Πόσα «υπνάκια» χρειάζεται το μωρό μας;
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τα μωρά και τα παιδιά γενικότερα, των οποίων η ανάπτυξη γίνεται με ραγδαίους ρυθμούς, όμως ο βραδινός ύπνος δεν είναι αρκετός.
Τα συχνά «υπνάκια» κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα βοηθούν να χορτάσουν τον ύπνο που χρειάζονται.
Έτσι, εσείς οι μανούλες θα πρέπει να τα ενθαρρύνετε να κοιμούνται, έστω και για λίγη ώρα, πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να θυμάστε ότι το ταμπεραμέντο του κάθε παιδιού και οι φυσικοί του ρυθμοί είναι τα χαρακτηριστικά που θα καθορίσουν και τα «υπνάκια» του. Κάποια μωρά κοιμούνται για αρκετές ώρες συνεχόμενα κάθε μέρα, όπως για παράδειγμα το μεσημέρι. Άλλα μωρά όμως προτιμούν να κοιμούνται για μία ώρα, να σηκώνονται για λίγο παιχνίδι, να ξανακοιμούνται για άλλη μισή και πάει λέγοντας.
Σε ό,τι αφορά τώρα το πόσες ώρες συνολικά είναι καλό να κοιμάται ένα παιδί, ένα νεογέννητο, συνήθως κοιμάται από δύο μέχρι τέσσερις ώρες τη φορά, νύχτα ή μέρα. Σε αυτό το στάδιο, δεν πρέπει να περιμένετε ότι θα κοιμάται το μωρό και άλλες ώρες. Αφήστε το όμως να κοιμάται όσο χρειάζεται, εκτός αν βέβαια πρόκειται να το θηλάσετε.
Όταν το μωρό σας είναι από έξι έως οκτώ εβδομάδων, θα αρχίσει από μόνο του να ρυθμίζει τις ώρες του ύπνου του. Θα κοιμάται λιγότερο συχνά, αλλά για περισσότερες ώρες συνεχόμενα. Συνήθως το παίρνει ο ύπνος από δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα, ίσως και περισσότερο.
Στους 3 με 4 μήνες της ζωής τους, πολλά μωρά αρχίζουν να έχουν πιο σταθερές ώρες ύπνου. Τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να αποκτήσει το παιδί ένα σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο του.
Μέχρι το μωρό να γίνει έξι μηνών, θα κοιμάται δύο με τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μία το πρωί, μία νωρίς το απόγευμα και μία αργά το απόγευμα, προς βράδυ.
Από 9 έως 12 μηνών, τα περισσότερα μωρά κοιμούνται το πολύ δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία νωρίς το απόγευμα.
Όταν πλέον τα μωρά είναι 18 μηνών, αποφεύγουν τον πρωινό ύπνο αλλά συνεχίζουν τον μεσημεριανό τους ύπνο. Αυτό το πρόγραμμα θα συνεχίσουν να έχουν μέχρι να γίνουν 3 ή 4 χρονών.