Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να διαχειριστεί το ύψος του;
Υπάρχουν κάποια παιδιά που είναι σχετικά κοντά ή αρκετά ψηλά για την ηλικία τους και μοιραία πλέον όταν ένα παιδί καταλαβαίνει τον εαυτό του και συγκρίνεται με τους συμμαθητές και φίλους του θα σας ρωτήσει: «Μαμά είμαι κοντός;» ή και το αντίθετο «Μαμά είμαι πολύ ψηλός;».
Η απάντηση του γονέα εκείνη τη στιγμή είναι πολύ σημαντική για την ψυχική ηρεμία και την θετική αυτό-εικόνα του.Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο είναι πολύ αυστηροί κριτές και φυσικά, ως παιδιά, απόλυτα ειλικρινείς. Επίσης, τα μικρά παιδιά δεν δέχονται εύκολα το διαφορετικό και τους κάνει εντύπωση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το απορρίπτουν εάν δεν τα έχουμε διδάξει να το κάνουν.
Ωστόσο, θα παρατηρήσουν και υπογραμμίσουν τη διαφορετικότητα του παιδιού σας. «Είσαι κοντός σα κορίτσι», «Είσαι σαν λουκάνικο», «Είσαι σαν νάνος» και πολλές άλλες κοφτερές φράσεις θα πλήξουν τη αυτοπεποίθηση του μικρού σας.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να υποστηρίξετε το παιδί σας:
1. Μην αρνείστε την αλήθεια: μην λέτε ψέματα στο παιδί σας ότι δεν είναι ψηλό ή δεν είναι κοντό. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του λέτε ότι είναι, απλά εάν σας ρωτήσει πείτε του την αλήθεια και όχι ψέμα.
2. Εξηγήστε του τα στάδια ανάπτυξης: πολλά αγόρια στην εφηβεία ψηλώνουν απότομα ενώ ήταν κοντά και επίσης πολλά κορίτσια. Μετά την έμμηνο ρύση στα κορίτσια η ανάπτυξη έχει πολύ αργούς ρυθμούς πράγμα που ίσως «παρηγορήσει» την πολύ ψηλή κόρη. Από την άλλη, όταν τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία και τα κοντά παιδιά ψηλώνουν αρκετά και τα ψηλά παιδιά δεν νιώθουν πλέον σ τη μύγα μέσα στο γάλα.
3. Μιλήστε του για το διαφορετικό: μια συζήτηση γύρω από το διαφορετικό θα βοηθήσει το παιδί σας να αποδεχτεί το σώμα του. Πείτε του ότι οι διαφορές κάνουν τον καθένα μας ξεχωριστό και η αγάπη δεν κοιτάει το τέλειο αλλά το ξεχωριστό. Η αποδοχή από μέρους σας είναι πολύ σημαντική μην το ξεχνάτε.
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833