Νυχτερινός βήχας: Πώς να ανακουφίσετε το παιδί σας
Ο βήχας είναι από τα πρώτα συμπτώματα μίας ίωσης ή ακόμα και ενός απλού κρυολογήματος.
Τις περισσότερες φορές, ο βήχας σταματάει λίγες ημέρες μετά την ίωση. Όμως, μπορεί να διαρκέσει πάνω από δέκα μέρες, έως και όλο τον χειμώνα με εξάρσεις και υφέσεις ενώ άλλοτε εμφανίζεται απρόκλητα χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ίωση.
Το σημαντικό για τους γονείς είναι να μπορέσουν να «αξιολογήσουν» το βήχα του παιδιού τους, αν είναι δηλαδή οξύς, ξηρός, χρόνιος για να τον αντιμετωπίσουν ανάλογα. Ωστόσο, επειδή οι αιτίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βήχα είναι πολλές δεν πρέπει να δίνουμε σιρόπι ή άλλο φάρμακο στο παιδί αν πρώτα δεν έχουμε συμβουλευτεί τον παιδίατρο.
Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία, το FDA, αλλά και Ομοσπονδιακοί Σύμβουλοι Υγείας ανακοίνωσαν ότι τα φάρμακα για το βήχα και το κοινό κρυολόγημα που χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού δεν θα πρέπει να λαμβάνονται από παιδιά κάτω των 6 ετών. Αντί αυτού προτείνουν τη χορήγηση μελιού σαν πρόσθετο μέτρο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος στα παιδιά.
Αντιμετώπιση βραδινού βήχα
Ειδικά ο νυχτερινός βήχας μπορεί να καταπολεμηθεί δραστικά εάν δώσετε στο παιδί ένα κουταλάκι μέλι λίγο πριν κοιμηθεί. Μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες άλλες ουσίες όπως το γάλα, το λεμόνι, η κανέλα , το φασκόμηλο, το τσάι, το θυμάρι, το σαλέπι και τα αιθέρια έλαια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κατανάλωση μελιού θα πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το μέλι για τα βρέφη μέχρι ενός έτους απαγορεύεται διότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αλλαντίασης (botulism).
Αυτή η μπέμπα κάνει πώς βήχει και γίνεται viral
Παράλληλα, οι παιδίατροι συνιστούν να δίνουμε στα παιδιά πολλά υγρά , να διατηρούμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού υγρή, και φυσικά να μην καπνίζουμε στο σπίτι.
Επίσης, αρχίστε στις ρινοπλύσεις 4-5 φορές την ημέρα με φυσιολογικό ορό . Δεν είναι εύκολο, το γνωρίζουμε, καθώς τα παιδιά βλέπουν τον ορό και τρέχουν μακριά αλλά είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματικός.
Τα ζεστά ντουζ πολλούς υδρατμούς στο μπάνιο, βοηθούν σημαντικά, ειδικά πριν πέσει το παιδί για ύπνο καθώς οι υδρατμοί βοηθούν να «ανοίξει» η μύτη του παιδιού από το μπούκωμα και έτσι να μην καταπίνει τις βλέννες που προκαλούν βήχα.
Μία άλλη δοκιμασμένη συνταγή είναι να βράσετε σε μία κατσαρόλα νερό με θυμάρι ή ευκάλυπτο και στη συνέχεια, και πάντα υπό την επίβλεψή σας, να βάλετε το παιδί να εισπνεύσει τους υδρατμούς.
Αν ο βήχας επιμένει, μπορείτε επίσης να στύψετε ένα λεμόνι σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό και να το δίνετε γουλιά γουλιά να το πιει. Αν δεν το θέλει, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι .
Πρώτη δημοσίευση 08/10/2018, ανανεώθηκε