Όταν το παιδί μεγαλώνει χωρίς μητέρα - Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις

Bigstock

Η απουσία της μητέρας έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία του παιδιού.

Υπάρχουν σαφείς ψυχολογικές επιπτώσεις του να μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς μητέρα.

Η μητρική φιγούρα άλλωστε αποτελεί την ισχυρότερη μορφή σύνδεσης με το παιδί καθώς πέρα από τη σωματική σύνδεση και την αγκαλιά, ανταλλάσσονται μηνύματα προστασίας, ασφάλειας, σιγουριάς, ικανοποίησης των βιολογικών και αναγκών και άλλα μηνύματα που διαμορφώνουν την ψυχοσυναισθηματική και πνευματική του ανάπτυξη.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις για τα παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς μητέρα

Προβληματικές σχέσεις

Το να μεγαλώνει χωρίς την υποστήριξη της μητέρας, το παιδί δυσκολεύεται να κατανοήσει τα συναισθήματά του. Αυτό συχνά έχει επίπτωση ακόμα και στις σχέσεις του μεγαλώνοντας καθώς δεν μπορεί να επικοινωνήσει σωστά με τη σύντροφό του ή να επιδείξετε υγιείς, οικείες συμπεριφορές.

Αυξημένα επίπεδα στρες

Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι χωρίς τη μητρική φιγούρα, υποφέρουν από άγχος. Οι μητέρες παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και για κάθε παιδί λειτουργεί ως καταφύγιο. Η απουσία της, κάνει τα πράγματα στα μάτια ενός παιδιού να φαντάζουν περισσότερο τρομακτικά απ΄ότι είναι, με αποτέλεσμα την αύξηση του άγχους.

Εμφάνιση κατάθλιψης

Αρκετά παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς μητέρα μπορεί να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση και να έχουν κακή επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αυτά τα δύο σε συνδυασμό με μια απώλεια ή απογοήτευση, ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης.

Κοινωνικό άγχος

Σε αντίθεση με άλλες μορφές άγχους, το κοινωνικό άγχος αφορά στην άμεση επαφή με τους άλλους ανθρώπους καθημερινά. Λόγω της απουσίας της μητέρας, το παιδί είναι πιθανόν να δυσκολεύεται να μιλήσει σε κορίτσια, αυξάνοντας περαιτέρω το κοινωνικό άγχος.

Εφησυχασμός

Το κενό που συνήθως δημιουργείται από την απουσία της μητέρας, μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό στη ζωή του παιδιού. Αισθάνεται ότι δεν χρειάζεται να κυνηγήσει τα όνειρά του ή να κάνει κάτι σημαντικό. Έχει έλλειψη κινήτρων και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Με πληροφορίες από το learning-mind.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved