Το μεγάλο παιδί ζηλεύει το μωρό: Τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε!
Αν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά σίγουρα θα έχετε αντιληφθεί αρκετές φορές το ένα να ζηλεύει το άλλο, ιδιαίτερα μάλιστα το μεγαλύτερο. Τι πρέπει να κάνετε εσείς σε αυτήν την περίπτωση;
Από τα πιο δύσκολα καθήκοντα που έχετε ως γονιός είναι κάνετε τα παιδιά σας να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους μεγαλώνοντας. Με τους επικούς αδελφικούς τσακωμούς στο σπίτι, αυτό σας φαίνεται ακατόρθωτο, αλλά υπάρχουν μερικές τακτικές που αποδεδειγμένα κάνουν θαύματα!
1. Μην κάνετε συγκρίσεις
Τα παιδιά ιδιαίτερα όσο είναι μικρά αποζητούν την επιβράβευση και την προσοχή των γονιών τους. Το να κάνετε συγκρίσεις κι διακρίσεις μεταξύ τους μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει, καθώς δημιουργείται ανταγωνιστικό «κλίμα» μεταξύ τους και ταυτόχρονα τους «ρίχνετε» την αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάτε ότι το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα. Κάντε το παιδί σας να αγαπήσει τον εαυτό του και να νιώσει ότι αξίζει σαν άνθρωπος και δεν θα έχει απολύτως κανένα λόγο να ζηλεύει τα αδέρφια του!
2. Αφιερώστε τον ίδιο χρόνο στο κάθε παιδί σας
Σίγουρα ένα μικρότερο παιδί, πόσο μάλλον ένα μωρό σας απορροφά πολλές ώρες, πρέπει όμως πάντα να βρίσκετε χρόνο το μεγαλύτερο. Η βασικότερη αιτία ανταγωνισμού και ζήλιας ανάμεσα στα αδέρφια, είναι η προσοχή των γονιών. Φροντίστε να περνάτε τον ίδιο χρόνο με το κάθε σας παιδί, όσο δύσκολο και αν είναι! Τι να κάνουμε, η σύγχρονη μαμά πρέπει να είναι σούπερ-ήρωας!
3. Μάθετε να ακούτε
Είναι πολύ σημαντικό να ακούτε τυχόν παράπονα που έχει το παιδί είτε από εσάς, είτε από τα αδέρφια του και να μην τα απορρίπτεται. Έτσι θα εξοικειωθεί με τον υγιή διάλογο και αντί να κρατάει πράγματα μέσα του, θα προσπαθεί να τα επιλύσει συζητώντας τα. Σταδιακά το ένα παιδί θα μάθει να ακούει και το άλλο και τότε θα λύνουν τυχόν προβλήματα μεταξύ τους.
4. Οι καυγάδες έχουν και τα θετικά τους
Ό,τι και να κάνετε, οι τσακωμοί θα είναι αναπόφευκτοι. Τονίστε στα παιδιά σας ότι είναι λογικό καμία φορά να εκνευριζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους ακόμα και αν είναι άτομα που αγαπάμε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δε νοιαζόμαστε για αυτούς. Προτείνετε τρόπους για να συμφιλιωθούν και βοηθήστε τα να καταλάβουν τα λάθη τους.
5. Αφήστε τα παιδιά σας να φροντίζουν το ένα το άλλο
Αντί να τρέχετε εσείς κάθε φορά που το μικρότερο παιδί σας χτυπήσει ή κλάψει, αφήστε το μεγαλύτερο να αναλάβει να το ηρεμήσει και να το καθησύχασε. Έτσι θα νιώσει υπευθυνότητα και στοργή για το μικρό του αδερφάκι και συναισθήματα ζήλιας ή ανταγωνισμού θα εξαλειφθούν!
Εφαρμόστε τις παραπάνω στρατηγικές και να είστε σίγουρη ότι ο ανταγωνισμός θα αντικατασταθεί με την στοργή και τα παιδιά σας θα «χτίσουν» μία μοναδική σχέση μεταξύ τους!