Απόκριες: Γιατί κάποια παιδιά φοβούνται τους κλόουν;

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

«Μαμά φοβάμαι τους κλόουν και τους μασκαράδες»

Απόκριες: Το Τριώδιο άνοιξε και τα περισσότερα παιδιά ανυπομονούν πώς και πώς για τα αποκριάτικα πάρτι για να φορέσουν την αποκριάτικη στολή τους. Εκτός από τα παιδιά, ανυπομονούν και οι μεγάλοι μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και οι γονείς θέλουν να μασκαρευτούν και να διασκεδάσουν μαζί με τα μικρά τους. Πολλοί μάλιστα συμμετέχουν σε αποκριάτικες παρελάσεις κάνοντας τις Απόκριες για την οικογένειά τους, μοναδικές και αξέχαστες.

Υπάρχουν όμως και εκείνα τα παιδιά που φοβούνται τους «μασκαράδες». Όλους εκείνους τους μασκαρεμένους ανθρώπους που φορούν μάσκα, περούκες ή μακιγιάρονται περίεργα και τρομακτικά. Τα παιδιά δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι πίσω από τη μάσκα ή το περίεργο μακιγιάζ βρίσκεται ένας άνθρωπος ή ένας γνωστός τους. Τα παιδιά -ειδικά αυτά που βρίσκονται σε αρκετά μικρή ηλικία- πιστεύουν πως ό,τι βλέπουν μπροστά τους είναι πραγματικό.

Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να αντιδρά με φόβο απέναντι σε κάτι περίεργο και σε κάτι άγνωστο για εκείνο, όπως οι άνθρωποι με τα πολύχρωμα ρούχα, τα φουντωτά μαλλιά, το λευκό πρόσωπο και το κόκκινο χαμόγελο που πηδούν εδώ και εκεί και φέρονται αλλοπρόσαλλα.

Ο φόβος για τις Απόκριες είναι φυσιολογικός!

«Ο φόβος για τις Απόκριες και τους μεταμφιεσμένους ανθρώπους είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνει σε μικρή ηλικία. Σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου ο φόβος μειώνεται και το παιδί συνήθως απολαμβάνει τη διαδικασία της μεταμφίεσης. Επομένως, η υπομονή από τη μεριά των γονέων είναι πολύ σημαντική», αναφέρει η Βασιλική Τσούτσου, Ψυχολόγος, στο Mothersblog.gr.

Πώς θα βοηθήσουμε ένα παιδί να μειώσει τον φόβο που νιώθει για τις Απόκριες;

Σύμφωνα με την ίδια, οι γονείς θα πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους για τις Απόκριες και το έθιμο που θέλει τους ανθρώπους να φορούν περίεργες στολές, μάσκες, να πηδούν και να χορεύουν. Επίσης, θα πρέπει να μοιράζονται με τα παιδιά τους προσωπικές εμπειρίες καλι να χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως: «μεταμφιέζεται», «προσποιείται», «κάνει τον...», «υποκρίνεται», «στα ψέματα» και γενικά όποια λέξη μπορεί να καταλάβει το παιδί. Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε «Κοίτα αυτήν την κυρία που κάνει την μάγισσα» και όχι «Κοίτα την μάγισσα!».

Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι γονείς για να μειώσουν τον φόβο για τους κλόουν και τους μασκαρεμένους ανθρώπους;

Παίζουμε με μάσκες και στολές στο σπίτι: Έτσι το παιδί θα διαπιστώσει ότι πίσω από τη μάσκα κρύβεται ένας άνθρωπος.

Βάζουμε το θεατρικό παιχνίδι στην καθημερινότητά μας: Εξηγούμε στο παιδί ότι όπως μεταμφιεζόμαστε για τους ρόλους του θεάτρου, το ίδιο κάνουμε και τις Απόκριες. Δεν γινόμαστε κακοί άνθρωποι, ούτε άλλοι άνθρωποι, απλά φοράμε κοστούμια.

Διαλέγουμε κοστούμι αποκριάτικο μαζί με το παιδί: Του δείχνουμε όλες τις στολές και τους ρόλους που κρύβονται πίσω από αυτές. Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τους φόβους των παιδιών. Αν ένα παιδί φοβάται και δεν θέλει να φορέσει κάποια αποκριάτικη στολή ή μάσκα, σεβόμαστε τον φόβο του και δεν το πιέζουμε να κάνει κάτι που δεν θέλει. Πιέζοντάς το δεν καταφέρνουμε τίποτα, κάθε άλλο, μεγαλώνουμε έναν φόβο και μια ανησυχία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved