Ενσυναίσθηση είναι να νιώθεις μαζί με τους άλλους ανθρώπους
Ενσυναίσθηση είναι:
- να βλέπεις με τα μάτια του άλλου,
- να ακούς με τα αυτιά του άλλου,
- να νιώθεις με την καρδιά του άλλου!
Τι είναι η ενσυναίσθηση;
Θεωρείται η ικανότητα να ταυτίζεται κάποιος συναισθηματικά με τον άλλον, ώστε να μπορεί να κατανοήσει πως νιώθει, πως αισθάνεται, να μπορεί να μπει στη θέση του, “στα παπούτσια του”, να δει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να επικοινωνήσει βαθιά μαζί του.
Σύμφωνα με την Dr. M. Borda, είναι η πρώτη ουσιαστική αρετή της ηθικής νοημοσύνης. «Είναι το ισχυρό συναίσθημα που σταματά τη βίαιη και σκληρή συμπεριφορά και μας προτρέπει να συμπεριφερόμαστε με ευγένεια στους άλλους. Επειδή η ενσυναίσθηση προκύπτει φυσικά, και αρκετά νωρίς, τα παιδιά μας γεννιούνται με ένα τεράστιο ενσωματωμένο πλεονέκτημα για την ηθική τους ανάπτυξη. Αλλά, η ανάπτυξη αυτής της θαυμάσιας ικανότητας των παιδιών μας να συμπονούν τους άλλους, δεν αποτελεί εγγύηση. Παρόλο που τα παιδιά γεννιούνται με την ικανότητα για ενσυναίσθηση, αυτή πρέπει να καλλιεργηθεί σωστά, διαφορετικά θα παραμείνει αδρανής.»
Αν λοιπόν θέλετε τα παιδιά σας να έχουν αυτή την ικανότητα να συναισθάνονται τους άλλους ανθρώπους γύρω τους, είναι αναγκαία η δική σας στάση ως προς τη συναισθηματική τους εξέλιξη. Χρειάζεται να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση, όπου βλέποντας την δική σας στάση προς τον συνάνθρωπο, το δικό σας νοιάξιμο, θα αφεθούν «να νιώσουν και να συναισθανθούν» τον άλλον, να είναι εκεί για τον άλλον, χωρίς να κάνουν κάτι πέρα από το να τον ακούσουν και να τον συναισθανθούν.
Σύμφωνα με την Μ. Borba για να μεγαλώσετε πιο συμπονετικά παιδιά, χρειάζεται να:
- Εξηγήσετε στα παιδιά σας πόσο σημαντικά είναι όχι μόνο τα δικά μας συναισθήματα αλλά και των άλλων ανθρώπων επίσης.
- Υποδυθείτε ρόλους για να δείξετε στα παιδιά ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν επίσης συναισθήματα.
- Να φανταστούν τα παιδιά ποια μπορεί να είναι τα συναισθήματα των άλλων σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
- Επαινέσετε τα παιδιά σας όταν κάνουν ευγενικές πράξεις.
- Ενισχύσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν τα δικά τους συναισθήματα σε διάφορες καταστάσεις, αν ήταν στη θέση των άλλων ανθρώπων
- Συζητήσετε γύρω από την αδιάφορη συμπεριφορά και να εξηγήσετε γιατί δεν είναι αποδεκτή κοινωνικά, όπως και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές συνέπειες.
- Μυήσετε τα παιδιά σας στον εθελοντισμό.
Σε όλα τα παραπάνω μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα παραδείγματα, παραμύθια, παιχνίδια που θα ενισχύουν την συγκεκριμένη ικανότητα…
Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια