Τι να κάνετε αν το παιδί σας γίνεται επιθετικό απέναντι σε φίλους & συμμαθητές
Tι μπορεί να κρύβει η επιθετική συμπεριφορά και πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.
Η επιθετική συμπεριφορά των παιδιών, ιδιαίτερα απέναντι στους φίλους τους, μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία στους γονείς.
Παρά τη φυσική τάση για παιχνίδι και εξερεύνηση του κόσμου γύρω τους, τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα η επιθετικότητα να εκδηλώνεται ως μια μορφή αντίδρασης σε καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος ή ανασφάλεια .
Πολλές φορές, οι εκρήξεις θυμού ή οι επιθετικές αντιδράσεις δεν προέρχονται από κακή διάθεση, αλλά από την αδυναμία του παιδιού να εκφράσει σωστά τις ανάγκες ή τους φόβους του.
Κατανοώντας την ψυχολογία πίσω από αυτή τη συμπεριφορά , μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί τα «εργαλεία» που χρειάζεται για να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.
Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στην ανοχή στη βία;
Κοινές αιτίες
1. Ζήλια ή ανταγωνισμός
Παιδιά που βρίσκονται σε μια φάση ανάπτυξης και συγκρίνονται συνεχώς με τους άλλους, μπορεί να εκφράσουν επιθετικότητα . Αν το παιδί αισθάνεται πως δεν «απολαμβάνει» την ίδια προσοχή ή εκτίμηση από τους φίλους του, μπορεί να αντιδράσει με βίαιο τρόπο.
2. Αδυναμία επικοινωνίας
Τα μικρότερα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και δεδομένου ότι δε μπορούν να εκφράσουν με λόγια τις ανάγκες τους, μπορεί να καταφεύγουν σε επιθετική συμπεριφορά για να τραβήξουν την προσοχή ή να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
3. Αβεβαιότητα και άγχος
Η συναισθηματική ανασφάλεια, είτε από προβλήματα στο σπίτι είτε από κοινωνικές αβεβαιότητες, μπορεί να εκδηλωθεί ως επιθετικότητα , όταν το παιδί προσπαθεί να ελέγξει τις καταστάσεις γύρω του.
Προβληματισμός για το πλήθος περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων
Πώς να αντιμετωπίσετε την επιθετική συμπεριφορά
Η αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς απαιτεί υπομονή και στρατηγική.
1. Κατανόηση και αποδοχή των συναισθημάτων του παιδιού
Αρχικά, είναι σημαντικό να ακούσετε και να κατανοήσετε το παιδί. Αντί να το κατακρίνετε, προσπαθήστε να καταλάβετε τις αιτίες πίσω από αυτή. «Πες μου τι σε έκανε να θυμώσεις» ή «Πώς ένιωσες όταν αυτό συνέβη;» είναι ερωτήσεις που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του.
Μπορεί η επιθετικότητα των παιδιών να οφείλεται ως έναν βαθμό και στις γονεϊκές συμπεριφορές;
2. Εκπαίδευση διαχείρισης θυμού
Η εκμάθηση στρατηγικών για τη διαχείριση του θυμού είναι μια σημαντική δεξιότητα για τα παιδιά . Δείξτε τους απλές τεχνικές, όπως να παίρνουν βαθιές αναπνοές ή να κάνουν ένα διάλειμμα όταν νιώθουν θυμό.
Αυτές οι στρατηγικές τους επιτρέπουν να αντιδρούν με λιγότερη ένταση και να αποφεύγουν τη βίαιη συμπεριφορά.
Τι να κάνετε όταν σας χτυπά το παιδί σας
3. Ενίσχυση ενσυναίσθησης
Διδάξτε στο παιδί την έννοια της ενσυναίσθησης και πώς οι πράξεις του επηρεάζουν τους άλλους.
Αν το παιδί καταλάβει ότι η επιθετικότητα μπορεί να προκαλέσει πόνο στους φίλους του, είναι πιο πιθανό να αναλογιστεί τις συνέπειες των πράξεών του.
4. Θέσπιση σαφών ορίων και συνέπειες
Είναι σημαντικό να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες για την αποδοχή της συμπεριφοράς. Η επιθετικότητα δεν πρέπει να επιβραβεύεται ή να αγνοείται. Θέστε όρια και εφαρμόστε λογικές συνέπειες, προκειμένου το παιδί να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Εν κατακλείδι, η ψυχολογική υποστήριξη, η ενίσχυση της ενσυναίσθησης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του με υγιείς τρόπους και να δημιουργεί πιο ισχυρές και εποικοδομητικές φιλίες.
Με πληροφορίες baby-chick.com