Ιδιοσυγκρασία του παιδιού: Τι είναι, πώς θα την κατανοήσετε, τι να μην κάνετε

  • Το «τι» λέτε και «πώς» το λέτε μπορεί να επηρεάσει την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας
  • Το παιδί να γίνεται πιο διστακτικό και φοβισμένο για διάφορα πράγματα στα οποία εκτίθεται
  • Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες με θετικό τρόπο
  • Η επικοινωνία γονέα/παιδιού είναι το κλειδί
  • Ανακαλύψτε το γονεϊκό σας στυλ
Μαρίνα Μόσχα
Ιδιοσυγκρασία του παιδιού: Τι είναι, πώς θα την κατανοήσετε, τι να μην κάνετε
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Το «τι» λέτε και «πώς» το λέτε μπορεί να επηρεάσει την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πειραματικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Developmental Psychology, διαπιστώθηκε πως όχι μόνο αυτό που λέμε, αλλά και το πώς το λέμε μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των συναισθηματικών χαρακτηριστικών ενός παιδιού από πολύ μικρή ηλικία. Φαίνεται πως όχι μόνο η ιδιοσυγκρασία που καθορίζεται γενετικά αλλά και το περιβάλλον παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη ενός παιδιού.

idiosigrasia paidiou 1

Photo by Jordan Whitt on Unsplash

Το παιδί να γίνεται πιο διστακτικό και φοβισμένο για διάφορα πράγματα στα οποία εκτίθεται

«Αυτό που λέμε» λοιπόν αλλά και το «πώς το λέμε» επηρεάζει όχι μόνο τη συμπεριφορά ενός παιδιού αυτή τη στιγμή, στο παρόν δηλαδή αλλά και τις μελλοντικές του αντιδράσεις σε παρόμοιες καταστάσεις. Αν λοιπόν ο τόνος της φωνής σας είναι έντονος, ακούγεται θυμωμένος, βαριεστημένος, κλπ. είναι πιθανό το παιδί σας να έχει ανάλογες αποκρίσεις και ας μην είναι το περιεχόμενο των λόγων σας τόσο αρνητικό ή επικριτικό. Μάλιστα, από όσα γνωρίζουμε για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, είναι πολύ πιθανό η συνεχής έκθεση σε παρόμοια ερεθίσματα, σταδιακά να γενικευτεί σε ένα πιο μόνιμο τρόπο αντίδρασης. Όταν ένα μοτίβο απόκρισης γενικεύεται όπως αυτό, πιθανότατα υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος του παιδιού έχει πλέον «καλωδιωθεί» έτσι ώστε το παιδί να γίνεται πιο διστακτικό και φοβισμένο για διάφορα πράγματα στα οποία εκτίθεται στο περιβάλλον του.

idiosigrasia paidiou 4

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες με θετικό τρόπο

Χρησιμοποιώντας θετικό τόνο και θετικές δηλώσεις βοηθάμε το παιδί να μάθει να αντιδρά πιο θετικά. Προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε τι λέτε και πώς το λέτε, ώστε να ενθαρρύνετε καλύτερα το παιδί σας να εξερευνήσει και να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του, ειδικά σε νέα πράγματα, ώστε να αισθάνεται ασφαλές στην εξερεύνηση και στην αλληλεπίδραση αυτή. Όταν το βλέπετε να κάνει κατάλληλα πράγματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θετικές και παρακινητικές δηλώσεις με έναν τόνο που είναι επίσης ενθαρρυντικός. Κάνοντας αυτό θα ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να μάθουν νέες δεξιότητες.

Η επικοινωνία γονέα/παιδιού είναι το κλειδί

Η επικοινωνία γονέα/παιδιού είναι το κλειδί για την εκτέλεση των βασικών καθηκόντων ενός γονέα που περιλαμβάνουν τη δημιουργία στενού δεσμού, την κατανόηση της άποψης του παιδιού σας, την παροχή κατάλληλων ορίων και καθοδήγησης και τη διδασκαλία δεξιοτήτων, γνώσεων και αξιών.

  • Αποκτήστε επίγνωση για το πώς επικοινωνείτε με το παιδί σας και πώς το επηρεάζετε.
  • Τροποποιήστε το στυλ επικοινωνίας σας, αρχίστε να φιλτράρετε και ουσιαστικά να διατυπώνετε τι λέτε και πώς θα το πείτε πριν ξεκινήσετε.
idiosigrasia paidiou 2

Photo by Courtney Kammers on Unsplash

Ανακαλύψτε το γονεϊκό σας στυλ

Αυτές οι τροποποιήσεις θα σας βοηθήσουν να «ανακαλύψετε» το γονεϊκό σας στυλ και θα διαπιστώσετε ότι θα αρχίσετε να απαντάτε στο παιδί σας αυθόρμητα με πιο θετικό τρόπο. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να μάθουν να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους και πώς να δέχονται αλλά και να βάζουν όρια, όταν και όπου χρειάζεται. Επίσης, θα κατανοήσετε καλύτερα το παιδί σας και θα το διδάξετε σημαντικές δεξιότητες, όπως η συναισθηματική ρύθμιση, η ανάπτυξη της περιέργειας και η θετική αυτοαντίληψη…

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved