5 σημαντικά πράγματα που πρέπει να λέτε σε ένα νήπιο (εκτός από το "σ' αγαπώ")

Bigstock

Κάθε γονιός πρέπει να λέει αυτές τις φράσεις στο νήπιο παιδί του.

Πέρα ​​από το να εκφράζετε την απέραντη αγάπη για το νήπιο παιδί σας, πρέπει να του λέτε κι άλλα σημαντικά πράγματα που θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία του, θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό του και θα το μάθουν να σέβεται τα όρια.

Ξεκινήστε σήμερα κιόλας λέγοντας στο νήπιο τα ακόλουθα:

«Φυσικά και μπορείς να με βοηθήσεις»

Θέλετε να μάθετε κάτι πολύ ωραίο για τα νήπια; Θέλουν τόσο πολύ να σας βοηθήσουν αρκεί να τους το επιτρέψετε. Έτσι, την επόμενη φορά που το μικρό παιδί σας θέλει να αδειάσει το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, μη σκεφτείτε τη ζημιά που μπορεί να γίνει ή τον χρόνο που πιθανόν να χρειαστεί να περιμένετε. Δώστε του τη χαρά και την ικανοποίηση ότι μπορεί να τα καταφέρει.

«Πες μου περισσότερα για…»

Όταν το παιδί σας θέλει να σας δείξει τη ζωγραφιά του, ζητήστε να σας μιλήσει για τα χρώματα, τα σχέδια, την ιδέα που είχε. Αφιερώνοντας χρόνο για να ακούσετε και να κάνετε ερωτήσεις στην ουσία καλλιεργείτε μια σχέση εμπιστοσύνης.

«Θέλεις να προσπαθήσεις ξανά;»

Όλοι κάνουν λάθη. Αντί λοιπόν να του κουνήσετε το δάχτυλό σας, δώστε του την ευκαιρία να προσπαθήσει ξανά και να τα καταφέρει καλύτερα.

«Αν χρειαστείς βοήθεια, πες μου»

Αν προσπαθήσετε να βοηθήσετε το νήπιο παιδί σας το πιο πιθανό είναι να ακούσετε την εξής φράση: « Άσε με». Θέλει να σπρώχνει μόνο του το καρότσι αντί να κάθεται σε αυτό, να επιλέγει τα ρούχα του και να προσπαθεί να τα φορέσει αντί να το ντύνετε, να βάζει μόνο του τα παπούτσια ακόμα κι αν είναι ανάποδα. Ενδεχομένως να ζητήσει τη βοήθειά σας αλλά ίσως και όχι. Αλλά τουλάχιστον θα ξέρει ότι είστε εκεί όταν κι αν σας χρειαστεί.

«Όχι»

Το «όχι», όταν δεν ακούγεται περισσότερες φορές απ΄ότι το όνομα του παιδιού σας, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στο νήπιο. Αρκεί να το εννοείτε και να το τηρείτε.

Απλά θα πρέπει να εξηγείτε τους λόγους της απόφασής σας χωρίς φωνές και αυταρχικό ύφος, εμμένοντας όμως σε αυτή, χωρίς να υποκύπτετε στους ψυχολογικούς εκβιασμούς ή τις έντονες αντιδράσεις του παιδιού σας.

Με πληροφορίες από tinybeans.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved