Είστε «κολλημένοι» στο κινητό σας; Οι επιπτώσεις στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού

Νέα έρευνα δείχνει πως οι γονείς που ασχολούνται πολύ με το κινητό τους τηλέφωνο επηρεάζουν αρνητικά τις γλωσσικές ικανότητες των παιδιών.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Είστε «κολλημένοι» στο κινητό σας; Οι επιπτώσεις στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού
Bigstock

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλες και όλοι περνάμε πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, ιδιαίτερα όταν το κινητό και ο υπολογιστής είναι πλέον άρρηκτο μέσο της εργασίας και είναι απολύτως δικαιολογημένο.

Ωστόσο, αυτή η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Frontiers in Developmental Psychology, διαπίστωσε πως οι γονείς που τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο σκρολάροντας αντί να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τους δεν διαμορφώνουν απλώς μια κακή συνήθεια, αλλά επηρεάζουν αρνητικά τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών τους.

Η μελέτη διαπίστωσε μια ανησυχητική συσχέτιση μεταξύ των παιδιών, των οποίων οι γονείς είναι «κολλημένοι» στο κινητό τους. Τα παιδιά αυτά είχαν φανερά φτωχότερο λεξιλόγιο.

Οι ερευνήτριες και οι ερευνητές εξέτασαν γονείς 421 παιδιών ηλικίας 2 έως 4 ετών. Σημείωσαν ότι τα ευρήματα είναι λογικά, επειδή οι λεκτικές αλληλεπιδράσεις με τους γονείς είναι ένας κρίσιμος τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν σε αυτή την ηλικία.

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά ευρήματα της μελέτης, ωστόσο, ήταν ότι όταν τα παιδιά παρακολουθούσαν με τους γονείς τους το κινητό, το τάμπλετ ή την τηλεόραση, δεν βοηθούσε στη βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων. Αυτό το συμπέρασμα έρχεται να υποστηρίξει προηγούμενες έρευνες που δείχνουν πως τα παιδιά δεν μαθαίνουν τόσο καλά από τις οθόνες όσο από τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους.

«Η μελέτη μετατοπίζει το επίκεντρο από το "kids' screen time" στον ρόλο των "family screen habits", δείχνοντας ότι η άκρητη χρήση οθόνης επηρεάζει τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών», δήλωσε η δρ Tiia Tulviste, καθηγήτρια αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Tartu της Εσθονίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ενώ πρόσθεσε: «Επισημαίνεται η ανάγκη για οικογενειακή προσέγγιση κατά τη διαχείριση του χρόνου χρήσης της οθόνης».

Το viral βίντεο ενός μπαμπά δείχνει τι έγινε όταν έδωσε στην κόρη του βιβλία αντί για τάμπλετ

Πώς να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν είστε με το παιδί σας

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι πρέπει να κρύβετε το smartphone σας, κάθε φορά που είστε κοντά στο παιδί σου. Παρόλα αυτά, μπορείτε να υιοθετήσετε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, οι οποίες βελτιώνουν τις επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας.

1. Προγραμμάτισε χρόνο χωρίς οθόνες

Καθιέρωσε συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην ημέρα όπου εσείς και το παιδί θα απολαμβάνετε ποιοτικό χρόνο χωρίς την παρουσία οθονών. Είτε είναι κατά τη διάρκεια του φαγητού είτε πριν από τον ύπνο , αυτός ο χρόνος θα ενισχύσει την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία μεταξύ σας.

2. Θέστε στη σίγαση τις ειδοποιήσεις σας

Οι ειδοποιήσεις είναι συχνά μια από τις βασικές αιτίες απόσπασης της προσοχής. Απενεργοποιήστε τις ή βάλτε το κινητό σας σε λειτουργία πτήσης όταν περνάτε χρόνο με το παιδί, έτσι ώστε να παραμένετε πλήρως συγκεντρωμένες στις ανάγκες και στην συζήτηση.

Τα smartphones μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη στους εφήβους

Digital detox: Τι είναι και ποια τα οφέλη του στην ψυχική υγεία

3. Εξηγήστε στο παιδί γιατί χρησιμοποιείτε το κινητό σας

Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας ενώ βρίσκεστε μαζί με το παιδί σας, εξηγήστε του τον λόγο. Μπορεί να πρόκειται για κάτι σημαντικό, όπως να απαντήσετε σε ένα επαγγελματικό email ή να κανονίσετε μια επίσκεψη στον γιατρό . Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα καταλάβει πότε και γιατί είναι απαραίτητη η χρήση της συσκευής.

4. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν οθόνες

Εκτός από τον περιορισμό της χρήσης του κινητού, μπορείτε να ενθαρρύνετε δραστηριότητες που ενισχύουν τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού. Διαβάστε του βιβλία, παίξτε παιχνίδια που περιλαμβάνουν συζήτηση και ενθαρρύνετέ το να σας περιγράφει πώς πέρασε την ημέρας του. Η λεκτική επικοινωνία είναι βασική για την ανάπτυξη των γλωσσικών του δεξιοτήτων .

Πηγή: mother.ly

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved