Τα κορίτσια δείχνουν πραγματικά περισσότερη ενσυναίσθηση από τα αγόρια;
Τα κορίτσια πιστεύουν ότι κανείς άλλος δεν κοιτάζει, δείχνουν περισσότερη ενσυναίσθηση από τα αγόρια.
Ναι, έτσι μάθαμε από μικρές τουλάχιστον. Τα κορίτσια είναι πιο ευαίσθητα από τα αγόρια, μπορούν και δείχνουν ή για να είμαι πιο ακριβής, «επιτρέπεται» να δείχνουν τα συναισθήματά τους, σε αντίθεση βέβαια με τα αγόρια που θεωρείται ακόμα και σήμερα μέσα από τα στερεότυπα που καλά κρατούν, κατακριτέο – ευτυχώς σε μικρότερο βαθμό!
Θεωρήθηκε ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι αναμενόμενο από ένα κορίτσι ή μία γυναίκα να δείχνει περισσότερη ενσυναίσθηση για να συμμορφωθεί περισσότερο με τις κοινωνικές προσδοκίες και όχι επειδή το αισθάνεται.
Νέα μελέτη στο Scientific Reports ισχυρίζεται ότι ακόμη και όταν τα κορίτσια πιστεύουν ότι κανείς άλλος δεν κοιτάζει, δείχνουν τελικά περισσότερη ενσυναίσθηση από τα αγόρια.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ παρατήρησαν παιδιά ηλικίας 5-7 ετών, κορίτσια και αγόρια. Τα χώρισαν σε ζευγάρια, όπου στο ένα μέλος κάτι συνέβαινε και υπέφερε. Τα παιδιά δεν ήταν φίλοι μεταξύ τους, ούτε και εχθροί, επειδή προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αισθανόμαστε περισσότερη ενσυναίσθηση για τα άτομα του ίδιου φύλου - οπότε οποιαδήποτε διαφορά φύλου στην ενσυναίσθηση θα ήταν ευκολότερο να εντοπιστεί. Έπρεπε το κάθε παιδί να φτιάξει ένα πύργο από τούβλα μέσα σε ένα καλάθι, ενώ οι ερευνητές χειρίζονταν με κρυφές κάμερες και από απόσταση, προκαλώντας την πτώση των τούβλων του ενός παιδιού στο ζευγάρι.
Οι μελετητές επικεντρώθηκαν περισσότερο στις αντιδράσεις του άλλου παιδιού και βαθμολόγησαν σύμφωνα με τέσσερις «δείκτες ενσυναίσθησης»:
- Κοιτάζοντας το θύμα για περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα.
- Παύση της δικής τους δραστηριότητας για περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο
- Παύση της δραστηριότητάς τους έως ότου το άλλο παιδί να κάνει τη δική του και
- Παρεμβαίνοντας ενεργά, βοηθώντας το.
Συμπερασματικά, τα περισσότερα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια έδωσαν την ευκαιρία να ανακάμψει το ταίρι τους πριν φτιάξουν το δικό τους πύργο. Τα κορίτσια εμφάνισαν περισσότερη ενσυναίσθηση από τα αγόρια, κατέληξε η ομάδα, προσθέτοντας: «Είναι πολύ πιθανό ότι οι γυναίκες βιώνουν μεγαλύτερα συναισθήματα ενσυναίσθησης που τις παρακινούν να συμπεριφέρονται με τρόπους που δείχνουν περισσότερη ανησυχία για τους άλλους».
Βέβαια, πέρα από τη συγκεκριμένη υπόθεση που απέδειξε η συγκεκριμένη έρευνα, μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις. Ίσως τα κορίτσια να είναι πιο υπομονετικά από τα αγόρια ή τα αγόρια να είναι πιο ανταγωνιστικά δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της δικής τους δράσης.
Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των αγοριών σταμάτησε ό, τι έκανε μετά το ατύχημα. Οι περισσότεροι δεν έδειξαν άλλες «ενσυναισθητικές δραστηριότητες», χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ένιωθαν την ίδια ενσυναίσθηση για τα άτυχα κορίτσια. Ίσως τα κορίτσια να αισθάνονται περισσότερο ενσυναίσθηση, αλλά δεν είναι δυνατόν να συμπεράνουμε αυτό από αυτήν τη μελέτη.
Αυτό που γνωρίζουμε από την καθημερινότητα πάντως ή και από τη φύση ακόμα, είναι πως οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ίσως και λόγω του φύλου τους. Παρατηρούν από μικρά πως λειτουργεί η δική τους μαμά, μιμούνται τη μητέρα και θέλουν να της μοιάσουν – τουλάχιστον όσο είναι μικρά κορίτσια.
Πώς θα μπορούσε άλλωστε μία μανούλα να μην δείχνει ενσυναίσθηση στο μωρό της; Κάτι αντίστοιχο όμως βλέπουμε και από τους σύγχρονους μπαμπάδες, όπου επίσης δείχνουν παρόμοια συναισθήματα… το συμπεράσμα δικό σας!
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας