Bullying: Επηρεάζει την ψυχική υγεία των παιδιών και στην ενήλικη ζωή τους
- Το bullying έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών μακροπρόθεσμα.
- Τι έδειξε νέα έρευνα;
- Πώς μιλάμε σε ένα παιδί για τον εκφοβισμό;
- Σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί είναι θύμα bullying
Νέα έρευνα μελέτησε τις επιπτώσεις του bullying στην ψυχική υγεία των παιδιών μακροπρόθεσμα και οι επιπτώσεις είναι περισσότερες από αυτές που πιθανά κάποιος μπορεί να σκεφτεί. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ και έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί bullying είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική τους υγεία μεγαλώνοντας.
Οι επιπτώσεις το σχολικού εκφοβισμού και την παιδική κακοποίησης
Είναι ήδη γνωστό ότι το bullying επηρεάζει την ψυχολογία και την ψυχική υγεία των παιδιών άμεσα. Το παιδί που πέφτει θύμα bullying είναι πιθανό να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, αρνητική εικόνα για τον εαυτό του, είναι πιο μοναχικό και βιώνει συναισθήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, η παιδική κακοποίηση έχει ακόμα περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες είναι εμφανείς και στην ενήλικη ζωή, όπως είναι το έντονο άγχος.
Για τις ανάγκες της έρευνες, οι ειδικοί μελέτησαν 1600 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 26 ετών. Τους έκαναν ερωτήσεις για την εμπειρία τους σχετικά με το bullying σε μικρότερη ηλικία και συγκεκριμένα όταν ήταν 10 έως 18 ετών, αλλά και ερωτήσεις σχετικά με την παρούσα ψυχολογική τους κατάσταση και ψυχική υγεία. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ενήλικες που είχαν πέσει θύματα bullying, παρόλο που είχαν περάσει χρόνια από τα περιστατικά κακοποίησης (σωματικής και λεκτικής), τα θύματα είχαν ακόμα χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβο για να γνωρίσουν νέα άτομα και να κάνουν καινούριους φίλους και ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους συνολικά, σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν βιώσει το bullying ποτέ στη ζωή τους.
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη η οποία μελετάει τις επιπτώσεις του bullying μακροπρόθεσμα και και αναδεικνύει τη σημασία της αφύπνισης και της σωστής ενημέρωσης γονέων και εκπαιδευτικών γύρω από το θέμα.
Πώς μιλάμε σε ένα παιδί γύρω από τον εκφοβισμό;
«Το πώς θα μιλήσουμε σε ένα παιδί για τον εκφοβισμό εξαρτάται από την ηλικία του» αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο η παιδαγωγός και σύμβουλος ψυχικής υγείας Σίλια Χαλιώτη. Πιο συγκεκριμένα, «Από τη νηπιακή κιόλας ηλικία μπορούμε μέσω παραμυθιών με σχετικό περιεχόμενο να θίξουμε το θέμα του σχολικού εκφοβισμού βάζοντας το παιδί στη θέση των ηρώων του. Μπορούμε να το βάλουμε στη θέση ενός θύματος, προκειμένου να συναισθανθεί και να «βιώσει» τα συναισθήματά του, αλλά και στη θέση ενός θύτη, ώστε να καταλάβει μέσα από την υιοθέτηση του ρόλου πόσο άσχημη είναι η συμπεριφορά του.»
Σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί είναι θύμα bullying
Δείτε ποια είναι αυτά στην gallery που ακολουθεί.
Πηγή πληροφοριών: moms.com