9 διαφορετικές ερωτήσεις για να μάθετε πώς πέρασε το παιδί σας στο σχολείο

Αντί για την κλασική ερώτηση «Πώς πέρασες σήμερα στο σχολείο;», διαλέξτε μία από τις επιλογές.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
9 διαφορετικές ερωτήσεις για να μάθετε πώς πέρασε το παιδί σας στο σχολείο
Bigstock

Όλες οι μαμάδες θέλουν να γνωρίζουν ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη στα μικρά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο τρόπος, όμως, που κάνετε την ερώτηση είναι που θα κάνει τη διαφορά. Μία διαφορετική ερώτηση σε φιλικό τόνο θα τα ενθαρρύνει να σας μιλήσουν.

Το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι των παιδιών, καθώς διαμορφώνει την προσωπικότητά τους. Δεδομένου αυτού, δεν είναι μόνο σημαντικό να ρωτάτε για τις μαθητικές του επιδόσεις, αλλά και να είστε ενήμερη για κάθε σύγκρουση που μπορεί να βιώνει με κάποιον από τους φίλους ή τους δασκάλους τους.

10 ερωτήσεις αντί για «Πώς πέρασες σήμερα στο σχολείο;»

1. «Ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που σου συνέβη σήμερα στο σχολείο;»

Για να μην σας απαντούν τα παιδιά με μονολεκτικό τρόπο, που δεν αφήνει περιθώριο00 να ξεκινήσετε συζήτηση, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου.

2. «Τι έμαθες σήμερα;»

Κάθε μέρα το μικρό σας παίρνει νέες γνώσεις και όχι μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Κάνοντας αυτή την ερώτηση κατά διαστήματα , μπορείτε να καταλάβετε πώς ωριμάζουν τα συναισθήματά του με την πάροδο του χρόνου και που έχει κλίση.

Πώς στηρίζουμε τα παιδιά κατά τις σχολικές αλλαγές-μεταβάσεις

3. «Με ποιους συμμαθητές έπαιξες στο διάλειμμα;»

Το σχολείο δεν αφορά μόνο στη μελέτη , αλλά και για την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Για το λόγο αυτό, φροντίζετε να το ρωτάτε για τους φίλους και τις φίλες του αλλά και για το πόσο καλά περνά στο σχολείο.

Αυτό θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε τον κοινωνικό του κύκλο και με ποιους συναναστρέφεται πέρα από την τάξη.

4. «Συνέβη κάτι που σε στεναχώρησε;»

Αν παρατηρήσετε πως το μουτράκι είναι σκυθρωπό, είναι σημαντικό να τον κοιτάξετε στα μάτια, να το αγκαλιάσετε και να το ρωτήσετε εάν έχει συμβεί κάτι που το έχει στεναχωρήσει. Η ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ σας είναι το κλειδί για να έχετε μια υγιή σχέση και έναν ισχυρό οικογενειακό δεσμό.

5. «Υπήρξε κάποια κακή στιγμή μέσα στη μέρα;»

Υπάρχουν μέρες που όλα κυλούν ομαλά, αλλά άλλες είναι γεμάτες δυσκολίες. Να θυμάστε ότι το σχολείο δεν είναι κάποιου είδους φυλακή και τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται άνετα όταν είναι εκεί.

Σχολικό bullying: 5+1 τεχνικές αντιμετώπισης που αξίζει να μάθετε στο παιδί σας

6. «Ποιο ήταν το αγαπημένο σου μάθημα και τι έμαθες από αυτό;»

Όλα τα παιδιά έχουν μία κλίση. Μερικά απολαμβάνουν πιο δημιουργικές δραστηριότητες και απολαμβάνουν τα μαθήματα μουσικής και καλλιτεχνικά, ενώ άλλα είναι προτιμούν τις θετικές επιστήμες όπως είναι τα μαθηματικά και η γεωμετρία.

7. «Μήπως σε πλήγωσε κάποιος συμμαθητής σου;»

Όταν αντιλαμβάνεστε μια απότομη αλλαγή στην προσωπικότητά του, είναι πολύ σημαντικό να διερευνήσετεε την πηγή του προβλήματος. Παρόλο που είναι σημαντικό να είστε πολύ διακριτική, μη ξεχνάτε ποτέ να του επισημαίνετε πως είστε εκεί όποτε σας χρειάζεται.

Πόσες ξένες γλώσσες πρέπει να μάθει ένα παιδί;

8. «Τι σου άρεσε περισσότερο ή λιγότερο στο σχολείο;»

Η ερώτηση αυτή βοηθά το παιδί να αναγνωρίσει τι το ευχαριστεί και τι το προβληματίζει, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να εντοπίσετε πιθανούς τομείς στους οποίους μπορεί να χρειάζεται επιπλέον στήριξη ή καθοδήγηση.

Επιπλέον, μέσα από τέτοιες συζητήσεις, μπορείτε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων για το σχολείο, βοηθώντας το να ανακαλύψει τι το εμπνέει και τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει τις εμπειρίες του.

9. «Τι θα έκανες αν ήσουν εσύ ο δάσκαλος;»

Η άποψη των παιδιών βοηθά να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα των πραγμάτων που συμβαίνουν στην τάξη και πώς αισθάνονται. Ενθαρρύνοντας το μικρό σας να «πάρει» τη θέση μιας φιγούρας εξουσίας , όπως η δασκάλα τους, θα καταλάβετε πώς θα αντιδρούσε σε ορισμένες καταστάσεις.

Να θυμάστε πως οι παραπάνω ερωτήσεις δεν πρέπει να γίνονται σαν μια καθημερινή ανάκριση. Μερικές φορές τα παιδιά απλώς δεν θέλουν να μιλήσουν και δεν πρέπει να τα πιέσετε.

Κρατήστε τις, λοιπόν, ως οδηγό αλλά χρησιμοποιήστε τις με φυσικό τρόπο, ώστε τα παιδιά να βλέπουν σε εσάς ένα γνήσιο και ειλικρινές ενδιαφέρον .

Με πληροφορίες από: youaremom.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved