Μπορεί η χρήση της πιπίλας να προκαλέσει προβλήματα στον θηλασμό;
Επιτρέπεται η πιπίλα στα μωρά που θηλάζουν;
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον βρήκε ότι οι μητέρες που έδιναν πιπίλες στα νεογέννητά τους τα πήγαιναν καλύτερα στο θηλασμό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εξουθενωμένες μητέρες στις οποίες δεν επιτρέπεται να δώσουν πιπίλα στο μωρό τους που θηλάζει καταλήγουν να δώσουν γάλα εμπορίου προκειμένου να ηρεμήσουν το κλάμα και την πείνα.
Από τη στιγμή που ο θηλασμός πάει καλά, οι πιπίλες μπορεί να βελτιώσουν τον θηλασμό. Επιτρέπουν στις μητέρες ένα διάλειμμα από το κλάμα και επιτρέπουν σε άλλα άτομα του περιβάλλοντος να ηρεμήσουν το μωρό.
Παρ’ όλα αυτά σε γενικές γραμμές είναι καλύτερα να αποφεύγετε τις πιπίλες τις πρώτες εβδομάδες, αν μπορείτε, συμβουλεύει ο Harvey Karp, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του UCLA στο βιβλίο του «Το πιο χαρούμενο μωρό στον κόσμο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις διόπτρα.
Αληθινή θηλή και θηλή από καουτσούκ
Η σύγχυση σχετικά με τις θηλές συμβαίνει επειδή το πιπίλισμα μιας θηλής από καουτσούκ απαιτεί πολύ διαφορετική κίνηση του στόματος και του σαγονιού από το πιπίλισμα μιας αληθινής θηλής. Όταν τα μωρά θηλάζουν , χαλαρώνουν και ανοίγουν διάπλατα το στόμα τους.
Τα μωρά που τρώνε από μπουκάλι , από την άλλη μεριά, ανοίγουν λιγότερο το στόμα τους και τείνουν να δαγκώνουν τη ρώγα ανάμεσα στα ούλα τους , για να ενισχύσουν τη ροή του γάλατος.
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε όλα τα μπουκάλια και τις πιπίλες μέχρι να σταθεροποιηθεί ο θηλασμός. Μόλις το μωρό σας συνηθίσει το θηλασμό, ο Harvey Karp συνιστά να του δίνετε γάλα από το μπουκάλι μία φορά την ημέρα ( κατά προτίμηση το δικό σας γάλα αναμεμειγμένο με ζεστό νερό που έχει προηγουμένως βράσει).
Έτσι, το μωρό σας θα μάθει πώς να πίνει από το μπουκάλι και θα μπορεί να του δώσει κάποιος άλλος σε περίπτωση που αρρωστήσετε , δεν είστε διαθέσιμη ή πρέπει να γυρίσετε στη δουλειά.