Time out: Λειτουργεί ως μέθοδος στα μεγαλύτερα παιδιά;

Πότε είναι αποτελεσματικό το time-out και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να το εφαρμόσουν σωστά στα μεγαλύτερα παιδιά;

Time out: Λειτουργεί ως μέθοδος στα μεγαλύτερα παιδιά;
bigstockphoto.com

Το time-out είναι μια πολύ κοινή στρατηγική αρκετών γονιών για την αντιμετώπιση της αρνητικής συμπεριφοράς των νηπίων.

Πού αποσκοπεί η μέθοδος time - out;

H συγκεκριμένη μέθοδος είναι ένας τρόπος για να καταλάβει το παιδί ότι η συμπεριφορά του δεν είναι καλή και ότι πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα, να ηρεμήσει και να κατανοήσει το λάθος του.

Οι γονείς από την πλευρά τους, πρέπει να σιγουρευτούν ότι η οδηγία τους είναι σαφής και κατανοητή από το παιδί. Στη συνέχεια εξηγούν τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις τους. Ο γονέας, όχι το παιδί, αποφασίζει πότε τελειώνει ο χρόνος.

Ωστόσο, είναι κοινώς αποδεκτό ότι καθώς το παιδί μεγαλώνει η συγκεκριμένη μέθοδος δεν θεωρείται αποτελεσματική και σπάνια εφαρμόζεται.

methodos time out 2

Ισχύει κάτι τέτοιο, κι αν ναι, γιατί;

Σύμφωνα με το Child Mind Institute , υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί που πιστεύουν ότι τo time- out μπορεί να προκαλέσει αισθήματα απομόνωσης στα παιδιά καθώς νοιώθουν σαν να «εγκαταλείπονται» όταν κάνουν κάτι που δεν θεωρείται σωστό.

Για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους καλύτερα, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί επίσης να λειτουργήσει αρνητικά καθώς αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να σε «αγνοούν».

Λειτουργεί το time-out;

Όπως αναφέρει το Very Well Family , τα time-out παύουν να είναι αποτελεσματικά όταν ένα παιδί γίνει 8 ετών. Από αυτή την ηλικία και μετά είναι πολύ πιο χρήσιμο για τους γονείς να χρησιμοποιούν τις φυσικές συνέπειες όταν πειθαρχούν τα παιδιά τους.

Πάντως σύμφωνα με το Scary Mommy, τα time - out μπορούν να εφαρμοστούν και σε μεγαλύτερα παιδιά με διαφορετική όμως λογική.

Αν για παράδειγμα ένα παιδί που βρίσκεται στην προεφηβεία, δυσκολεύεται να διαχειριστεί όσα συμβαίνουν στη ζωή του, το time – out μπορεί να λειτουργήσει ως διέξοδος για να ηρεμήσει και να σκεφτεί.

methodos time out 1

Αν δεν δεχθεί το παιδί να μπει σε «time out»

Αν το παιδί αρνείται να μπει σε «time out», αποφασίστε εγκαίρως για το τι θα κάνετε. Τα παιδιά κάτω των 7 ετών, οι γονείς μπορούν να τα μεταφέρουν απαλά στον χώρο «time out».
Τα παιδιά ηλικίας άνω των επτά χρειάζονται μια άλλη προσέγγιση, όπως η απώλεια προνομίων (ότι tablet ή κινητό) μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος του «time out»

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved