Πώς θα έχουν τα παιδιά ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Ειδικά όταν οι γονείς εργάζονται και λείπουν αρκετές ώρες..

Νίκη Παπανικολάου
Πώς θα έχουν τα παιδιά ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι
Bigstock

Αλήθεια, τι απέγιναν οι χαλαρές μέρες του καλοκαιριού, αναρωτιούνται πολλοί γονείς που προσπαθούν να βρουν λύσεις για το τι θα κάνουν τα παιδιά.

'Οσοι δεν έχουν δικούς τους ανθρώπους (παππούδες, γιαγιάδες, θείες, κ.ο.κ.) για να προσέχουν τα παιδιά ή να τα στείλουν στο χωριό,γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη περίοδος είναι γι΄αυτούς το καλοκαίρι.

Διακοπές με τον παππού & τη γιαγιά: Λύση ανάγκης ή ιδανική επιλογή για το παιδί;

Οι κατασκηνώσεις και τα camps είναι μια λύση, ειδικά μέχρι να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια αλλά για πόσο διάστημα και με τι κόστος (όταν ειδικά έχουν δύο παιδιά);

Αφού λοιπόν τα παιδιά θα παραμείνουν στην πόλη μέχρι τις διακοπές, φροντίστε να περάσουν όσο το δυνατόν πιο όμορφα. Κι αυτό μπορεί να γίνει με απλούς τρόπους, σύμφωνα με το todaysparent.com όπως:

molinseis-kalokairi-paidia.jpg

Παιχνίδι

Εάν και οι δύο γονείς εργάζονται, είναι πιο δύσκολο να αφιερώσουν στο παιδί τους χρόνο για παιχνίδι. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, επιλέξτε κατασκηνώσεις ή camp που έχουν στο πρόγραμμά τους πολλά παιχνίδια και δράσεις.

Χαλαρό πρόγραμμα

Μπορεί το πρόγραμμα ειδικά στον ύπνο να βοηθάει τα παιδιά να ξεκουραστούν κι εσάς να ηρεμήσετε, ωστόσο θα υπάρξουν και μέρες που θα μείνετε ξύπνιοι πιο αργά βλέποντας μια ταινία ή πηγαίνοντας μετά τη δουλειά μια βόλτα στην παιδική χαρά ή το πάρκο. Μην θυσιάζετε τις χαρούμενες στιγμές του παιδιού σας μόνο και μόνο για να μη βγει από τη ρουτίνα του.

Βόλτες

Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους άνω των 25 ετών τι θυμούνται από την παιδική τους ηλικία, θα πουν το παιχνίδι έξω από το σπίτι και οι κάτω των 25 ετών ότι ήταν όλη μέρα μέσα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που βιώνουν πλέον όλα τα παιδιά των πόλεων καθώς δεν υπάρχει πια το παιχνίδι στις γειτονιές ή τις αλάνες. Βάλτε λοιπόν στο πρόγραμμά σας να βγαίνετε με τα παιδιά σας όσο πιο συχνά γίνεται σε κοντινές πλατείες και πάρκα. Το παιχνίδι και η συναναστροφή με άλλα παιδιά μόνο οφέλη έχει.

Παρέα με συνομήλικους

Οργανώστε απογευματινές εξόδους με γονείς φίλων των παιδιών σας. Μπορεί να είναι μια βόλτα στο πάρκο , ένα καφές στο σπίτι για να παίξουν τα παιδιά, μπάνιο στη θάλασσα. Οι συναντήσεις μέσα στην εβδομάδα με τα συμμαθητές ή συνομήλικους βοηθά τα παιδιά να περνούν λιγότερες ώρες στην οθόνη που στις μέρες μας είναι η πρώτη και βασική επιλογή τους.

kalokairi-kai-paidia-(2).jpg

Λιγότερος χρόνος στις οθόνες

Δύσκολο στην πράξη, εύκολο στη θεωρία, θα πείτε. Όμως, αν δεν τα παρακινήσετε να κάνουν κάτι άλλο, θα παραμείνουν κολλημένα μπροστά στο κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ χωρίς διάθεση να κάνουν το παραμικρό. Πολλές φορές ούτε καν για να βγουν να παίξουν. Βάλτε όρια λοιπόν και τηρήστε τα, ειδικά στα παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Ισορροπία

Πρέπει να βρείτε τη μέση λύση ανάμεσα στο να μην κάνει κάτι το παιδί σας το καλοκαίρι και στο να είναι πλήρως απασχολημένο. Προσπαθήστε να επιτύχετε την καλύτερη ισορροπία προς όφελος των παιδιών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved