Άρρωστο παιδί και παραμονή στο σπίτι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ιώσεις στα παιδιά: Πότε να μείνουν στο σπίτι.
Βρισκόμαστε στην περίοδο του χειμώνα, με πληθώρα ιώσεων να κάνουν την εμφάνισή τους και ένα από τα ζητήματα που απασχολεί πολλούς γονείς, είναι η απουσία των παιδιών από το σχολείο και η παραμονή του στο σπίτι, για όλο το διάστημα που είναι άρρωστο.
Εποχική γρίπη και παιδιά: Πότε κορυφώνεται και τι να προσέξετε
Είναι γεγονός πως όλοι μας έχουμε βρεθεί στη δύσκολη θέση να προσπαθούμε να ισορροπήσουμε δουλειά, υποχρεώσεις και τη φροντίδα ενός άρρωστου παιδιού. Ένα συχνό ερώτημα που τίθεται είναι: «Πότε πρέπει το παιδί μου να μείνει σπίτι και πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο ή το νηπιαγωγείο;» Σίγουρα, η απάντηση δεν στηρίζεται μόνο στην ευκολία να μείνει το παιδί στο σπίτι και στην προστασία της υγείας του, αλλά και στην προστασία της κοινότητας γύρω του. Στο άρθρο μου αυτό έχω συγκεντρώσει μερικές χρήσιμες κατευθυντήριες γραμμές για το πότε είναι απαραίτητο να κρατήσετε το παιδί σας στο σπίτι.
Πώς να παραμείνεις υγιής όταν το παιδί σου είναι άρρωστο
- Σημάδια Σοβαρής Ασθένειας: Αν το παιδί σας φαίνεται πολύ ταλαιπωρημένο—ευερέθιστο, κουρασμένο και γενικά εκτός φόρμας—είναι καλύτερα να παραμείνει στο σπίτι. Συνήθως, αυτό δείχνει ότι βρίσκεται στα πρώιμα και πιο μεταδοτικά στάδια μιας ίωσης. Επιπλέον, χρειάζεται ξεκούραση για να αναρρώσει.
- Πυρετός: Ένας πυρετός άνω των 38°C είναι σαφές σημάδι ότι το παιδί μάχεται μια λοίμωξη. Θα πρέπει να μείνει σπίτι μέχρι να είναι απύρετο για τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Ο πυρετός που προκαλείται από εμβόλια δεν απαιτεί απουσία από το σχολείο, εφόσον το παιδί αισθάνεται καλά.
- Εμετός και Διάρροια: Αν το παιδί έχει κάνει εμετό περισσότερες από μία φορές ή έχει διάρροια που δεν μπορεί να συγκρατηθεί, είναι σημαντικό να παραμείνει σπίτι. Αυτά τα συμπτώματα αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου και απαιτούν στενή παρακολούθηση.
- Συγκεκριμένες Ασθένειες
- Κοξάκι : Το παιδί πρέπει να μείνει σπίτι αν έχει πυρετό, ανοιχτές φουσκάλες ή αισθάνεται άσχημα.
- Επιπεφυκίτιδα: Εάν είναι βακτηριακή, απαιτούνται 24 ώρες θεραπείας με αντιβιοτικά πριν επιστρέψει στο σχολείο.
- Στρεπτόκοκκος : Το παιδί μπορεί να επιστρέψει 12 ώρες μετά την έναρξη αντιβιοτικών, εφόσον δεν έχει πυρετό.
Είσαι μαμά και είναι άρρωστα τα παιδιά σου; 6 tips για να μη νοσήσεις και εσύ
Από την άλλη μεριά υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν χρειάζεται να κρατήσετε το παιδί στο σπίτι, όπως:
- Ήπιος Βήχας ή Καταρροή: Εφόσον το παιδί νιώθει καλά, μπορεί να παρακολουθήσει κανονικά.
- Ροζ Μάτι (Ιογενές): Αν δεν υπάρχει πόνος και το παιδί είναι καλά, μπορεί να πάει σχολείο.
- Ωτίτιδα : Αν δεν υπάρχει πυρετός, δεν είναι μεταδοτική.
- Εξάνθημα χωρίς Πυρετό: Εφόσον δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, το παιδί μπορεί να παραμείνει στο σχολείο.
Προκειμένου λοιπόν να διασφαλίζετε την υγεία του παιδιού σας αλλά και να ελαχιστοποιήσετε τις διακοπές στην εκπαιδευτική του ρουτίνα, καλό είναι να θυμάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές:
- Γνωρίστε τις Πολιτικές του Σχολείου ή του Παιδικού Σταθμού: Κάθε δομή μπορεί να έχει διαφορετικούς κανόνες, οπότε καλό είναι να ενημερώνεστε τακτικά.
Σε ποιες περιπτώσεις δεν στέλνουμε το παιδί στο σχολείο
- Σκεφτείτε τη Μετάδοση Ασθενειών: Αν το παιδί σας είναι πιθανό να μεταδώσει μικρόβια σε άλλους, είναι προτιμότερο να παραμείνει στο σπίτι.
- Παρακολουθήστε τα Συμπτώματα: Αν παρατηρήσετε επιδείνωση ή νέα συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
- Συμβουλευτείτε τον Παιδίατρο: Αν έχετε αμφιβολίες, ο παιδίατρος μπορεί να σας καθοδηγήσει αν το παιδί είναι έτοιμο να επιστρέψει στο σχολείο.
Comfort σουπίτσα για άρρωστα παιδιά
Και μην ξεχνάτε: το πιο σημαντικό είναι να παρατηρείτε την κατάσταση του παιδιού σας και να αποφασίζετε με γνώμονα την υγεία του και την προστασία της κοινότητας.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com