Σαν την αγκαλιά της μάνας δεν έχει
Η επίδραση της μητρικής αγκαλιάς στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού – Τι δείχνουν οι έρευνες.
Αγκαλιά σημαίνει αγάπη, ασφάλεια, φροντίδα και είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχει σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού.
Μία αγκαλιά διάρκειας 20 δευτερολέπτων βοηθά να γίνει το παιδί πιο έξυπνο, πιο υγιές, πιο ευτυχισμένο, αναφέρει το Parenting for Brain. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανενπιστημίου της Ουάσινγκτον το επιβεβαιώνει. Στην έρευνα συμμετείχαν 92 παιδιά και σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν εκείνα που οι γονείς τους τα αγκάλιαζαν συχνά είχαν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, την εγκεφαλική δηλαδή δομή που αποτελεί κομμάτι του μεταιχμιακού συστήματος και σχετίζεται με τη μάθηση, τη μνήμη και την αντιμετώπιση του άγχους.
Επίσης, τα παιδιά με στοργικούς γονείς που τα αγκάλιαζαν συχνά είχαν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, καλύτερες σχολικές επιδόσεις και λιγότερα ψυχολογικά ή συμπεριφορικά προβλήματα. Αντίθετα, τα παιδιά που δεν λάμβαναν την απαραίτητη φροντίδα και στοργή από τους γονείς τους ήταν αποκομμένα από το κοινωνικό σύνολο και είχαν επιθετική συμπεριφορά.
Αναντικατάστατη η μητρική αγκαλιά σε κάθε ηλικία και ιδιαίτερα στη βρεφική
Η αγκαλιά και από τους δύο γονείς είναι ευεργετική και ωφέλιμη. Η αγκαλιά της μάνας, όμως, είναι αναντικατάστατη. Δεν είναι τυχαίο που από τις πρώτες στιγμές του τοκετού ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της δερματικής επαφής και τη σημασία του να τοποθετείται το νεογέννητο στην αγκαλιά της μαμάς αμέσως μετά τη γέννησή του.
«Οι μητέρες και τα νεογνά θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση επαφή για τουλάχιστον τις πρώτες 1-2 ώρες μετά το τοκετό, το νεογέννητο θα πρέπει τοποθετείται γυμνό ή μόνο με την πάνα του πάνω στη μητέρα του στήθος με στήθος αμέσως μετά τον τοκετό.» αναφέρει ο γιατρός Νικόλαος Δ. Πετρογιάννης στο Mothersblog.gr και συμπληρώνει:
«Μέσα σε λίγα λεπτά, θα δείτε τα οφέλη αυτής της επαφής να γίνονται εμφανή καθώς τόσο ο γονέας όσο και το νεογνό χαλαρώνουν. Η θερμοκρασία του σώματος, η αναπνοή και καρδιακός ρυθμός του μωρού σταθεροποιούνται. Επιτρέπει την έγκαιρη έναρξη θηλασμού, μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την προαγωγή του αποκλειστικού θηλασμού.
Η πρακτική αυτή, υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Πρωτοβουλία για Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη (BFHI), την Ιατρική Ακαδημία Θηλασμού (ΑΒΜ) και την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP).»
Η μητρική αγκαλιά ενισχύει την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Μία αγκαλιά ενεργοποιεί επίσης την απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνης, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης. Σύμφωνα με έρευνες, η αύξηση της ωκυτοκίνης οδηγεί στην αύξηση ορμονών όπως ο αυξητικός παράγοντας-Ι που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1) και ο αυξητικός παράγοντας νεύρων (NGF), ενισχύοντας έτσι τη συνολική ανάπτυξη των παιδιών.
Η μητρική αγκαλιά, σημαντική για την συναισθηματική και σωματική υγεία. Τα αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ προσφέρουν ηρεμία, συμβάλλοντας συνολική συναισθηματική υγεία του παιδιού.
Η μητρική αγκαλιά προσφέρει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Η αγκαλιά βοηθά ένα παιδί να καλλιεργήσει μία υγιή σχέση με τον εαυτό του, βάζοντας έτσι τις βάσεις για ψυχική υγεία στο μέλλον.
Η μητρική αγκαλιά είναι το καλύτερο καταφύγιο. Για το μωρό, το νήπιο, τον έφηβο, το παιδί που γίνεται ενήλικά. Όσα χρόνια και αν περάσουν θα είναι πάντα συνώνυμη με την ασφάλεια, την παρηγοριά, τη φροντίδα, την ανυπέρβλητη και ανιδιοτελή αγάπη.