3 τρόποι για να βοηθήσετε όταν τα παιδιά νιώθουν μόνα

Πώς θα βοηθήσετε ένα παιδί μπορεί να αισθανθεί μοναξιά.

Μαργαρίτα Νικολάου
3 τρόποι για να βοηθήσετε όταν τα παιδιά νιώθουν μόνα
Bigstock

Κάθε παιδί νιώθει μοναξιά πού και πού. Αλλά τα παιδιά μπορούν να αισθανθούν καλύτερα όταν οι γονείς συνεργάζονται μαζί τους για να εξασκήσουν δεξιότητες που βοηθούν στο δέσιμο, το να ανήκουν και να νιώθουν κοντά στους άλλους. Αυτές ονομάζονται κοινωνικές δεξιότητες. Οι κοινωνικές δεξιότητες αφορούν το σύνολο των δεξιοτήτων που αναπτύσσει το άτομο, με σκοπό να επικοινωνεί και να αλληλοεπιδρά με τους άλλους.

Μάθετε στα παιδιά για την αξία της φιλίας μέσα από quotes του Γουίνι

Ακολουθούν 3 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες.

1. Συνδεθείτε με το παιδί σας

Βρείτε χρόνο για να συνδεθείτε κάθε μέρα — ακόμα κι αν είναι μόνο για λίγα λεπτά. Μπορεί να είναι μικρές κουβέντες ή απλά να ακούτε τι έκαναν μέσα στην ημέρα τους. Ακούστε με όλη σας την προσοχή. Κάντε οπτική επαφή, μοιραστείτε ένα χαμόγελο και κάντε μια αγκαλιά. Πείτε τους ότι μπορούν πάντα να βασίζονται σε εσάς για υποστήριξη. Με την πάροδο του χρόνου, το παιδί σας θα μάθει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απαλύνει τα συναισθήματα της μοναξιάς είναι να σκεφτεί - και να συνδεθεί μαζί του - κάποιον που νιώθει ήδη κοντά του.

Τα οφέλη της φιλίας στην υγεία παιδιών και εφήβων

2. Βοηθήστε το παιδί σας να κάνει υγιείς φιλίες

Μιλήστε στα παιδιά σας για τους φίλους. Μάθετε με ποια παιδιά απολαμβάνουν να βρίσκονται κοντά και γιατί. Διδάξτε τους δεξιότητες φιλίας, όπως να είναι ευγενικοί και δίκαιοι. Διδάξτε τους να συμπεριλαμβάνουν και τους άλλους στο παιχνίδι τους, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να ακούν και να είναι καλοί στα αθλήματα. Βοηθήστε τα να μάθουν να μιλούν για τον εαυτό τους και για τους άλλους. Τα παιδιά αισθάνονται λιγότερο μόνα όταν έχουν στενές θετικές σχέσεις και νιώθουν μέρος της οικογένειας, της φιλίας ή της κοινότητας.

Τι θέλω να ξέρει η κόρη μου για τη φιλία

monaxia-filia-paidia.jpg

3. Διδάξτε στα παιδιά να βοηθούν, να είναι ευγενικά και να λένε ευχαριστώ στους άλλους

Δείξτε στα παιδιά σας πώς να βοηθήσουν — στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινότητα. Διδάξτε τους να είναι ευγενικά και να λένε ευχαριστώ στους ανθρώπους. Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση ευχαριστώντας το παιδί σας όταν δείχνει καλοσύνη. Οι άνθρωποι που είναι ευγενικοί και βοηθούν τους άλλους νιώθουν περισσότερο συνδεδεμένοι και λιγότερο μόνοι.

Κι αν το παιδί μου χρειάζεται περισσότερη βοήθεια με το συναίσθημα της μοναξιάς;

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα μοναξιάς που περνούν. Κάποιοι βρίσκουν τρόπο να αισθανθούν καλύτερα μόνοι τους, με την υποστήριξη του γονιού ή ενός καλού φίλου. Τα αισθήματα μοναξιάς εξασθενούν όταν τα παιδιά βρίσκουν έναν τρόπο να συνδεθούν, να αισθάνονται αποδεκτά ή να γίνουν κατανοητά.

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας να γίνει καλός φίλος

Μερικά συναισθήματα μοναξιάς, ωστόσο, είναι πιο βαθιά και πιο δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερη βοήθεια για να τα ξεπεράσουν. Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει μοναξιά που διαρκεί πολύ ή συμβαίνει πολύ συχνά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή ή άλλο πάροχο ψυχικής υγείας που μπορεί να το βοηθήσει να βρει τρόπους να την αντιμετωπίσει.

Πρέπει το παιδί να έχει έναν κολλητό φίλο;

πηγή: kidshealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved