Μαζί με τις λέξεις «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», η άλλη σημαντική λέξη που πρέπει να μάθει το παιδί σας είναι: «συγγνώμη».
Δεν είναι εύκολο να διδάξετε στο παιδί σας να “ καταπιεί “ το εγώ του και την υπερηφάνεια του προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη. Το παιδί σας μπορεί επίσης να μην αισθάνεται ότι οι ενέργειές του ήταν λανθασμένες ή ότι έκανε κάτι για το οποίο πρέπει να απολογηθεί. Επίσης, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά εννοούν πραγματικά τη συγγνώμη όταν αποφασίζουν να την πουν.
Γιατί είναι σημαντικό για ένα παιδί να μάθει να ζητά συγγνώμη;
Μαθαίνοντας το παιδί να ζητά συγγνώμη, το βοηθά να εντοπίσει τα λάθη του, να αναλάβει την ευθύνη και να βελτιώσει τις σχέσεις του. Μερικές φορές, το παιδί σας μπορεί να «πετάξει» μια συγγνώμη για να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα ή απλά για να γλιτώσει από την γκρίνια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το παιδί δεν μαθαίνει τίποτα . Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας ότι το να λέει συγγνώμη δεν είναι απλώς μια λύση ανάγκης αλλά μια ουσιαστική πράξη μεταμέλειας για μια κακή πράξη ή συμπεριφορά.
Εύκολοι τρόποι να διδάξετε το παιδί σας να πει «συγγνώμη»
Διδάξτε το παιδί σας πότε να ζητήσει συγγνώμη
Είναι δύσκολο να κάνεις ένα μικρό παιδί να καταλάβει τι είναι σωστό και λάθος. Αλλά είναι σημαντικό να μάθει να αναγνωρίζει αυτές τις δύο έννοιες το συντομότερο δυνατόν. Μπορείτε να ξεκινήσετε εξηγώντας το νόημα μιας συγγνώμης . Βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει τις αδικίες του, ρωτώντας το για παράδειγμα πώς θα αντιδρούσε αν ένα άλλο παιδί έκανε κάτι παρόμοιο με αυτόν.
Δείξτε στο παιδί σας πώς να ζητήσει συγγνώμη σωστά
Το να μουρμουρίζει τη λέξη « συγγνώμη» θεωρώντας ότι έκανε το χρέος του, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη λύση.
Θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί να κοιτάζει τον άλλο στα μάτια, εξηγώντας του ότι κατάλαβε το λάθος του.
Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του
Όταν μιλάτε στο παιδί σας για το τι έκανε που απαιτεί συγγνώμη, υπάρχουν πιθανότητες να είναι αμυντικό για τις πράξεις του. Σε αυτήν την περίπτωση, αφιερώστε λίγο χρόνο και βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνει γιατί πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και γιατί δεν πρέπει να νιώθει ντροπή. Αφήστε τον να γνωρίζει ότι η αποδοχή του λάθους ορισμένες φορές χρειάζεται θάρρος.
Πηγή: parenting.firstcry.com