Σύνδρομο δεύτερου παιδιού: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του

  • Το σύνδρομο του μεσαίου παιδιού και το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών
Σύνδρομο δεύτερου παιδιού: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του
Photo by Ethan Hu on Unsplash

Δεν « υποφέρουν» όλα τα παιδιά από το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού. Αν όμως υπάρχει υπερβολική μεροληψία και ευνοιοκρατία από την πλευρά σας απέναντι σε ένα παιδί, τότε είναι πιθανό να δείτε αλλαγή στη συμπεριφορά του.

Αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών

Τι είδους αλλαγές είναι αυτές;

Αδιαφορία

Το δεύτερο παιδί αισθάνεται ότι αγαπάτε και δίνετε όλη σας την προσοχή στο πρώτο. Ή, καταλαβαίνει ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο για το ίδιο και έτσι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ενοχή σας χωρίς να ανταποκρίνεται θετικά στην αγάπη σας. Για παράδειγμα, μπορεί να μην σας αγκαλιάζει όταν το αγκαλιάζετε. Η συμβουλή μας; Μην αφήσετε την υποτιθέμενη αδιαφορία του να σας επηρεάσει . Συνεχίστε να το αγκαλιάζετε και να του λέτε πόσο το αγαπάτε.

Μπελάδες

Το να μπλέκει σε μπελάδες ή να έχει συχνά ξεσπάσματα, είναι ο τρόπος του παιδιού σας να τραβήξει την προσοχή. Θα έχετε παρατηρήσει ότι σπάνια θα επαινέσετε την καλή του συμπεριφορά , ωστόσο πάντα θα …βρείτε χρόνο για να το επιπλήξετε όταν συμπεριφέρεται άσχημα! Γι' αυτό το λόγο, τα δεύτερα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο να προκαλούν φασαρίες ή να μπλέκουν σε μπελάδες. Μην τροφοδοτείτε αυτή τη συμπεριφορά που ως μοναδικό στόχο έχει την προσοχή σας.

sidromo defterou paidiou1

Αρνητικότητα

Αρκετοί είναι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι τα δεύτερα παιδιά έχουν πολύ θυμό και αρνητικότητα μέσα τους. Συχνά , μπορεί να βγει ως σαρκαστική απάντηση σε πράγματα που συμβαίνουν στο σπίτι. Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί σε τέτοιες καταστάσεις και αντιμετωπίστε τη βασική αιτία, αντί να αντιδράσετε στον σαρκασμό.

Έλλειψη φιλοδοξιών

Το δεύτερο παιδί σας πιστεύει ότι θα αγνοήσετε ούτως ή άλλως τα επιτεύγματά του, οπότε δεν έχει νόημα να είναι φιλόδοξο και να θέτει στόχους.

Μοναχικότητα

Είναι πολύ πιθανό το δεύτερο παιδί να αισθάνεται μοναξιά ειδικά αν έχει διαφορά με τον μεγαλύτερο αδελφό του ή γιατί πιστεύει ότι δεν έχει την προσοχή που θα ήθελε. Έτσι, απομονώνεται και αποφεύγει τις πολλές συναναστροφές.

Πηγή: beingtheparent.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved