Συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα παιδιά. Αγχώνονται κατά κάποιο τρόπο για ανόητους ή σοβαρούς λόγους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν -καθώς είναι μικρά- ότι αυτό το περίεργο συναίσθημα που θα κάνει να νιώθουν άβολα, αμήχανα ακόμη και περίεργα, είναι το άγχος.
Σαν γονείς θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να διαχειρίζονται το άγχος τους, δημιουργώντας μια ασπίδα απέναντι σε όλες εκείνες τις αγχωτικές στιγμές που θα βρεθούν καθώς μεγαλώνουν.
Αρχίστε με φράσεις που θα τα χαλαρώσουν
Κατά τη διάρκεια που βλέπετε ότι το άγχος τα κυριεύει, δοκιμάστε αυτές τις απλές φράσεις που θα τα βοηθήσουν να αναγνωρίσουν, να αποδεχτούν και να "δουλέψουν" τις αγχωτικές στιγμές τους.
"Μπορείς να το ζωγραφίσεις;" - Ζωγραφίζοντας για το άγχος βοηθά τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους όταν δεν μπορούν να το εκφράσουν με λέξεις.
"Σε αγαπώ. Είσαι ασφαλής" - Όταν λέτε στο παιδί σας ότι είναι ασφαλές κοντά σας θα τα κάνει να νιώσουν καλύτερα και δεν θα αισθάνονται πια οποιονδήποτε "κίνδυνο".
"Ας προσποιηθούμε ότι φουσκώνουμε ένα μεγάλο μπαλόνι. Θα πάρουμε μια βαθιά ανάσα και θα φυσήξουμε μόλις μετρήσω μέχρι το 5" - Μόλις πείτε στο μικρό σας να πάρει μια βαθιά ανάσα κατά τη διάρκεια μιας μικρής κρίσης πανικού, ίσως να ακούσετε το "Δεν μπορώ". Γι' αυτό και καλό θα είναι να το κάνετε (την μεγάλη ανάσα δηλαδή) να μοιάζει με παιχνίδι.
"Θα σου πω κάτι και θέλω να το επαναλάβεις ακριβώς όπως το είπα εγώ: Μπορώ να τα καταφέρω" - Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 10 φορές αυξάνοντας τον τόνο της φωνής σας κάθε φορά.
"Γιατί πιστεύεις ότι νιώθεις έτσι;" - Αυτή η ερώτηση προορίζεται για τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να προσδιορίσουν "Γιατί" νιώθουν έτσι.
"Τι θα συμβεί μετά;" - Αν τα παιδιά σας νιώθουν άγχος για κάτι, βοηθήστε τα να σκεφτούν τι είναι αυτό το κάτι και τι θα συμβεί μετά. Αν αναγνωρίσουν ότι δεν θα συνεχιστεί μετά... τότε θα ηρεμήσουν.