Γιατί οι έφηβοι τσακώνονται συνέχεια με τους γονείς τους;
Οι διαφωνίες και οι τσακωμοί μεταξύ των εφήβων και των γονιών τους είναι συχνό φαινόμενο.
Τα ρούχα που φοράς. Το φαγητό που τρως. Το χρώμα των τοίχων του υπνοδωματίου σου. Πού πας και τι ώρα επιστρέφεις. Τα παιδιά που συναναστρέφεσαι. Τι ώρα πηγαίνεις για ύπνο…
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο παραδείγματα από τα εκατοντάδες πράγματα που πυροδοτούσαν τσακωμούς ανάμεσα σε εσάς και τους γονείς σας κατά την εφηβεία.
Και τώρα που το δικό σας παιδί είναι πια εφηβάκι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Από όταν ήταν μικρό εσείς παίρνατε αποφάσεις για τα πάντα: από τα δημητριακά που έτρωγε το πρωί μέχρι τις πιτζάμες που φορούσε το βράδυ. Και ήταν απόλυτα λογικό που συνέβαινε γιατί τα παιδιά χρειάζονται αυτό το είδος προστασίας και βοήθειας επειδή δεν είναι αρκετά ώριμα για να φροντίσουν τον εαυτό τους και να πάρουν αποφάσεις.
Όμως τα παιδιά μεγαλώνουν και γίνονται έφηβοι.
Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνουν τη δική τους ταυτότητα, ξεχωριστή από τη δική σας.
Είναι απολύτως φυσιολογικό να έχουν τις δικές τους απόψεις, σκέψεις και αξίες για τη ζωή γιατί έτσι προετοιμάζονται για την ενηλικίωση.
Καθώς λοιπόν μεγαλώνουν και αλλάζουν, εσείς δυσκολεύεστε να το αποδεχτείτε...
Διαμάχες γονιών και εφήβων
Στις περισσότερες οικογένειες, αυτή η προσαρμογή είναι που μπορεί να προκαλέσει πολλές διαμάχες μεταξύ εφήβων και γονέων.
Οι γονείς δεν καταλαβαίνουν γιατί το παιδί τους θέλει να αλλάξει το ωραιότατο δωμάτιό του, γιατί προτιμά να περνά περισσότερο χρόνο με τους φίλους του ή να είναι συνεχώς με το κινητό στο χέρι.
Και κάπως έτσι, ξεκινούν οι συγκρούσεις και οι τσακωμοί καθώς οι έφηβοι θυμώνουν επειδή αισθάνονται ότι οι γονείς δεν τους σέβονται και δεν τους δίνουν χώρο να κάνουν αυτό που τους αρέσει. Κι από την πλευρά τους, οι γονείς θυμώνουν επειδή δεν έχουν συνηθίσει να μην ελέγχουν τη ζωή του παιδιού τους.
Η αποδοχή
Από τη στιγμή που ως γονείς αποδεχτείτε ότι το παιδί σας μεγαλώνει και ότι έχει δικαίωμα να έχει διαφορετική άποψη από τη δική σας, πολλοί από τους λόγους της διαμάχης σας θα εκλείψουν.
Ωστόσο, χρειάζεται αρκετή υπομονή από πλευράς σας για να διαχειριστείτε το …τσουνάμι αλλαγών που συμβαίνει τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία του εφήβου.
Μερικές φορές αυτό μπορεί να φαίνεται αδύνατο αλλά το να μιλάτε και να εκφράζετε τις απόψεις σας χωρίς να τις επιβάλλετε ζητώντας να ακούσετε και εκείνες του έφηβου παιδιού σας, μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε τον σεβασμό τους.
Με πληροφορίες από το kidshealth.org