Μελέτη: Το 92% των παιδιών πιστεύει ότι η δημιουργικότητα ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Η έκφραση της δημιουργικότητας βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα δικά τους μοναδικά ταλέντα, υποστηρίζουν από τη πλευρά τους οι ειδικοί. 

 

Η δημιουργικότητα ή η ικανότητα να δημιουργείς πρωτότυπες ιδέες, είναι μια δεξιότητα που έχει τεράστια οφέλη καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Για παράδειγμα, πάνω από το 70% των εταιρειών θεωρούν ότι η δημιουργική σκέψη έχει αυξανόμενη σημασία για τους εργαζόμενους τα επόμενα χρόνια.

Έχει, επίσης, αποδειχτεί ότι η δημιουργικότητα δίνει νόημα και σκοπό στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων.

Φαίνεται, όμως, πως η δημιουργικότητα έχει κι άλλα οφέλη, όπως ότι συμβάλει στο να αποκτήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση από μικρή ακόμα ηλικία.

Επτά τρόποι να μεγαλώσετε ένα δημιουργικό παιδί

Τι έδειξε μελέτη

Σύμφωνα με μελέτη της Crayola, μεταξύ των παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών, το 92% πιστεύει ότι η δημιουργικότητα ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και παράλληλα τα βοηθά να χτίσουν την αυτο-αποτελεσματικότητα και την ανθεκτικότητα που απαιτείται για την επιτυχή πλοήγηση στις πολυπλοκότητες της ζωής.

Η μελέτη της Crayola, βασίστηκε σε έρευνα της YouGov σε 700 παιδιά που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Οι δημιουργικές δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα μοναδικά τους ταλέντα και να αναπτύξουν μια βαθύτερη πίστη στις ικανότητές τους – δίνοντας τους μια απίστευτη αίσθηση χαράς και ολοκλήρωσης», λέει η Cheri Sterman, ανώτερη διευθύντρια εκπαίδευσης της Crayola.

Για παράδειγμα, όταν αντιμετωπίζουν προκλήσεις, τα παιδιά συχνά βασίζονται στις δικές τους δημιουργικές ιδέες αντί να στραφούν σε άλλους για βοήθεια ή να εγκαταλείψουν εντελώς την πρόκληση

Τι άλλο προέκυψε από τη μελέτη;

  • Το 65% των παιδιών μοιράστηκαν ότι η ενασχόληση με μια δημιουργική δραστηριότητα τα κάνει να νιώθουν χαρούμενα και ενθουσιασμένα που συμμετέχουν.
  • Σχεδόν 6 στα 10 (59%) είπαν ότι η συμμετοχή σε μια δημιουργική δραστηριότητα τα δίνει μια αίσθηση υπερηφάνειας.
  • Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (52%) δήλωσαν ότι η δημιουργικότητα τους κάνει να νιώθουν ότι έχουν καταφέρει κάτι.
  • Το 53% επιθυμεί να μπορούσε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να εκφραστεί δημιουργικά με έναν γονέα ή κηδεμόνα.

Δημιουργικότητα δεν είναι απλώς η δημιουργία τέχνης

Υπάρχει μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι η δημιουργικότητα σχετίζεται αποκλειστικά ή κυρίως με τις τέχνες ή ότι ο δημιουργικός χρόνος είναι συνυφασμένος με ζωγραφική και χειροτεχνίες. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Στην πραγματικότητα, η δημιουργικότητα είναι μια από τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες όταν προσλαμβάνουν έναν υπάλληλο ή στέλεχος. Και η δημιουργικότητα είναι απαραίτητη σε κάθε επάγγελμα», επισημαίνει η Cheri Sterman.

Επιπλέον, ζητήθηκε από τα παιδιά να σκεφτούν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους εκφράζονται δημιουργικά, όπως:

  • Τέχνη ( σχέδιο, ζωγραφική και χρωματισμός)
  • Αυτοσχεδιασμός (όπως ιστορίες, μουσική, τραγούδια, χορός και μαγείρεμα)
  • Δράμα και παιχνίδι ρόλων (συμπεριλαμβανομένης της υποκριτικής και του υποκρινόμενου)
  • Επίλυση προβλημάτων (ρομποτική, κτίριο/κατασκευή και σχεδιασμός.)
  • Στιλ (προσωπικό στιλ και διακόσμηση)
  • Αθλητισμός (ομαδικός ή ατομικός, καθορισμός στόχων, δημιουργική αντιμετώπιση προκλήσεων)

Πώς να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα και την ανεξαρτησία του παιδιού

«Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της δημιουργικότητας και της αυτοπεποίθησης στα παιδιά», λέει η Caitlin Slavens , ιδρύτρια του MamaPsychologists και ειδική σε θέματα ανάπτυξης των παιδιών, και εξηγεί: «Όταν ένα παιδί ζωγραφίζει μια εικόνα, γράφει μια ιστορία ή λύνει ένα πρόβλημα με μοναδικό τρόπο, αποδεικνύει στον εαυτό του ότι είναι ικανό. Κάθε δημιουργική επιτυχία, όσο μικρή κι αν είναι, χτίζει την πίστη του παιδιού στις ικανότητές του».

Από την πλευρά της, η εκπαιδευτική θεραπεύτρια και σύμβουλος γονέων, Melissa Holman-Kursky, πιστεύει πως «Η δημιουργικότητα χρειάζεται αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση χρειάζεται δημιουργικότητα».

«Η γνήσια δημιουργικότητα περιλαμβάνει τόσο την ικανότητα να βρίσκεις πρωτότυπες ιδέες όσο και την αυτοπεποίθηση να τις δοκιμάσεις, να διακινδυνέψεις, να κάνεις προσαρμογές και να προσπαθήσεις ξανά όταν αποτύχεις», εξηγεί η Holman-Kursky. «Εάν τα παιδιά έχουν δημιουργικότητα αλλά όχι αυτοπεποίθηση, μπορεί να μην προσπαθήσουν εξαρχής ή μπορεί να τα παρατήσουν αν δεν πάει όπως ήλπιζαν», προσθέτει.

Πώς μπορούμε να διδάξουμε στο παιδί μας την δημιουργικότητα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved