Προσπερματικά υγρά μύθοι και αλήθειες: Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις

Μπορείς να μείνεις έγκυος από τα προσπερματικά υγρά;

Προσπερματικά υγρά μύθοι και αλήθειες: Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις
Bigstock

Πριν από την κορύφωση οι άνδρες, απελευθερώνουν ένα υγρό γνωστό ως προ-εκσπερμάτιση. Τα υγρά της προ-εκσπερμάτισης βγαίνουν ακριβώς πριν από το σπέρμα και δεν περιέχουν σπερματοζωάρια. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτά τα υγρά περιλαμβάνουν σπέρμα και επομένως υπάρχει κίνδυνος ακούσιας εγκυμοσύνης. Τι ισχύει στην πραγματικότητα όμως και τι όχι;

Είναι εφικτό να επέλθει εγκυμοσύνη από προσπερματικά υγρά, αλλά αυτό είναι κάτι σπάνιο.

Νέο ρεαλιστικό βίντεο δείχνει πώς γίνεται η σύλληψη (vid)

ti-den-xerete-gia-to-sperma-2.jpg

Μπορείς να μείνεις έγκυος από τα προσπερματικά υγρά;

Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά η σύντομη απάντηση είναι: Ναι, είναι πιθανό να μείνετε έγκυος από τα προσπερματικά υγρά.

Μερικά διαφορετικά σενάρια - Μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά:

  • Κατά τη διάρκεια του γόνιμου παράθυρου
  • Κατά τη διάρκεια της περιόδου - Η εγκυμοσύνη είναι απίθανη κατά την έμμηνο ρύση σας, αλλά μπορεί να είναι δυνατό να μείνετε έγκυος αμέσως μετά, ειδικά εάν έχετε σύντομο κύκλο και έχετε ωορρηξία νωρίς.
  • Ενώ χρησιμοποιείτε προφυλακτικό - Με τυπική χρήση, τα προφυλακτικά είναι περίπου 82% αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης.
  • Ενώ κάνετε χρήση αντισύλληψης - Αν είστε τυπικές με τη λήψη των αντισυλληπτικών τότε θα έχετε έως και 99% επιτυχία, αν όχι τότε θα έχετε 91% με ένα 9% να βρίσκεται στον αέρα.

Το «επικίνδυνο» ταξίδι του σπερματοζωαρίου για τη μήτρα

Μα νόμιζα ότι τα προσπερματικά υγρά δεν έχουν σπερματοζωάρια...

Έχετε δίκιο: Τα προσπερματικά υγρά δεν έχουν σπερματοζωάρια. Ωστόσο, είναι πιθανό το σπέρμα να διαρρεύσει.

Τα προσπερματικά υγρά είναι ένα λιπαντικό που παράγεται από έναν αδένα στο πέος, ο οποίος απελευθερώνεται πριν από την εκσπερμάτιση. Το σπέρμα μπορεί να παραμείνει στην ουρήθρα μετά την εκσπερμάτωση και να αναμιχθεί με τα προσπερματικά υγρά ενώ βρίσκεται στο δρόμο προς την έξοδο.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι τα προσπερματικά υγρά είναι πιθανό να περιέχουν και ενεργά/κινητικά σπερματοζωάρια. Από τους 27 άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα, στους 11 εντοπίστηκαν σπερματοζωάρια μέσα στο προσπερματικό τους υγρό. Σε άλλους 10 υπήρχε μια φυσιολογική αναλογία κινητικών σπερματοζωαρίων και στους υπόλοιπους δεν υπήρχε καθόλου σπέρμα στο προσπερματικό υγρό.

Μπορείς να μείνεις έγκυος από τα προ-εκσπερματικά υγρά εάν δεν έχεις ωορρηξία;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι: Μπορείς να μείνεις έγκυος από τα προσπερματικά υγρά, ακόμα κι αν δεν έχεις ωορρηξία.

Αν και η εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέσα στο σώμα σας για έως και 5 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι εάν το σπέρμα βρίσκεται μέσα στην αναπαραγωγική σας οδό πριν από την ωορρηξία, μπορεί να είναι ακόμα εκεί όταν κάνετε ωορρηξία.

Τι να θυμάστε:

Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος από τα προσπερματικά υγρά μπορεί να είναι μικρή, αλλά μπορεί να συμβεί. Το σπέρμα μπορεί να υπάρχει στην ουρήθρα και να αναμειχθεί με τα προσπερματικά υγρά που απελευθερώνεται πριν από την εκσπερμάτιση.

Με πληροφορίες από: www.healthline.com

*πρώτη δημοσίευση: 07/04/2022 - ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved