Τελικά τι θυμούνται τα νήπια από τα παιδικά τους χρόνια;
Τα δημιουργικά αυτά μικρά μυαλουδάκια των παιδιών μας, είναι πραγματικά κάτι το συναρπαστικό, και αυτό είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που το πιστεύει.
Παρόλα αυτά, την ίδια στιγμή, μοιάζει να μην έχουν και «μνήμη ελέφαντα», για αυτό και συχνά χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε χίλιες φορές την ημέρα. Όμως, εσύ ξέρεις τι πραγματικά θυμούνται τα νήπια; Πώς λειτουργούν στην πραγματικότητα και γιατί δεν μπορούν να θυμούνται όλα όσα τους έχουμε ήδη πει;
Η ειδικός για νήπια, Dr. Sally Goldberg, λέει στο Romper πως η μνήμη ενός μικρού παιδιού μπορεί να καταλάβει μόνο την επανάληψη και το συναίσθημα. Η ανάγκη για επανάληψη είναι κάτι που μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε ως γονείς, ενώ η ανάγκη τους για συναίσθημα είναι κάτι που δεν περιμέναμε ότι θα επηρέαζε στο να θυμηθούν ένα γεγονός. Όλη η διαδικασία της μνήμης και πώς λειτουργεί, δηλώνει η Goldberg, είναι κάτι περίπλοκο να καταλάβουμε.
«Κάθε πληροφορία που λαμβάνει ένα παιδί μικρότερο από δύο ετών, μπαίνει σε έναν κουβά και μπερδεύεται με όλα τα υπόλοιπα. Διότι, κάθε άνθρωπος είναι ένα “προϊόν” των εμπειριών του. Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας κάνουν τον άνθρωπο αυτό που είναι σήμερα. Διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους εξ ολοκλήρου, καθώς οι αναμνήσεις τους είναι μόνο εμπειρίες. Μία εμπειρία ενός νήπιου αντιστοιχεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό χώρου στο μυαλό ενός ενήλικα».
Σύμφωνα με την Goldberg, «όλες οι εμπειρίες περνούν και φιλτράρονται από την ένταση που τις έχουν βιώσει. Ένα μωρό θυμάται οτιδήποτε έχει βιώσει ξανά και ξανά. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία να επαναλαμβάνετε αυτά που κάνετε και λέτε, ώστε να γίνει οικείο στο παιδί σας. Παρόλα αυτά, όσο μεγαλώνουν, η μνήμη τους διαλέγει αυτά που θα θυμούνται. Ύστερα από αυτό, ο εγκέφαλος συνεχώς μαθαίνει και μεγαλώνει, ενώ ταυτόχρονα χαμηλώνει ταχύτητα. Επομένως, όσο περνούν τα χρόνια και τα στάδια ζωής, οι αναμνήσεις γίνονται πιο ξεκάθαρες, λεπτομερείς και συγκεκριμένες».
Επιπλέον, η Scientific American δηλώνει πως τα νεότερα σε ηλικία παιδιά, θυμούνται πολύ συγκεκριμένα επεισόδια από τη βρεφική ηλικία, τα οποία ξεχνούν μετά. Οπότε εάν αναρωτηθείς ποτέ εάν το παιδί σου θυμάται τα δεύτερα γενέθλιά του, η απάντηση είναι «Ναι». Όμως, δεν θα τα θυμάται για πάντα.
Το πιο σημαντικό πράγμα στη μνήμη του νηπίου σου είναι ότι έχει γεμίσει με καθημερινές εμπειρίες σε συναισθηματικό επίπεδο. Μπορεί λοιπόν, να μην θυμάται ο έφηβος γιος σου το τελευταίο ταξίδι στη γιαγιά, θυμάται όμως την αίσθηση ασφάλειας και άνεσης που είχε βιώσει εκεί. Αυτό είναι κάτι που θα θυμάται για πάντα.
Διαβάστε επίσης:
Ψυχολογία παιδιού: Γιατί είναι ανεξίτηλα τα αρνητικά βιώματα της παιδικής ηλικίας;
5 πράγματα ανεκτίμητης αξίας που τα παιδιά θα θυμούνται από εσάς