Κατάθλιψη και προβλήματα: Όταν η κατάθλιψη χτυπά την πόρτα στην οικογένεια
Η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική διαταραχή που φαίνεται στις μέρες μας να γίνεται όλο και πιο συχνή. Επηρεάζει κα τα δύο φύλα, όλα τα κοινωνικά στρώματα και κάθε ηλικιακή ομάδα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 ενήλικος στους 5 θα παρουσιάσει κατάθλιψη στη διάρκεια της ζωής του.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην επόμενη δεκαετία υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα ασθένεια, μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Παρόλο που η κατάθλιψη «πλήττει» κυρίως τις γυναίκες, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των ανδρών μέσης ηλικίας με κατάθλιψη συνεχώς μεγαλώνει. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει διαπιστωθεί μια αύξηση της συχνότητας της νόσου, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τον τρόπο που ζει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Πράγματι, για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καθημερινός τρόπος ζωής γίνεται όλο και πιο στρεσογόνος. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις, η οικονομική κρίση και οι πιεστικές γενικότερα συνθήκες ζωής που κυριαρχούν στις περισσότερες κοινωνίες προκαλούν στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής του άνδρα, όπως στην εργασία, στις διαπροσωπικές του σχέσεις, ακόμη και στη σεξουαλική του ζωή επιφέροντας μάλιστα σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Ένα άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητά του. Τα συμπτώματα αυτά είναι κυρίως άσχημη διάθεση και απώλεια του ενδιαφέροντος για ασχολίες και δραστηριότητες που του ήταν πάντα ευχάριστες. Η κακή διάθεση φαίνεται να καθιστά αδύνατη την απόλαυση της ζωής, επιφέροντας αίσθηση ανηδονίας, την οποία ο άνδρας βιώνει ακόμη και στη σεξουαλική του ζωή. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί δυσκολία στον ύπνο και προβλήματα στη λήψη τροφής, όπως αύξηση ή μείωση της όρεξης για φαγητό. Συχνά υπάρχει σωματική κούραση και έλλειψη ενεργητικότητας που βασανίζουν ακόμη περισσότερο το άτομο. Παράλληλα, είναι πιθανό να παρατηρηθεί δυσκολία σε λειτουργίες όπως η μνήμη και η συγκέντρωση. Επιπλέον, ο άνδρας μπορεί να κάνει άσχημες σκέψεις για τον εαυτό του, όπως ότι δεν αξίζει ή ότι δεν είναι σημαντικός ως προσωπικότητα και σε κάποιες περιπτώσεις να σκεφτεί ακόμη και να κάνει κακό στον εαυτό του.
Αν λοιπόν παρατηρείτε πως ο σύντροφός σας παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα, μην τον αποπαίρνετε με φωνές και του δημιουργείτε επιπλέον στρες. Προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί του, να δείτε πως νιώθει και ζητήστε του να δει ειδικό για να μπορέσει να βγει από την δύσκολη αυτή κατάσταση.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!