The DOLLcumentary: Ένα ντοκιμαντέρ για την επίδραση του παιχνιδιού στην ενσυναίσθηση των παιδιών
Μπροστά από ένα κουκλόσπιτο, δύο παιδιά κρατούν τις κούκλες τους στα χέρια και παίζουν.
Χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και αναπτύσσουν διαλόγους, πλάθουν ιστορίες, χρησιμοποιούν αντικείμενα ή το ίδιο τους το σώμα. Δρουν ως ένας ή περισσότεροι χαρακτήρες κάθε φορά, μπαίνοντας το ένα στη θέση του άλλου, προκειμένου να συνεργαστούν και να προχωρήσουν στο παιχνίδι τους.
Αυτή είναι, σχεδόν πάντα, η εικόνα που έχουμε όσοι παρατηρούμε παιδιά να παίζουν με κούκλες. Μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα παιδιά κερδίζουν πράγματα από αυτό το παιχνίδι, όμως, ίσως δυσκολευόμαστε να τα συγκεκριμενοποιήσουμε ή και να κατανοήσουμε σε βάθος τη σημασία και τη σπουδαιότητά τους για την ανάπτυξη του παιδιού, σε όλα τα επίπεδα και ιδίως στο συναισθηματικό.
Στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, η Dr Sarah Gerson και η ομάδα της που αποτελείται από νευροεπιστήμονες, διεξήγαγαν πρόσφατα μία πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη. Για πρώτη φορά, καταγράφηκαν με επιστημονικό τρόπο τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες στο παιδί σε μία μελέτη που έχει τίτλο «Εξερευνώντας τα Οφέλη του Παιχνιδιού με Κούκλες μέσω της Νευροεπιστήμης». Η μελέτη αυτή ανατέθηκε στο πανεπιστήμιο από την εταιρεία παιχνιδιών Mattel και τους κατασκευαστές της κούκλας Barbie® και με τη βοήθεια της νευροαπεικόνισης επιβεβαίωσε πως το παιχνίδι με κούκλες βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
Στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν οι σύγχρονοι γονείς σχετικά με την ενσυναίσθηση και το παιδί, την ανάπτυξη των συναισθημάτων του και των κοινωνικών του δεξιοτήτων, απαντά το The DOLLcumentary, ένα ντοκιμαντέρ για το παιχνίδι με κούκλες και την ενσυναίσθηση. Επτά ειδικοί, από διάφορα πεδία, αναλύουν τα ευρήματα της επιστημονικής μελέτης του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και εξηγούν μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία τους πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά, όσον αφορά τον συναισθηματικό τους κόσμο.
Δείτε όλο το ντοκιμαντέρ του The DOLLcumentary:
Το παιχνίδι και η ενσυναίσθηση
Οι σημερινοί γονείς αναγνωρίζουν την αξία της ενσυναίσθησης ως προς τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους. Σε μεγάλη, παγκόσμια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την OnePoll, απαντούν σε ποσοστό 91% πως είναι μία δεξιότητα που θα ήθελαν να κατέχει το παιδί τους, όμως φαίνεται πως δεν ξέρουν πώς ακριβώς να το βοηθήσουν να την κατακτήσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το 70% των γονιών, στην ίδια δημοσκόπηση απαντά πως ανησυχεί για το εάν το παιδί τους θα μπορέσει να καλλιεργήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες εν καιρώ πανδημίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Κάρντιφ δίνει απαντήσεις σε αυτές τις ανησυχίες των γονέων, ενώ το The DOLLcumentary αναλύει τα επιστημονικά ευρήματα της μελέτης σε όλες τις εκφάνσεις τους: Το παιδί, το παιχνίδι, τα συναισθήματα, οι κοινωνικές δεξιότητες, η ενσυναίσθηση. Πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά το παιχνίδι; Τι τούς προσφέρει και τι κερδίζουν από αυτό; Γιατί παίζει ρόλο το είδος του παιχνιδιού με το οποίο ασχολούνται; Ποιος είναι ο ρόλος του γονιού σε σχέση με το παιχνίδι του παιδιού του, πότε μπορεί ή πρέπει να παρέμβει και πότε να παραμένει σιωπηλός παρατηρητής;
Απαντήσεις που προκύπτουν από τις επιστημονικές απόψεις και την εμπειρία επτά ειδικών, που ασχολούνται με τα παιδιά και τους γονείς και αναλύουν στο ντοκιμαντέρ, με πολύ πρακτικό τρόπο, τι ακριβώς σημαίνουν τα συμπεράσματα της μελέτης που διερεύνησε τα οφέλη του παιχνιδιού για τα παιδιά.
Οι γονείς και η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών
Το The DOLLcumentary «ρωτά» τους γονείς αν γνωρίζουν τι είναι η ενσυναίσθηση και τους βοηθά να βρουν τη σωστή απάντηση, να την κατανοήσουν και να την εμφυσήσουν στα παιδιά τους. Αναδεικνύοντας τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες, επιχειρεί να εξηγήσει πώς και γιατί μία κούκλα Barbie® μπορεί να βοηθήσει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του παιδιού, λειτουργώντας ενισχυτικά σε πολλαπλά επίπεδα. Το ντοκιμαντέρ ασχολείται και με μια σειρά θεμάτων που απασχολούν εξίσου τους σύγχρονους γονείς, βοηθώντας τους να δουν τι συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και πώς είναι καλό να τα αντιμετωπίζουν, τι θεωρείται παρέμβαση και κριτική στάση απέναντι στο παιδί, ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πρακτικής, αλλά και υπό ποιες βασικές αρχές μπορούν να προσεγγίζουν τα παιδιά τους, ώστε να τους δώσουν όλα όσα πραγματικά χρειάζονται για να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, δυνατές και σταθερές σε όλα τα επίπεδα.
Στο The DOLLcumentary επίσης, οι γονείς βρίσκουμε παραδείγματα συμπεριφορών και αναγνωρίζοντας τον καθημερινό εαυτό μας, αναζητούμε την καλύτερη προσέγγιση, με τη βοήθεια των ειδικών και των απόψεων που τεκμηριώνουν στο ντοκιμαντέρ. Πώς είναι καλό να αντιμετωπίζουμε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πώς προσεγγίζουμε ένα παιδί, κορίτσι ή αγόρι, που παίζει με κούκλες και πώς θα χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, βασισμένη στην ενσυναίσθηση; Πώς «εφοδιάζουμε» το παιδί μας ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί τους ανθρώπους της ζωής του, τις κοινωνικές του επαφές, στο παρόν και στο μέλλον;
Στο The DOLLcumentary, το διάρκειας 70 λεπτών ντοκιμαντέρ για τα οφέλη του παιχνιδιού με κούκλες και την ενσυναίσθηση, μιλούν η επικεφαλής της επιστημονικής μελέτης του Πανεπιστημίου Κάρντιφ Dr Sarah Gerson, η ψυχοθεραπεύτρια Σάντυ Κουτσοσταμάτη, ο παρουσιαστής παιδικών εκπομπών Χρήστος Δημόπουλος, ο καθηγητής Ψυχολογίας Αναστάσιος Σταλίκας, η ψυχολόγος Έρα Μουλάκη, η εκπαιδεύτρια γονέων Αφροδίτη Κονδύλη και ο εργοθεραπευτής Στράτος Αλεξάνδρου. Στην αφήγηση η δημοσιογράφος Δέσποινα Καμπούρη.
Τα παιδιά μας σήμερα είναι οι πολίτες του αύριο κι εμείς οι γονείς βάζουμε τώρα τις βάσεις για το μέλλον. Οι σύγχρονοι γονείς, που ενδιαφερόμαστε για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών μας, σε γνωστικό αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο με το ίδιο βάρος, εστιάζουμε στον συναισθηματικό τους κόσμο, ενστερνιζόμαστε την ενσυναίσθηση και αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο να τη μεταδώσουμε. Το The DOLLcumentary και η κούκλα Barbie® μάς βοηθούν σε αυτή την αναζήτηση, με κοινό σκοπό, το καλύτερο «αύριο», μέσα από ένα καλύτερο «σήμερα».