Πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μάθει να μοιράζεται
Το πρώτο έτος, το παιδί συνηθίζει την αλληλεπίδραση , όχι μόνο με τα μέλη του άμεσου οικογενειακού του περιβάλλοντος, αλλά και με την ευρύτερη οικογένεια, όπως είναι οι παππούδες, οι θείες, οι θείοι, τα ανίψια, τα ξαδέλφια, και οι φίλοι που έρχονται σπίτι και μαθαίνει να μοιράζεται.
Το παιδί σας θα νιώθει πολύ πιο άνετα με τους ξένους και τους μεγάλους, αν αισθάνεται από τη αρχή ότι κάθε σας φίλος είναι δικός του και ότι υπάρχουν και άλλα μέλη της οικογένειας πρόθυμα να το βοηθήσουν και να το φροντίσουν, στα οποία μπορεί να βασίζεται και να έχει εμπιστοσύνη.
Αν βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να αποδέχεται τους άλλους, δε θα δυσκολευτεί να κάνει παρέα και με άλλα παιδιά, όταν μεγαλώνοντας, θελήσει να βγει από το κουκούλι του σπιτιού και να αναζητήσει την παρέα των συνομηλίκων του. Σε ηλικία περίπου 18 μηνών, τα παιδιά συνήθως ανέχονται τα άλλα παιδιά, αν και δεν παίζουν υποχρεωτικά μαζί. Είναι δυνατόν να παίζουν πλάι πλάι, κάνοντας το ίδιο πράγμα, αλλά σπάνια να αλληλεπιδρούν.
Λίγο αργότερα όταν αρχίσουν να παίζουν με παιχνίδια, είναι συχνό φαινόμενο να αρπάζει το ένα το παιχνίδι του άλλου ή να χτυπούν το ένα το άλλο. Αν όμως το παιδί σας το κάνει επανειλημμένα αυτό, πρέπει να του εξηγήσετε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι σωστή και να του επισημάνετε ότι δε θα ήθελε να του κάνουν το ίδιο και οι άλλοι.
Παρότι το παιδί σας πρέπει να μάθει να μοιράζεται, δεν είναι και πολύ ρεαλιστικό να περιμένετε να δίνει αυτόματα ένα παιχνίδι του σε ένα άλλο παιδάκι αν το θέλει. Αυτό δε συμβαίνει επειδή το παιδί σας είναι ένας μικρός εγωιστής, ή νταής, αλλά επειδή δεν έχει εκτιμήσει ακόμα την έννοια του να μοιράζεται.
Αν το παιδί σας απλώσει το χέρι να πάρει το παιχνίδι ενός άλλου παιδιού, είναι ευκαιρία να το διδάξετε να μοιράζεται, λέγοντάς του ότι, αν θέλει το παιχνίδι του φίλου του, πρέπει να του δώσει και εκείνο ένα από τα δικά του παιχνίδια. Ένα δίχρονο παιδί, συνήθως είναι σε θέση να καταλάβει το δίκαιο μιας τέτοιας ανταλλαγής. Το ζήτημα του μοιράσματος πρέπει να του εξηγήσετε στο παιδί με πολύ απλό τρόπο, γιατί δεν έχει ωριμάσει ακόμα αρκετά από διανοητική άποψη για να υιοθετήσει τη συμπεριφορά των ενηλίκων.
Από την ηλικία των 2,5 – 3 ετών περίπου θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε λογικά επιχειρήματα και να περιμένετε από το παιδί σας να φέρεται πιο αλτρουιστικά.
Διαβάστε επίσης
Τι κάνουμε όταν το παιδί μας δε θέλει να μοιραστεί τα παιχνίδια του
«Το παιδί μου δε μοιράζεται». Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μας συμβουλεύει