Πόση σωματική ενέργεια απαιτείται για να κυοφορήσεις ένα μωρό; Οι επιστήμονες απαντούν

Ακόμα και οι επιστήμονες παραδέχονται ότι είχαν υποτιμήσει την σωματική ενέργεια που απαιτείται για να «κουβαληθεί» ένα μωρό.

Πόση σωματική ενέργεια απαιτείται για να κυοφορήσεις ένα μωρό; Οι επιστήμονες απαντούν
Bigstock

Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι η εγκυμοσύνη είναι εξαντλητική. Τις πρώτες μέρες κάθε σύμπτωμα μοιάζει ξένο και οι πόνοι των τελευταίων εβδομάδων πριν από τον τοκετό είναι συχνά δυσβάσταχτοι.

Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στο πόση σωματική ενέργεια χρειάζεται στην πραγματικότητα για να κυοφορήσει μία γυναίκα ένα μωρό και δεν θα εκπλαγείτε καθόλου όταν μάθετε ότι οι επιστήμονες την είχαν υποτιμήσει στο παρελθόν κατά πολύ.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science, Αυστραλοί ερευνητές εξέτασαν τη μεταβολική απόδοση που απαιτείται κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εγκυμοσύνης, διαπιστώνοντας ότι η θερμιδική απαίτηση ισοδυναμεί περίπου με 50.000 διατροφικές θερμίδες . Με πιο απλά λόγια, ισοδυναμεί περίπου με μισό λίτρο παγωτού!

Φαίνεται πως προηγούμενες εκτιμήσεις ήταν χαμηλότερες επειδή ήταν ευρέως αποδεκτή η πεποίθηση πως μεγάλο μέρος της ενέργειας που απαιτείται κατά την αναπαραγωγή βασίζεται στη μήτρα, αλλά κάθε γυναίκα που έχει μείνει έγκυος θα σας πει ότι η εγκυμοσύνη είναι μια υπόθεση ολόκληρου του σώματος .

Στην πραγματικότητα, το 96% της ενέργειας που δαπανάται προέρχεται από το σώμα της γυναίκας, ενώ το 4% προέρχεται από τους ιστούς του μωρού.

Ο Dustin Marshall, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Monash και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι φοιτητές έψαξαν την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τους μεταβολικούς ρυθμούς, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, και οι προηγούμενες εκτιμήσεις δεν έδειχναν να ταιριάζουν.

Αν και μπορεί να φαίνεται προφανές, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το μέγεθος ενός ζώου έχει άμεσο αντίκτυπο στο πόση ενέργεια χρειάζεται για να αναπαραχθεί. Τα μικροσκοπικά ζώα, για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζονται λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό της θερμίδας για να δημιουργήσουν έναν απόγονο. Στο άλλο άκρο του φάσματος, ένα ελάφι χρειάζεται περισσότερες από 112.000 θερμίδες.

Για εμάς, τα «μεγάλα» θηλαστικά, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να τροφοδοτείται συνεχώς το έμβρυο δεδομένου της δημιουργίας του πλακούντα ο οποίος μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο.

«Με σόκαρε», δήλωσε ο δρ Marshall και συνέχισε «Μας πήρε τόσο πολύ χρόνο για να κατανοήσουμε τα ευρήματα».

Ας ελπίσουμε ότι τα νέα ευρήματα θα εδραιώσουν ακόμη περισσότερο αυτό που οι γυναίκες πάντα γνώριζαν ότι ισχύει: το να κυοφορείς μεταφράζεται με άφθονη σωματική αντοχή και ενέργεια.

Ένας λόγος παραπάνω για να αφιερώσετε χρόνο στο να ξεκουραστείτε, να φροντίσετε το σώμα σας και να του δώσετε όσο περισσότερη αγάπη μπορείτε όσο περιμένετε να έρθει το μωρό .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved