Τι είναι η νομοφοβία; Δείτε πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα στα παιδιά σας
Στα ελληνικά θα το βρείτε και ως «σύνδρομο στέρησης κινητού τηλεφώνου».

Νομοφοβία ή «NO MObile PHone PhoBIA» είναι όταν ένα άτομο βιώνει φόβο ή άγχος για το κινητό του τηλέφωνο. Πρόκειται ουσιαστικά για το σύνδρομο στέρησης κινητού τηλεφώνου που μπορεί να οδηγήσει σε ταραχή, αλλαγές στην αναπνοή και άλλα συμπτώματα.
Οι περισσότεροι γονείς είναι υπέρ του ηλικιακού ορίου των 15 ετών στα social media - Βοηθάει όμως;
Ενώ ορισμένοι άνθρωποι να θέλουν να σκεφτούν ότι μπορεί να μείνουν χωρίς το τηλέφωνό τους για πολλή ώρα, άλλοι βιώνουν φόβο ή άγχος όταν στερούνται το κινητό τους τηλέφωνο για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό είναι γνωστό ως νομοφοβία ή αλλιώς σύνδρομο στέρησης κινητού τηλεφώνου.

Αν και το σύνδρομο στέρησης του κινητού τηλεφώνου δεν εμφανίζεται στο ισχύον Εγχειρίδιο Διαγνωστικών και Στατιστικών Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), έχει προταθεί ως μία νέα «φοβία», με βάση τους ορισμούς που δίνονται στο DSM-IV. Μάθετε τι είναι, πώς εμφανίζεται, ποια είναι τα αίτια και φυσικά με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Τι είναι η νομοφοβία (σύνδρομο στέρησης κινητού τηλεφώνου);
Η νομοφοβία αναφέρεται στον φόβο της μη ύπαρξης συνδεσιμότητας του κινητού τηλεφώνου. Μπορεί να προκαλέσει πανικό ή άγχος για το άτομο που τη βιώνει.
Ένα άρθρο του 2019 στο Journal of Family Medicine and Primary Care αναφέρει ότι αρκετές πιθανές ψυχολογικές καταστάσεις, όπως το κοινωνικό άγχος ή η διαταραχή πανικού, μπορεί να εμφανιστούν σε ένα άτομο πριν από την ανάπτυξη της νομοφοβίας.
Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η διαταραχή προέρχεται από μια υπάρχουσα αγχώδη διαταραχή ή από εθισμό στο κινητό τηλέφωνο.
Άλλοι ερευνητές έχουν εκφράσει παρόμοια ευρήματα. Σε μια μελέτη του 2016, οι ερευνητές πρότειναν ότι η νομοφοβία μπορεί να είναι λιγότερο μια συγκεκριμένη φοβία ή άγχος και περισσότερο ένας εθισμός. Πρότειναν μάλιστα να αλλάξει η ονομασία και να γίνει «διαταραχή εθισμού στα smartphones».
Επί του παρόντος, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, 5η έκδοση, δεν αναγνωρίζει τη νομοφοβία ως πραγματική διαταραχή. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν υποστηρίξει τη συμπερίληψή της εδώ και αρκετά χρόνια.
Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Συμπτώματα της στέρησης κινητού τηλεφώνου (νομοφοβία)
Τα συμπτώματα της νομοφοβίας είναι παρόμοια με άλλες φοβίες και αγχώδεις διαταραχές. Μπορεί να περιλαμβάνουν:
- αλλαγές στην αναπνοή
- τρέμουλο
- εφίδρωση
- διέγερση
- αποπροσανατολισμό
- ταχυκαρδία (γρήγορος καρδιακός παλμός που μπορεί να είναι ακανόνιστος ή κανονικός)
Tο ASMR μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος αλλά είναι κατάλληλο για τα παιδιά;
Αιτίες της νομοφοβίας
Η ακριβής αιτία της νομοφοβίας δεν υπάρχει. Οι συγγραφείς ενός άρθρου του 2016 σημείωσαν ότι αναπτύχθηκε της χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Η υπερβολική χρήση μπορεί να αναπτύξει την εθιστική και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.
Άλλοι πιστεύουν ότι μια υπάρχουσα αγχώδης διαταραχή ή φοβία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νομοφοβίας.
Σε ένα άρθρο του 2020, οι ερευνητές πρότειναν ότι οι πιθανές αιτίες ή παράγοντες πρόβλεψης περιλαμβάνουν:
- ιδεοληπτικές σκέψεις και καταναγκαστική συμπεριφορά που σχετίζονται με ένα smartphone
- διαπροσωπική ευαισθησία / αισθήματα προσωπικής κατωτερότητα / κοινωνική δυσφορία
- ο χρόνος χρήσης smartphone κάθε μέρα
Γρήγορος οδηγός για το άγχος στα παιδιά

Θεραπείες
Δεδομένου ότι η νομοφοβία δεν είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη διαταραχή και είναι σχετικά νέα, δεν υπάρχουν προς το παρόν θεραπείες. Αντ' αυτού, ένας γιατρός ή ψυχολόγος θα συστήσει πιθανότατα θεραπευτικές επιλογές παρόμοιες με τη θεραπεία άλλων φοβιών.
Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η βοήθεια προς τους μαθητές για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησής τους παρείχε αποτελεσματική θεραπεία για τη νομοφοβία.
Τρόποι που μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας να ηρεμούν μόνα τους
Ένα άτομο μπορεί επίσης να ωφεληθεί από την εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τεχνικών αναπνοής, ασκήσεων και τεχνικών διαλογισμού για να βοηθήσει ένα άτομο να αντιμετωπίσει το να μην έχει τηλέφωνο ή άλλες φοβίες.
Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό:
Οι γονείς ή οι κηδεμόνες θα πρέπει να παρακολουθούν τα συμπτώματα της νομοφοβίας και να επικοινωνούν με τον παιδίατρο του παιδιού εάν παρατηρήσουν ότι εμφανίζονται σημάδια.
Ο γιατρός μπορεί να παραπέμψει σε ψυχολόγο ή άλλο ειδικό για να βοηθήσει στη διάγνωση και τη θεραπεία της εξάρτησης από το κινητό τηλέφωνο.
πηγή: medicalnewstoday.com