Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του για το σκοτάδι;
Παιδί ξαπλωμένο στο κρεβάτι του.
BigstockΟ φόβος για το σκοτάδι είναι από τους πιο συνήθεις στην παιδική ηλικία.
Πολλά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι. Οι λόγοι ποικίλουν. Άλλα παιδιά μπορεί να φοβούνται το άγνωστο, άλλα τέρατα που έχον ακούσει σε παραμύθια και ιστορίες και άλλα μπορεί να φοβούνται τους εφιάλτες που βλέπουν τη νύχτα.
Τα παραπάνω θεωρούνται φυσιολογικά στην παιδική ηλικία και είναι παροδικά. Ωστόσο, μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Γιατί φοβούνται τα παιδιά το σκοτάδι;
Οι φόβοι είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού. Τα μωρά και τα νήπια συχνά φοβούνται πράγματα που μπορούν να δουν και να ακούσουν όπως τους σκύλους, έντομα ή μεγάλα μηχανήματα. Όσο μεγαλώνουν αποκτούν μία πιο ζωηρή φαντασία και τείνουν να φοβούνται φαντάσματα, τέρατα και άλλες φανταστικές φιγούρες που γεννά το μυαλό τους. Το βράδυ, το σκοτάδι τους στερεί τη δυνατότητα να δουν και έτσι όλα αυτά που υπάρχουν στο μυαλό τους γίνονται πιο ζωντανά.
Δεν είναι όλα φαντασία ωστόσο. Τα νήπια έχουν συσχετίσει την ώρα του ύπνου με τον αποχωρισμό από τους γονείς, ενώ τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας πιθανά να φοβούνται για την ασφάλειά τους.
Σε κάποια παιδιά ο φόβος για το σκοτάδι συνδέεται με τους εφιάλτες που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο του.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του για το σκοτάδι;
Ακόμα και αν οι φοβίες του παιδιού μοιάζουν παράλογες, ο φόβος ως συναίσθημα είναι πραγματικός. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν δεν πρέπει να πείτε στο παιδί ότι είναι χαζό να φοβάται για να το παρηγορήσετε.
Έρευνες δείχνουν ότι κατονομάζοντας τον φόβο και προσπαθώντας να τον διαχειριστούν, τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και αναπτύσσουν τεχνικές που τελικά τα βοηθούν να καταπολεμήσουν τους φόβους τους.
Παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε εσείς ως γονείς.
Παρηγορήστε το παιδί. Ρωτήστε το παιδί τι είναι αυτό που το κάνει να φοβάται το σκοτάδι και παρακινήστε το να εκφράσει τις ανησυχίες και τις σκέψεις του φωναχτά. Ακούστε τι έχει να σας πει με προσοχή και βοηθήστε το να νιώσει ότι συμμερίζεστε τα συναισθήματά του.
Καθησυχάστε το ότι είναι ασφαλές. Πείτε στο παιδί ότι είναι ασφαλές και ότι εσείς καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας είστε στο διπλανό δωμάτιο. Πείτε του τι μπορεί να κάνει εάν ξυπνήσει ανήσυχο το βράδυ και θυμίστε του όμορφες στιγμές και πράγματα που έκανε μέσα στη μέρα.
Ακολουθήστε μία ρουτίνα ύπνου. Αφού κλείσετε τα φώτα εντάξτε στην ρουτίνα ύπνου του παιδιού μία ενδιαφέρουσα δραστηριότητα όπως είναι ένα νανούρισμα ή να του πείτε μία ιστορία.
Διαβάστε ένα σχετικό βιβλίο. Έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που διαβάζουν ξανά και ξανά μία ιστορία για ένα παιδί που ξεπέρασε τον φόβο του για το σκοτάδι, πετυχαίνουν το ίδιο.
Αφήστε ένα φωτάκι ανοιχτό. Θα αλλάξει την όλη ατμόσφαιρα του δωματίου και θα κάνει το παιδί να νιώθει πιο ασφαλές.
Με πληροφορίες από healthnews.com