωρά
Στο φαρμακείο θα βρείτε τζελ για την ανακούφιση των ούλων του μωρού. Προτού, όμως, αγοράσετε κάποιο από αυτά, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
Παυσίπονο
Αν δείτε ότι ο πόνος είναι ανυπόφορος συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, αν θα πρέπει να του χορηγήσετε κάποιο παυσίπονο. Εκείνος θα σας πει και για την ποσότητα και συχνότητα, που θα πρέπει να δώσετε στο μωρό.
Διαβάστε επίσης
Τα πρώτα δόντια του μωρού: Δώστε σημασία στα συμπτώματα
Φροντίδα μωρού: Φροντίζοντας τα δόντια και τα ούλα του μωρού μου