Τα νήπια λατρεύουν το πρόγραμμα, ισχύει το ίδιο και για τα μωρά;
Αρέσει το πρόγραμμα στα μωρά;
Θα έπρεπε να επιδιώκουμε ή να αποφεύγουμε το πρόγραμμα;
Όπως τόσα άλλα θέματα που συνδέονται με την ανατροφή των παιδιών, στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση.
Το πρόγραμμα είναι μια σύγχρονη έννοια. Η καλή οργάνωση είναι σωτήρια για τις σημερινές μαμάδες και βοηθάει το μωρό να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα που βολεύει καλύτερα την οικογένεια.
Φυσικά, το άκαμπτο πρόγραμμα που αγνοεί το κλάμα ενός μωρού είναι αφύσικο και δεν δείχνει αγάπη. Αλλά το ευέλικτο πρόγραμμα που θέτει ώρες κατά προσέγγιση για το φαγητό και τον ύπνο , αποδίδει αρκετά καλά. Μια μελέτη σε μωρά που θήλαζαν βρήκε ότι δύο απλές αλλαγές στο πρόγραμμα επέφεραν μεγάλη βελτίωση στον ύπνο τους δύο πρώτους μήνες.
Η μητέρα ξυπνούσε το μωρό για ένα γρήγορο γεύμα μεταξύ δέκα και δώδεκα το βράδυ.
Οι γονείς ανταποκρίνονταν στο κλάμα του μωρού τη νύχτα με λίγη μόνο αγκαλιά ή μια αλλαγή πάνας πριν από το τάισμα.
Μέσα σε τρεις εβδομάδες το 100% των μωρών των οποίων οι μητέρες δοκίμασαν αυτές τις αλλαγές κοιμούνταν για διαστήματα πέντε ωρών χωρίς να ξυπνήσουν, ενώ αυτό ίσχυε για το 23% μόνο των μωρών στα οποία δεν είχε γίνει καμία τέτοια αλλαγή.
Αν το καλοσκεφτεί κανείς, το όφελος του ευέλικτου προγράμματος δεν είναι καμιά τεράστια έκπληξη, αφού τα μωρά είναι πολύ καλά στο να μαθαίνουν. Ακόμα και πριν γεννηθεί, το μωρό σας αρχίζει να αναγνωρίζει τη φωνή σας και την αγαπημένη σας μουσική. Οπότε το να μάθει το πρόγραμμα του φαγητού και του ύπνου δεν είναι τόσο δύσκολο για εκείνο.
Ορισμένοι ειδικοί, συνιστούν ένα πρόγραμμα με τη σειρά « τάισμα, παιχνίδι, ύπνος». Ελπίζουν ότι, αν χρησιμοποιήσουν λίγο παιχνίδι για να χωρίσουν το φαγητό από τον ύπνο ( αντί να ταΐζουν πάντα πριν από τον ύπνο), θα βοηθήσουν το μωρό να μάθει να κοιμάται χωρίς να φάει όταν θα ξυπνήσει στις δύο τα ξημερώματα.
Από το βιβλίο «Το πιο χαρούμενο μωρό στον κόσμο» του Harvey Karp, εκδόσεις διόπτρα.