7 φράσεις που πληγώνουν τα παιδιά σας περισσότερο από όσο φαντάζεστε, σύμφωνα με την ψυχολογία
Ψυχολογία παιδιών: 7 φράσεις που μπορεί να βλάψουν την αυτοεκτίμησή τους.

Όλοι λέμε πράγματα χωρίς να τα σκεφτόμαστε μερικές φορές. Αλλά όταν πρόκειται για τα παιδιά, ορισμένες λέξεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από όσο φανταζόμαστε.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, ακόμη και περιστασιακά σχόλια μπορούν να διαμορφώσουν την αυτοεκτίμησή τους, την αυτοπεποίθηση και το πώς βλέπουν τον κόσμο.
Δέκα πράγματα που δεν πρέπει να πεις ποτέ στο παιδί σου
Τα καλά νέα; Αποφεύγοντας μερικές κοινές φράσεις, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα πιο θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των παιδιών μας.

Ακολουθούν επτά φράσεις που μπορεί να πληγώνουν τα παιδιά χωρίς να το καταλαβαίνουμε:
«Είσαι πολύ ευαίσθητος»
Τα παιδιά βιώνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο. Όταν λοιπόν ακούνε από τους γονείς πως « είναι πολύ ευαίσθητα» νιώθουν ότι τα συναισθήματά τους δεν έχουν σημασία. Η ψυχολογία δείχνει ότι η απόρριψη των συναισθημάτων ενός παιδιού μπορεί να το κάνει να αμφιβάλλει για τις εμπειρίες του. Με τον καιρό, ίσως αρχίσει να καταπιέζει τα συναισθήματά του αντί να μάθει πώς να τα διαχειρίζεται με υγιή τρόπο.
«Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν τον αδερφό σου;»
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι συγκρίσεις μπορεί να βλάψουν την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού και να δημιουργήσουν περιττό ανταγωνισμό μεταξύ των αδελφών. Αντί να τους παρακινεί, συχνά οδηγεί σε δυσαρέσκεια και αμφιβολία για τον εαυτό τους. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και το να αναγνωρίζουμε τις μοναδικές του ιδιότητες το βοηθά να εξελιχθεί και να έχει αυτοπεποίθηση.

«Μ’ έχεις απογοητεύσει»
Η απογοήτευση είναι ένα ισχυρό συναίσθημα και τα παιδιά το αισθάνονται βαθιά - ειδικά όταν προέρχεται από έναν γονέα. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά ζητούν την αποδοχή από τους φροντιστές τους και όταν ακούν τη φράση «είμαι απογοητευμένος από σένα», πιστεύουν ότι απογοήτευσαν τους γονείς τους κι όχι ότι απλά πως έκαναν λάθος.
5 φράσεις που έχουν ανάγκη να ακούνε τα ενήλικα παιδιά από τους γονείς τους
«Σταμάτα να κλαις, σιγά το πράγμα»
Σε έναν ενήλικα, ένα σπασμένο ή χαμένο παιχνίδι μπορεί να φαίνεται κάτι ασήμαντο, αλλά για ένα παιδί πιθανόν είναι σαν το τέλος του κόσμου. Όταν λέμε «σταμάτα να κλαις, σιγά το πράγμα», αντιλαμβάνεται ότι τα συναισθήματά του είναι λανθασμένα ή ασήμαντα. Η έρευνα δείχνει ότι η συναισθηματική επικύρωση στην παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας και συναισθηματικής νοημοσύνης.
«Πάντα τα θαλασσώνεις»
Τα λάθη είναι μέρος της ενηλικίωσης αλλά όταν ένα παιδί ακούει «πάντα τα θαλασσώνεις», μπορεί να πιστέψει ότι δεν είναι ικανό να κάνει τα πράγματα σωστά. Σταματά να προσπαθεί. Αρχίζει να σκέφτεται, τι νόημα έχει αν απλά πρόκειται να αποτύχει ούτως ή άλλως;
«Επειδή το είπα εγώ»
Κάθε γονιός πιθανότατα έχει πει τη συγκεκριμένη φράση κάποια στιγμή - είναι γρήγορη, τελειώνει τη διαμάχη και μερικές φορές, απλώς φαντάζει πιο εύκολο.
Αλλά όταν τα παιδιά ακούν συνεχώς «επειδή το είπα εγώ», χάνουν μια σημαντική ευκαιρία να καταλάβουν τον λόγο που υπάρχουν κανόνες και όρια. Οι ψυχολόγοι εξηγούν πως όταν τα παιδιά κατανοούν το σκεπτικό πίσω από έναν κανόνα, είναι πιο πιθανό να τον ακολουθήσουν – όχι μόνο από υπακοή αλλά επειδή αντιλαμβάνονται την αξία του. Από την άλλη, αν μάθουν μόνο να ακούν δεν αναπτύσσουν κριτική σκέψη.
Φράσεις που λένε καθημερινά οι γονείς στα παιδιά τους
«Μακάρι να ήσουν περισσότερο σαν…»
Λίγα πράγματα πονάνε περισσότερο από το να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετός. Όταν ένα παιδί ακούει «μακάρι να ήσουν περισσότερο σαν…» - το αδερφάκι, τον φίλο ή τον συμμαθητή - εσωτερικεύει το μήνυμα ότι αυτό που είναι δεν είναι αρκετά καλό.
Αντί να αισθάνεται ότι ενθαρρύνεται για να να εξελιχθεί, είναι πιθανόν ν’ αρχίσει να πιστεύει ότι η αγάπη και η αποδοχή είναι υπό όρους – ότι πρέπει να είναι κάποιος άλλος για να είναι άξιος.
Κάθε παιδί αξίζει να νιώθει ότι εκτιμάται γι' αυτό που είναι, όχι σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε να είναι.

Συμπέρασμα: Οι λέξεις διαμορφώνουν την αυτοεκτίμηση
Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας γίνεται η φωνή που κουβαλούν μαζί τους στην ενηλικίωση. Έρευνες για την αναπτυξιακή ψυχολογία δείχνουν ότι τα παιδιά εσωτερικεύουν επαναλαμβανόμενα μηνύματα, διαμορφώνοντας βασικές πεποιθήσεις για τον εαυτό τους που μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή.
Μια απρόσεκτη παρατήρηση μπορεί να ξεχαστεί από τον γονιό, αλλά σε ένα παιδί, μπορεί ν’ αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα που διαμορφώνει την αυτοπεποίθηση, την ανθεκτικότητα και την αίσθηση της αυτοεκτίμησής του.
Θετικές φράσεις που πρέπει να λέτε στα παιδιά σας όσο πιο συχνά μπορείτε
Με το να έχουμε περισσότερη επίγνωση του τρόπου επικοινωνίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά νιώθουν ότι εκτιμώνται, κατανοούνται και μπορούν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.
Με πληροφορίες από geediting.com