Παιδοψυχολόγος αποκαλύπτει: Αυτό είναι το μυστικό για ευτυχισμένα παιδιά

Πώς να μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά: Η προσέγγιση ενός παιδοψυχολόγου

Νίκη Παπανικολάου
Παιδοψυχολόγος αποκαλύπτει: Αυτό είναι το μυστικό για ευτυχισμένα παιδιά
Bigstock

Το κλειδί για να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί είναι να του επιτρέψετε να είναι δυστυχισμένο.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, λέει η Tovah Klein ,παιδοψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «How Toddlers Thrive».

Θέλετε ευτυχισμένα και πιο ήρεμα παιδιά; Απλοποιήστε τον κόσμο τους

«Όλοι πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα τα παιδιά είναι να τα κάνουμε ευτυχισμένα. Αλλά στην πραγματικότητα, τα παιδιά ξέρουν πώς να είναι ευτυχισμένα, πώς να βρίσκουν τη χαρά», λέει στο CNBC Make It, εξηγώντας πώς οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι «τα παιδιά επιτρέπεται να είναι θυμωμένα, λυπημένα, δυστυχισμένα με κάποιο τρόπο».

paidi-eftixismeno.jpg

Όταν ένα παιδί είναι αναστατωμένο, οι γονείς συχνά προσπαθούν ενστικτωδώς να του φτιάξουν τη διάθεση ή να του αποσπάσουν την προσοχή. Μπορεί να του προσφέρουν κέικ ή το πάνε στο πάρκο. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να προσπαθείτε να νιώσει καλύτερα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το βοηθάτε να αντιμετωπίσει αυτό που του προκαλεί την αναστάτωση», επισημαίνει η Tovah Klein.

Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά – Συμβουλές από τους ειδικούς

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η αιτία φαίνεται ασήμαντη όπως να μην το αφήνετε να παρακολουθήσει άλλο επεισόδιο της αγαπημένης του παιδικής σειράς ή να περιoρίζετε τις ώρες στο κινητό ως τιμωρία.

Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, το παιδί πιστεύει ότι η αρνητική του αντίδραση είναι η κατάλληλη οπότε πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται αυτά τα συναισθήματα.

bigstock-Happy-Family-Spending-Time-Out-256666735.jpg

Θα μπορούσατε να ζητήσετε από ένα αναστατωμένο παιδί να πάρει μια βαθιά ανάσα και να προσπαθήσει να εκφράσει τα συναισθήματά του με λέξεις, λένε οι ειδικοί. Ή, αναγνωρίστε τα συναισθήματά του λέγοντας για παράδειγμα «Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό. Δυστυχώς, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή», συμβουλεύει η Tovah Klein.

Πώς να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί

«Είναι σημαντικό να κατανοήσει το παιδί πώς μπορεί να έχει αυτά τα αρκετά έντονα συναισθήματα, όπως θυμό, να τα χειρίζεται και να γνωρίζει ότι η μαμά ή ο μπαμπάς είναι ακόμα εκεί για εκείνο, πώς δεν είναι στεναχωρημένοι μαζί του», επισημαίνει η παιδοψυχολόγος και τονίζει: «Τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού είναι παροδικά εφόσον δεν συντρέχουν άλλα, τραυματικά γεγονότα. Αν έχει μια φυσιολογική ζωή, θα είναι ευτυχισμένο».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved