Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Ώρα να κάνετε πετάλι παρέα με τα παιδιά σας

Από τις πρώτες βόλτες με το παιδί σας, μάθετε πώς να απολαύστε την καθημερινή χαρά και διασκέδαση που προσφέρει το ποδήλατο.

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Ώρα να κάνετε πετάλι παρέα με τα παιδιά σας
Bigstock

Αν η ποδηλασία είναι ένα χόμπι που μοιράζεστε με το παιδί σας, είστε τυχερές γιατί η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα ποδήλατα!

Από τις πρώτες προσπάθειες που κάνει ένα παιδάκι για να βρει την ισορροπία πάνω στο ποδήλατο, έως την ημέρα που αφαιρεί τις βοηθητικές ρόδες και αρχίζει να κάνει μεγαλύτερες βόλτες, το ποδήλατο είναι μια τέλεια ευκαιρία για γυμναστική δίνοντας καθημερινή χαρά και διασκέδαση!

Ιστορική αναδρομή

H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day).

Η απόφαση ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 από την γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Στο σχετικό ψήφισμα, τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ καλούνται να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες με στόχο την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ποδηλασίας στην κοινωνία και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας .

Το ποδήλατο είναι ένα απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο που βρίσκεται εν χρήσει για περισσότερο από δύο αιώνες. Όχι μόνο βοηθά τους ανθρώπους σ' έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά προάγει τον σεβασμό για το περιβάλλον και έχει θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη .

Πλεονεκτήματα ποδηλασίας

Τα παιδιά που απολαμβάνουν την ποδηλασία ασκούνται τακτικά και αποδεδειγμένα υπάρχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία τους. Η καθημερινή διαδρομή προς το σχολείο είναι μια «προπόνηση» για όλο το σώμα που ανεβάζει την κυκλοφορία του αίματος και οξύνει το μυαλό πρωί-πρωί.

Όσον αφορά στους ενήλικες, το ποδήλατο είναι μια οικονομικά εναλλακτική λύση σε σχέση με το αυτοκίνητο. Εξοικονομείτε καύσιμα και βρίσκετε οπουδήποτε χώρο στάθμευσης!

Για μικρές αποστάσεις στην πόλη ή στην ύπαιθρο, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση: το ποδήλατο σας πηγαίνει πιο γρήγορα εκεί που θέλετε - όχι μόνο πιο γρήγορα από τους πεζούς, αλλά και από τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά σε ώρες αιχμής.

Πώς να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Παρά τις εκδηλώσεις, μπορείτε να ενθαρρύνετε τους μικρούς ποδηλάτες σας να κάνετε μια ποδηλατάδα παρέα!

Είτε πρόκειται για μια βόλτα μέσα σ' ένα πάρκο, είτε για μια σύντομη διαδρομή στη γειτονιά σας - όπου κι αν σας οδηγήσει η περιπέτειά σας, διασκεδάστε παρέα και νιώστε τον καθαρό αέρα στο πρόσωπό σας!

Μπορείτε, επίσης, να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να «ξεσκονίσετε» τα ποδήλατα της οικογένειας για την καλοκαιρινή σεζόν. Το καλοκαίρι χτυπά ήδη την πόρτα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καιρός να λαδώσετε την αλυσίδα και να γεμίσετε αέρα τα λάστιχα.Οι ενθουσιώδεις νεαροί ποδηλάτες θα θέλουν φυσικά να σας βοηθήσουν!

Στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου

Στο πλαίσιο της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών, η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να καλέσει όλα τα κράτη μέλη να συμβάλουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στο να προωθήσουν την «ποδηλατική κουλτούρα ».

Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ποιότητας στις πόλεις και οι πολίτες που περπατούν ή ποδηλατούν – παρόλο που τείνουν να γίνουν πλειοψηφία, ακόμα δεν έχουν την απαραίτητη προσοχή της πολιτείας.

Επιπλέον, πολλές εκδηλώσεις και διαγωνισμοί πραγματοποιούνται πλέον όλο το χρόνο για να καταδείξουν την σημασία του ποδηλάτου.

Πηγές: woom.com, sansimera.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved