Ο ρόλος της αφήγησης παραμυθιών και ιστοριών στην ανάπτυξη των παιδιών
Όχι μόνο το διάβασμα αλλά και η αφήγηση βοηθά σημαντικά στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.
Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης σήμερα κι είναι μια καλή αφορμή για να γνωρίσουμε ( ή να θυμηθούμε) πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να διαβάζουμε αλλά και να αφηγούμαστε ιστορίες στα παιδιά από μικρή ακόμα ηλικία.
Η αφήγηση παραμυθιών βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών
Η αφήγηση είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εξοικειωθεί το παιδί με λέξεις, συλλαβές και ήχους που μπορεί να μην ακούει συνήθως στις καθημερινές συζητήσεις. Αυτό βοηθά στη διεύρυνση του λεξιλογίου του καθώς πολλές από αυτές αρχίζει να τις χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του.
Όταν αφηγούμαστε παραμύθια ή ιστορίες, καλό είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις και να μιλούν για το πώς νιώθουν για την πλοκή και τους χαρακτήρες της ιστορίας. Με αυτό τον τρόπο θα μάθουν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Η αφήγηση παραμυθιών αυξάνει την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών
Η αφήγηση δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να οπτικοποιήσει τη σκηνή και τους ήρωες του παραμυθιού ή της κάθε ιστορίας. Δίνει με τον τρόπο αυτό σάρκα και οστά σε μια ιστορία που ακούει χωρίς να έχει μπροστά του το παραμύθι.
Είναι επίσης σημαντικό να επιλέγουμε διαφορετικές ιστορίες για να αφηγούμαστε στα παιδιά για να υπάρχει μια ποικιλία θεμάτων για να ενθαρρύνουμε τη δημιουργική σκέψη του παιδιού.
Η αφήγηση παραμυθιών βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών
Μέσω της αφήγησης, τα παιδιά παρακινούνται να ακούν τους άλλους. Μαθαίνουν να είναι πιο υπομονετικά, να κατανοούν τις σκέψεις των άλλων, να είναι καλοί ακροατές.
Καθώς λέμε ιστορίες, θα συνειδητοποιήσουν ότι αν δεν ακούσουν, θα χάσουν κάποιο μέρος της πλοκής.
Η αφήγηση παραμυθιών διευκολύνει τη διαδικασία μάθησης
Η αφήγηση παραμυθιών είναι ένας καλός τρόπος για να προετοιμάσουμε το παιδί για το σχολείο γιατί κάνει τη μάθηση ευκολότερη και πιο φυσική. Βελτιώνει επίσης τη συγκέντρωση του παιδιού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για ένα μαθητή και τις σχολικές του επιδόσεις.
Πηγή: greenspringsschool.com