Καθημερινά πράγματα που ενισχύουν την ανεξαρτησία του παιδιού σας
Τι μπορείτε να κάνετε καθημερινά βοηθώντας το παιδί σας να γίνει ανεξάρτητο.
Ως γονείς, θέλετε τα παιδιά σας να είναι ανεξάρτητα. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν αυτάρκη και υπεύθυνα.
Χρειάζονται την δική σας ενθάρρυνση και στήριξη ώστε να μάθουν να πιστεύουν στον εαυτό τους και να μη φοβούνται να προσπαθήσουν υπό το άγχος της αποτυχίας.Επίσης, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο ενισχύοντας τις προσπάθειες που καταβάλει το παιδί κι είναι βέβαιο ότι η ανταμοιβή σας θα αξίζει τον κόπο.
Εδώ είναι μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να γίνουν πιο ανεξάρτητα.
Αφήστε τους να κάνουν λάθη
Αφήνοντας τα παιδιά να κάνουν λάθη, τους μαθαίνετε στην ουσία πώς να πετύχουν στη ζωή. Εξηγείστε τους ότι το σημαντικότερο είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μνας και βοηθήστε τους να προβληματιστούν για το τι θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα την επόμενη φορά.
Αναθέστε τους ορισμένα καθήκοντα
Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναλαμβάνουν μικρά καθήκοντα, όπως να μαζεύουν τα παιχνίδια τους, να στρώνουν το κρεβάτι τους, δηλαδή μικροδουλειές που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους.Τα παιδιά είναι πολύ πιο πρόθυμα να βοηθήσουν όταν αισθάνονται ότι συμβάλλουν σημαντικά στη λειτουργία του σπιτιού.
Προσφέρετε επιλογές
Η ελευθερία και η δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν επιλογές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης. Όταν μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές, είναι σε θέση να διαχειριστούν καλύτερα τις φυσικές συνέπειες.
Δώστε τους χώρο
Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να μάθουν και να αναπτυχθούν. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία δίνοντας στα παιδιά σας πολλές ευκαιρίες να εξερευνήσουν χωρίς υπερβολική επίβλεψη. Εάν παίζουν σε άλλο δωμάτιο, αφήστε τους χωρίς να κάνετε έλεγχο κάθε πέντε λεπτά ( ή κάντε το διακριτικά).
Αποφύγετε τις συνεχείς παρατηρήσεις
Ακόμα κι αν το κάνετε για να τα προστατέψετε ή για να μάθουν, οι συνεχείς παρατηρήσεις στην ουσία έχουν αντίθετο αποτέλεσμα στα παιδιά . Προσπαθείστε να θυμάστε ότι η τελειότητα δεν είναι ο στόχος. Ο στόχος είναι να επιτρέψετε στα παιδιά σας να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν θα θέλουν να συνεχίσουν να προσπαθούν αν κάθε φορά έχουν εσάς να τα διορθώνετε.
Πηγή: parents.com